isparta-oto-ekspertiz
BEŞİNCİ DÜNYA DOĞALTAŞ KONGRESİ BAŞLADI
ANTALYA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Beşincisi gerçekleşen, Türkiye’nin ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Dünya Doğaltaş Kongresi 22 Ekim tarihinde Antalya’da başladı.

Bugüne kadar İtalya, İspanya, Brezilya ve Portekiz’de düzenlenen kongrenin ilk kez Türkiye’de yapıldığı, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makine Üreticileri Birliği (TÜMMER), Maden Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı organizasyonuyla düzenlenen kongrede Türk mermer ve doğaltaş çeşitliliği ile desenlerinin tanıtılması ve pazar payının artırılmasının amaçlandığı kaydedildi.

 

Kervansaray Otel’de gerçekleşen 5. Dünya Doğaltaş Kongresi’ne Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin de (BAİB) katıldığını belirten BAİB Yönetim Kurulu Üyesi ve BAİB Maden Sektörü Çalışma Komitesi Başkanı Ercan Akın, Batı Akdeniz’den 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında 245 milyon 875 bin 115 dolarlık doğaltaş ve mermer ürünleri ihracatı gerçekleştiğini belirtti.

 

BAİB Yönetim Kurulu Üyesi ve BAİB Maden Sektörü Çalışma Komitesi Başkanı Ercan Akın, geçen senenin aynı dönemine oranla ihracattaki artışın yüzde 12,33 olduğunu açıkladı. Akın, 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında Türkiye’nin doğal taş ve mermer ürünleri ihracatının 1 milyar 632 bin 671 bin 511 dolar olduğunu belirtti. Sektörün bölge ihracatındaki önemini rakamların net olarak gösterdiğini söyleyen Akın, “Doğaltaş ve mermer ürünleri ihracatında katma değerin yüzde 100’e yakın olması sektörün ve gerçekleştirdiği ihracatın önemini daha da arttırdı. Bölgemizin doğal taş ihracat rotasında 83 ülke yer alıyor” dedi.

Akın, Çin Halk Cumhuriyeti’nin en önemli alıcı olduğunu belirterek, bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’nin takip ettiğini açıkladı.

Ercan Akın kongrede konuşma yaparak, 

“Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği 1968 yılından bu yana faaliyet gösteren köklü bir kuruluş olarak mevcudiyetini sürdürmektedir. 2011 yılına kadar Yaş Meyve ve Sebze; Tekstil ve Hammaddeleri; Süs Bitkileri ve Mamulleri olmak üzere sadece 3 sektöre hizmet sunabilen Birliğimiz, 2011 yılında bölgesel Birlik yapısına kavuşmasıyla Antalya, Isparta, Burdur bölgesinde 25 farklı sektörde faaliyet gösteren ihracatçılarımıza hizmet verebilir konumdadır.

 

2008 yılında Birliğimizin 2085 üyesi bulunmakta iken, 2011 yılında bölgesel Birlik olmamız ile üye sayım 3209’a ulaşmıştır. Bugün ise 4542 üyemizle 150’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.

 

Son iki yıldır, Türkiye genelinde ihracatını en yüksek oranda artıran İhracatçı Birliği olarak ülke çapında rekorlara imza attık. Bölgemiz adına 2023 yılı için belirlenen 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize doğru istikrarlı bir şekilde ilerlemekteyiz.

 

Yıllık bazda ihracat artış oranı olarak Birliğimiz 2 yıldır üst üste Türkiye geneli birinciliği almıştır. Bu yıl da %20 oranında bir artışla 1,8 milyar dolar ihracata ulaşmayı ve yakaladığımız başarı grafiğini bu yıl da sürdürmeyi amaçlıyoruz.

 

Batı Akdeniz bölgesinin ihracatı 13 Ağustos 2014 tarihi itibariyle 1 milyar doları geride bıraktı. 1 milyar dolar rakamının 5 yıl öncesine göre 139 gün önce yakalanması Batı Akdeniz'de ihracatın geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

 

Sektör bölge ekonomimize, üretim, istihdam ve ihracat açısından önemli katkılar sunmaktadır. Bu katkıları arttırmak amacıyla hazırlanan URGE projemiz ile Ekonomi Bakanlığından onay alarak faaliyetlerimize başladık.

 

 Milli Katılım organizasyonu düzenlemek üzere Ekonomi Bakanlığından organizatörlük için yetki belgemizi aldık. Bundan sonraki aşamada yurt dışında önemli fuarlara milli katılım organizasyonları düzenlenecektir.

 

Dünya doğal taş endüstrisinde marka haline gelmiş olan Burdur Beji, Finike Limra ve Isparta Ottoman Beji bölgemizin önemli ürünlerindendir.

 

Doğal taş sektörü sorunlarının görüşülmesi ve ortak bir çözüm bulunması için Birliğimiz üst düzey yetkilileri ve ihracatçı firmaların katılımı ile 07 Aralık 2012 tarihi itibariyle Birliğimiz bünyesinde bir “Madencilik Sektörü Çalışma Komitesi”  oluşturduk.

 

Komite olarak düzenli olarak toplanıyoruz. Komite, Antalya limanının işleyişinden sektörün sorunlarına, bölge ticaretinin daha da artması için Birliğimizin verebileceği katkılardan komşu illerdeki gelişmelere kadar pek çok konu masaya yatırılmakta olup, Antalya-Burdur-Isparta bölgesinin yakaladığı başarı grafiğinin daha da üst noktalara taşınabilmesi için atılması gereken adımlar üzerinde durmaktayız.

               

Genel anlamda madencilik özelde ise doğaltaş sektörü hem ülkemiz hem de bölgemiz ekonomisi adına büyük önem arz etmektedir. Sektörün son yıllardaki ihracat performansı incelendiğinde bu durum açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 2013 yılında Türkiye maden sektörü ihracatı bir önceki yıla kıyasla %21 artışla 5 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamın yaklaşık 2,2 milyar dolarını doğaltaş ihracatı oluşturmaktadır. Aynı dönemde BAİB üzerinden yapılan maden sektörü ihracatı bir önceki yıla kıyasla %80 oranında artarak 250 milyon doların üzerine çıkmış olup, 200 milyon doları aşan ihracatı ile doğaltaşlar sektörün en önemli alt başlığı olmuştur.

 

2014 yılının ilk 9 ayında ise ülkemizin madencilik sektörü ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla %6 oranında bir gerilme yaşamış ve ilk 9 ayda 3,5 milyar dolar seviyesinde kalmıştır. Bu rakamın yaklaşık yarısını ise doğaltaş ihracatı oluşturmaktadır. Son yıllarda hızlı bir seyir izleyen doğaltaş ihracatında 2014 yılında yaşanan gerileme üzerinde durulması gereken hassas bir durumdur. Doğaltaş sektöründeki tüm kurum/kuruluşların gelecekte sıkıntılar yaşanmaması adına sorunların çözümü noktasında işbirliği halinde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır.

 

 Batı Akdeniz’den 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %40’ın üzerinde bir artışla çeyrek milyar doların üzerinde madencilik sektörü ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın 200 milyon dolardan fazlasını doğaltaş ihracatı oluşturmaktadır.

 

Bölgemizin doğal taş ihracat rotasında 80’den fazla ülke yer almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti en önemli alıcımızdır ve bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Orta Doğu ülkeleri takip etmektedir.

 

Sektörün bölge ihracatındaki önemini rakamlar net olarak göstermektedir. Doğaltaş ve mermer ürünleri ihracatında katma değerin yüzde 100’e yakın olması da ihracatın önemini daha da arttırmıştır. Ülkemiz ihracatında doğaltaştan daha yüksek ihracat rakamına sahip farklı sektörler bulunmakla birlikte bizim sektörümüzün yarattığı katma değere ulaşabilen sektör sayısı oldukça azdır. Bu nedenle sektörün üzerinde hassasiyetle durulmalıdır. Ayrıca doğaltaş sektörü ülke insanımız için önemli bir istihdam kaynağı hüviyetindedir. Sektörümüzün sağladığı döviz girdisinin artması adına çok çalışmamız gerekmektedir.

 

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak, ülkemizin 2023 yılı için belirlenen ekonomik hedefler arasındaki “500 milyar dolarlık ihracat” hedefine ulaşılması için faaliyetlerimize her gün bir yenisini ekleyerek çalışmalarına devam etmekteyiz.

 

Kongreye emeği geçen herkese şahsım ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği adına teşekkür ediyor, tüm katılımcılara saygılar sunuyorum.” dedi. 

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
isparta-askeri-malzeme-urunler-bot-outdoor-giyim

isparta-in-giyim-ürünleri-magazasi

isparta-detayli-oto-yikama

turker-kapinda

isparta-ambalaj-kullan-at-malzemeleri

isparta-cam-balkon-albert-genau-ucuz-kampanyaifiyatlari

isparta-KONTEYNER-PRAFABRİK-EV-KONUT-UCUZ-KAMPANYA-DAVRAZ

isparta-temizlik-sirketi-telefon

isparta-aktar-baharat-bitkisel-yaglari

isparta-protez-peruk-perma-anatomik-sac-kesimi-boyama

isparta-pastane-yas-pasta-siparis

isparta-laptop-tablet-tamiri

isparta-samziman-tamiri-MMT-vites-toyota-servisi

ISPARTA uygun avm

isparta-gunes-elektrik-paneli

isparta-sanziman-hidrolik-direksiyon-tamiri

ısparta gül lokumu

ısparta cam balkon

ısparta duşakabin

ISPARTA bilgisayar tamiri

ısparta kasap

ISPARTA sineklik

süpürge toz torbası

Gücü Etkisinde
Isparta Haberleri
Isparta Reklam

ÇOK OKUNANLAR