Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 25 yıldır çiftçilik yapan Sabri Çetin, büyük emeklerle yetiştirdiği dikenli salatalığı hasat etti. Topladığı 1 ton salatalığı Gazipaşa Toptancı Hali'ne götüren Çetin, ihracatçının salatalığı almaması üzerine neye uğradığını şaşırdı. 1 ton salatalığı satamayan Çetin, çareyi ürününü çay kenarına dökmekte buldu.
"BİZİ YILDIRIYORLAR"
Hale götürdükleri ürünlerin sadece dörtte birini ihracatçının satın aldığını söyleyen Çetin, iç piyasada 70 kuruşa satılan dikenli salatalığı üreticinin 30 kuruşun altında satmak zorunda kaldığını söyledi. Rusya'da dikenli salatalığın 5 TL'ye satıldığını ifade eden Çetin, "Dış piyasada talep olmasına rağmen ihracatçılar üreticiyi yıldırıyor. Halciler de bu durumdan muzdarip. Arada para kazanan tek kişi simsarlar. Çiftçiyi bitirdiler" dedi.
Çiftçinin hakkını savunan hiçbir kurumun bulunmadığını anlatan Çetin, Gazipaşa Ziraat Odası'nı görevini yapmamakla suçladı. Hükümetin tarım politikasını gözden geçirmesi gerektiğini belirten Çetin, "İhracatçılardan alınan yüksek gümrük vergisi nedeniyle ihracatçılar gümrük vergisinin alınmadığı İran'a yöneldi. Bu da bizleri perişan etti. Yıllardır çiftçilik adı altında kölelik yapıyoruz" diye konuştu.
"İÇİM SIZLIYOR"
Açlıktan ölen insanların olduğunu bir dünyada 1 ton salatalığı çöpe döktüğü için içinin sızladığını ifade eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyada açlıktan ölen ve açlıkla boğuşan insanlardan özür diliyorum. Onların bulamadığı ürünleri biz burada çöpe döküyoruz. Başka bir şekilde değerlendirmek isterdim ancak zaten emeğimizin karşılığını alamadık. Bir de nakliye parası verecek imkanım yok. O yüzden bu şekilde bir çözüm bulduk ama içim sızlıyor."