Burdur Gölü ve Tabiat Turizmi Eylem planı çalıştayı yapıldı
Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan Burdur Gölü’nde son yıllarda ortaya çıkan su seviyesindeki azalmanın önüne geçilmesi ve gölün su kalitesinin iyileştirilmesi kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinasyonunda “Burdur Gölü Alt Havzası Eylem Planı” hazırlanmış Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 13.11.2015 tarihinde Burdur ili ziyaretinde imzaladığı genelge ile yürürlüğe girmişti.
Genelge kapsamında sorumlulukları bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan bir yıllık çalışmaları değerlendirmek için bugün Müze Müdürlüğü Konferans Salonunda Burdur Gölü Alt Havzası Eylem Planı Çalıştayı yapıldı.
Ayrıca Burdur'un tabiat turizm potansiyelini ortaya koymak ve değerlendirmelerde bulunmak adına Tabiat Turizmi Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirildi.
Gerçekleşen bu iki çalıştaya, Vali Şerif Yılmaz başta olmak üzere Milletvekili Bayram Özçelik, Milletvekili Mehmet Göker, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, Doğa Koruma Daire Başkanı Fahrettin Ulu, Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Bağcı, Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, DSİ 18. Bölge Müdürü Adem Coşkun, Kurum Müdürleri Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Daire Müdürleri ve ilgili personeller katıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk ‘ün açılış konuşması ile başladı. Programın devamında Doğa Korumu ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz, Milltevekili Mehmet Göker, Milletvekili Bayram Özçelik ve Vali Şerif Yılmaz bir konuşma yaptılar.
Vali Yılmaz çalıştayda yaptığı konuşmada, “Bugün Burdur’un geleceği ile ilgili çok önemli bir toplantının başlangıcındayız. Herkesin buna sahip çıkması, destek vermesi gerekiyor. Katılımcılığı sağladığımız ve fikir birliğine vardığımız sürece de sonuç alacağımızı değerlendiriyorum. Tabi Burdur değince ilk önce göller bölgesi akla geliyor. Tayinim çıktığında yaptığım ilk incelemede Burdur’la ilgili ilk olarak göller ve güller bölgesi karşıma çıktı. Doğrudur sadece Burdur Gölü'nün dışında diğer göllerimizde mevcut. Bu göllerimizin hem küresel ısınmadan, hem de suların çekilmesinden ve başka sebeplerden kaynaklanan su kayıpları var. Ama neticede bir vaka var. Yer altı suyunun ülkemizin her yerinde olduğu gibi ilimizde de çekiliyor. Tabi bunun önüne geçile bilinmesi içinde geçen yıl Sayın Bakanımızın talimatıyla beraber bir çalışma başlatılmış. Bu çalışma neticesinde Hazırlanan bir taslak. Bunun üzerine kurumların üzerine düşen görev kurumların yapmış olduğu çalışmalar ve bunun değerlendirilmesi toplantısı bugün yapacağız. Tabi bu 2013 yılından başlayan tabiat turizmin potansiyelinin değerlendirilmesiyle ilgili çalışma. Aslında ikisi iç içe girmiş bir çalışma olması gerekiyor ki, isabetlide oldu. Aynı gün iki toplantının da yapılması, aynı alan içerisinde yapılacak olan çalışmaların birlikte değerlendirilmesine vesile olacak.
Burdur tabi düz bir ova değil. Sadece gölde yok dağ var. Kanyonları var. Gerçekten baktığınızda turizmin başkenti Antalya’ya da hemen en yakın bölgede biz varız. Kültür Bakanlığımızın çalışması sadece deniz kum ve güneşin dışında alternatif turizm alanlarının genişletilmesi, bu turizm alanlarına da yeni turistlerin çekilmesine yönelik çalışmaların fazlalaştırılması.
Hepimiz biliyoruz, bu yıl yazın 15 Temmuz’da gerçekleşen o hain darbe girişiminden sonra ülkede turizm çok büyük bir darbe yedi. Bu ülkenin bütün dinamiklerine, dinamit attılar. Maalesef bu ülkemizde yaşayan herkese, her kesime yansıdı. Bunun önüne geçilmesi içinde alternatif turizm alanlarının devreye sokulması gerekiyor ki, turizm müşterilerinin farklı farklı olduğunu düşündüğümüzde, yeni oluşturacağımız bu politikayla beraber bizim turizmden daha fazla pay ve hisse almamıza sebep olacak diye değerlendiriyorum.
Ülke olarak bizim su kaynaklarımız kısıtlı. Her ne kadar su kaynağımız, göllerimiz, barajlarımız var diyor isekte, bizim su kaynaklarımız yeterli değil. Bunlardan azami bir şekilde istifade edilmesi gerekiyor ve bu suları bulunduğu bölgede muhafaza etmemiz gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Birde sanayileşmeyle beraber su kirliliğin önüne geçilmesi gerekiyor. Yaklaşık 2 yıl önce Türkiye’de ilk havza bazlı, su kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. Vilayet olarak hangi havzada su var ise o havzadaki toplantılara tüm ilgili kurum ve kuruluşlar katılmak suretiyle müşterek aklın oluşturulmasıyla başlatıldı.
Yeni yaptığımız yatırımlarla ilgili, hem Devlet Su İşleri tarafından, hem İl Özel İdare tarafından yapılan sulama tesislerinde kapalı sistem sulamaya geçildi. Biz artık vahşi sulamadan bu tarafa suyun en iyi kullanma yollarını aradık. Bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bütün bunlara baktığımızda tüm kurum ve kuruluşların daha önceki olmayan o bilincin artık hem sivil toplumda, hem kamu da oluştuğunu, bundan sonraki süreçte de bunun sürdürülebilirliğinin, yollarının arandığını görmekteyim.
Bugün burada yapacağımız çalışma, Burdurumuzun geleceğine, ülkemizin geleceğine, Burdur da yaşayan insanlarımızın huzur ve mutluluğunu sağlayacak çalışmalara vesile olur. Yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başta Sayın Bakanımıza böyle bir çalışma ve çalıştay yapılmasıyla ilgili talimatlarından dolayı Burdurlu Hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Bize verdiği bu desteklerden ötürü de, bütün arkadaşlarımız aynı duygu içerisinde sahiplenir, sahipleniriz ve var olan bu kültürel değerlerimizi, tabiat varlıklarımızı en iyi şekilde kullanır, gelecek nesillere aktarırız. Bunlar bize miras değil, emanettir. Emaneti de genç nesillere, gelecek nesillere sağlam bir şekilde devrederiz diye düşünüyorum.
Vali Yılmaz’ın konuşmasının ardından Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü V. Ersan Berberoğlu tarafından Tabiat Turizmi Eylem Planı ile ilgili sunum yapıldı. Programın devamında Burdur Gölü Alt Havzası Eylem Planı kapsamında ilgili Bakanlık Temsilcileri ve ilgili kurum personeli tarafından kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili bir yıldır yapılan çalışmalar hakkında sunum yapılarak, katılımcılara yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdiler.