Katar, EXPO 2016 Antalya sergi alanında kurduğu 'Çöl Gülü' isimli bahçeyle, ülkenin hem modern hem de geleneksel yüzünü ziyaretçilere sunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani ile görüşmesinin ardından, EXPO 2016 Antalya'nın resmi katılımcısı olma kararı alan Katar, 'Çöl Gülü' adını taşıyan pavilyonuyla ziyaretçi akınına uğruyor. Katar'a özgü müziklerin çalındığı pavilyonda, yerel kıyafetler giyen hostesler tarafından karşılanan ziyaretçilere önce Katar'ı tanıtan film izletiliyor. Ziyaretçiler daha sonra Katar'da erkek ve kadınlara özgü yerel kıyafetleri giyerek hatıra fotoğrafı çektiriyor. Pavilyonun üst katında 'divan' ya da 'meclis' olarak anılan mekana davet edilen misafirlere, hurma ile Katar kahvesi ya da çayı ikram ediliyor.
KATAR ÇAYI VE KATAR KAHVESİ İLGİ ÇEKİYOR
'Karak' adı verilen Katar çayı özellikle Körfez ülkelerinde oldukça fazla tüketiliyor. Çay Hindistan'dan geliyor. Şekerle kısık ateşte kaynatılan çaya safran, kakule ve zencefil de ekleniyor. 'Karak' Urdu dilinde ağır, yoğun anlamına geliyor.
Katar kahvesi de pavilyonda tadabilecek bir başka içecek. Kahve Yemen'den gelen ve su, Arap kahvesi, safran ve kakule ile pişirilen kahve de hem tadıyla hem de sunum şekliyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Katar'a özgü şekilde karşılanan ve uğurlanan ziyaretçiler "Katar'a gitmeden Katar ayağımıza geldi" yorumunda bulunuyor. Katar'ın 'Çöl Gülü' isimli pavilyonunu ziyaret eden kadınlar ise ellerine kına yaptırmadan pavilyondan ayrılmıyor.
'ÇÖL GÜLÜ' EN DİKKATİ ÇEKEN BÖLÜM
Pavilyonda en dikkati çeken bölüm ise çölde oluşumu yüzyıllar süren 'Çöl Gülü'nün sergilendiği alan. Pavilyonda sergilenen çöl gülü hakkında bilgi veren Katar Pavilyon Direktörü Abdul Rahman Jahani, çöl gülünün kolay kolay bulunmadığını belirterek bu nedenle çok önemli olduğunu kaydetti. Jahani, "Onlar çok özen gösterilmesi gereken önemli şeyler. Bu şekilde bir çöl gülünün benzeri de Katar Milli Müzesi’nde var. Çölde oluyor. Üzerine bir damla bile su düşse şeklini kaybediyor. Bu şekli alması da 300 belki 400 yıl sürebiliyor. Bu sergilediğimiz Çöl Gülü 40 kilo ağırlığında ve EXPO 2016 bittikten sonra onu Yeni Katar Milli Müzesi'ne götüreceğiz.”
Kınanın da Katar'ın geleneksel unsurlarından biri olduğuna değinen Jahani, özellikle kadın ziyaretçilerin kına yapımına büyük ilgi gösterdiğini söyledi.