Burdur’da fuar heyecanı
Başkan Ercengiz: “Fuar demek ekonomi demektir”
Hayvancılıkla ilgili 28 bin işletmeye sahip olan ve nüfusunun yüzde 75’i tarımla uğraşan Burdur, sektörde marka kent olmak için güçbirliği çağrısı yaptı. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, geçen yıl 80 bin ziyaretçi rekorunu kıran Teke Yöresi Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın kent ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek “Fuar demek, teknoloji demek, ekonomi demektir. Üreticimizin daha çok verim alması daha çok kazanması demektir. Fuar demek Türkiye'nin kendi kendine yeten ülke olmasının konforunu yaşatmanın da yolu demektir. Bu yüzden Fuar için hep birlikte çalışmalıyız” dedi.
GL Platform Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen Teke Yöresi 4. Tarım ve Hayvancılık Fuarı 26-29 Nisan tarihleri arasında Burdur Kapalı Pazar Yeri’nde düzenlenecek. Büyük ve küçükbaş hayvanların sergileneceği fuar, çiftlik ekipmanları ve teknolojileri, genetik alanındaki son yenilikleri, yem sektöründeki gelişmeleri görücüye çıkacak. Fuarda sektörün önde gelen firmaları, birlikler, kooperatifler stant açacak. Yurt içi ve yurt dışı alıcılarla buluşma olanağı yakalayacak. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, fuarın Burdur’a ekonomik katkılarının yanı sıra üreticilere de tanıtım ve markalaşma konusunda faydalı olacağını söyledi. Burdur’un tarım teknolojileri kullanma konusunda yüksek tecrübeye sahip olduğunu söyleyen Ercengiz, “Tarım teknolojilerini iyi kullanan bir kentiz. Ama yenilikleri takip edip son teknolojiyi getirmek, ürünü verimli kılmak ve daha fazla ürün elde edebilmek için üreticimizin talepleri de çok önemli. Bu anlamda fuar büyük önem taşıyor” dedi.
Hayvancılıkta Burdur’un merkez konumunda olduğunu vurgulayan Ercengiz, fuarın getireceği yenilikçi ve inovatif ürünlerin, “üretimi artırmaya” yönelik önemli bir fırsat olduğunu belirterek “Teknoloji demek ekonomi demektir. Ancak tarım ve hayvancılıktaki teknolojik dönüşüm üretimle paralel ilerlemeli ve ikisi arasındaki denge ili kurulmalı. Burada asıl üretimi artıran ve insan emeğini azaltan teknolojinin üretici tarafından ucuz şekilde alınabilmesidir. İşte bu yıl dördüncüsü yapılacak fuarımızda, bunu da göreceğiz. Bir takım teknolojiler inove ediliyor, yenileştiriliyor. Çiftçimiz bunu değerlendirirse üretimine katma değer sağlayabilir. Üreticimizin daha çok verim alması daha çok kazanması demektir. Fuar demek Türkiye'nin kendi kendine yeten ülke olmasının konforunu yaşatmanın da yolu demektir. Bu yüzden Fuar için hep birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.
ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ
Teke yöresinin önemli bir üretim merkezi olduğunu, sektörün kalbinin de Burdur'da attığını söyleyen Ercengiz, “Sektörün bazı sorunları var. Girdileri ucuzlatmadan, hayvan yetiştiricisinin sorunlarını çözemezsiniz. Yem fiyatlarını düşürmeden, besi ve süt hayvancılığını teşvik etmenin, doğrudan hayvan vermenin, kalıcı bir çözüm olacağını düşünmüyorum. Çiftçinin yetiştiricinin öncelikle tarlada üretime yönelebilmesi için mazot desteği verilmesi, fiyatların ucuzlatılması, ürünün de belli oranlarda sübvanse edilerek çiftçinin ve üreticinin üretimde kalması için yol bulunması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. Şeker fabrikalarının satışıyla ilgili düşüncelerini de aktaran Ercengiz, “Bölgemizde şeker fabrikalarının hayvancılık açısından önemi çok büyük. Besi hayvanlarında küspe iyi bir besi hammaddesi. Şeker fabrikasının çalışmasının bölgemiz açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
ESNAF KAZANACAK
Fuarın Burdur esnafına da katkı sağladığına dikkat çeken Ercengiz, “Geçen yıl yapılan fuar Burdur küçük esnafı açısından oldukça verimli geçti. Konaklama hizmeti verenler, yemek üreticileri fuar süresince oldukça kazançlı bir dönem geçirdi. Biz de lojistik destek anlamında alanın temiz tutulması, belediye hizmetlerinin oluşturulması ve gerekli hijyenin sağlanması konularında gayretimizi önceki yıllarda olduğu gibi göstereceğiz” diye konuştu.