Batı Akdeniz bölgesinde ekonomik ömrünü tamamlayan mermer ocakları ağaçlandırılmaya başladı. Rehabilitasyon çalışmaları sonrası mermer ocağının bulunduğu alan eski haline döndü.
Doğaltaş ihracatı, Türkiye ve Batı Akdeniz ekonomisine sağladığı döviz girdisi ile her geçen gün önem kazanıyor. Sektör kurduğu fabrikalarla sanayileşerek, hem doğaltaşa katma değer kazandırıyor, hem de istihdam sağlıyor. Öte yandan Batı Akdeniz'de ekonomik ömrünü tamamlayan mermer ocakları rehabilite edilip, ağaçlandırılıyor ve doğaltaş üretimi öncesindeki doğal halini alması sağlanıyor.
Bu çerçevede BAİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, kendine ait Aytaş Akın Mermer A.Ş. firmasının mermer ocağında rehabilitasyon çalışması başlattı. Sahada rehabilitasyon esnasında topraklama çalışması yapıp, alanı dikenli teller ile koruma altına aldı.
BAİB Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, son olarak ağaçlandırma çalışması başlattı. Bölgede binlerce fidanın dikimine başlanırken, bir yandan da tohumlama çalışması yapıldı. Bölgenin kısa süre sonra eski halini alması bekleniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan BAİB Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, ağaçlandırılma yapılan alanın Burdur'un İğdeli köyünde olduğunu açıklayarak, "150 bin metrekare alanda üretim çalışmalarımız sona erdi. Ekonomik ömrünü tamamlayan sahada 3 ay önce rehabilitasyon çalışması başlattık. Daha önce kayalarla kaplı olan alan, yumuşak dolgu ve teraslama ile topraklanmıştır. Bu nedenle doğal halinden daha kaba ve yumuşak alan oluşturulduğu için dikilen ağaçların daha çabuk büyüyeceğine ve bu ağaçların geçmişe oranla daha büyük, daha fazla sayıda olacaklarına inanıyorum " dedi.
BAİB Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, "3 iş makinesi ile 3 ay boyunca çalışarak, ciddi emek harcayarak, örnek bir mermer ocağı rehabilitasyon alanı oluşturduk. Kasım ayında başlayan çalışmalar Ocak ayında sona erdi. İş makineleri mermer alınan alanı toprakla doldurarak, eski halini almasını sağladı. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ağaçlandırma çalışması başlatıldı. Sahada tohumlama yapıldı. Bir yandan da fidan dikimi gerçekleştirilmeye başlandı" diye konuştu.
Rehabilitasyon sahasına 24 bin ağacın dikileceğini açıklayan BAİB Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, "Ağaçlandırma çalışması için ciddi emek harcandı. Çalışmalar kısa süre sonra tamamlanacak. Geçmişte mermer üretimi yapılan alan fidanların büyümesiyle belli bir süre sonra makilik olan eski halinden daha gür orman alanı oluşacak. Böylece doğaltaş ihracatı ile ülke ekonomisine katkı sağlayan saha yeniden doğal halini alacak ve gelecek nesle daha yeşil alanlar bırakmış olacağız " dedi.
Mermer ocağı alanında rehabilitasyon çalışmasının ilk olmadığını kaydeden BAİB Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, daha öncede doğaltaş sektöründeki hem başka şirketlerin hem de kendi şirketinin rehabilite edilen sahalarının olduğunu söyledi. Önümüzdeki süreçte de bölgede üretim yapan firmaların rehabilitasyon çalışması yapacağını kaydeden BAİB Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, dileyenlerin çalışmaları yerinde görebileceğini kaydetti.