Tanzim Satışı Bitirmenin Çaresi Arılarda
Arı Dostları'dan yapılan açıklamada Türkiye’nin, tarımsal üretimde kalite ve verim artışı sağlayabilmesi için yeterli bal arısı mevcuduna sahip olması gerektiği bildirildi.
Bakayrıntı olarak yaptığımız söyleşide konuşan Arı Dostları Arıcılık sitesi sahibi ve Uzman Arıcı Mustafa Şimşek Avrupa’da tarım ürünlerinde verimliliği ve çeşitliliği arttırmak için kovan başına 100 Euro destek yapıldığını anlattı.
Bal arılarının sebze üretiminde ve verimlilikte yüzde 50 oranında artış sebep olduğunu vurgulayan Uzman Arıcı Mustafa Şimşek, “Bal Arıları çiçek ziyaretçisi ve çeşitli bitkilerin toz taşıyıcısıdırlar. Bal arısı tarımsal ürünlerin ve diğer bitkilerin ticari tozlaşması için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Bal arısı tarafından tozlaşma sebze türlerinin üretimi için gerekli olup, uygun tozlaşma sadece bireysel bitkisel üretim açısından değil, aynı zamanda sebze kalitesi ile de yakından ilişkilidir.
Bu sebepten dolayı Tarım ürünlerinin çoğalması ve verimliliğin arttırılması açısından Bal arısına ihtiyaç vardır” dedi.
Arıların tozlaşmadaki etkilerini anlatan Arıcı Mustafa Şimşek, “Bir çiçeğin erkek organındaki polenin başka bir çiçeğin dişi organına ulaşmasına tozlaşma (polinasyon) adı verilmektedir. Çiçeklerden nektar ve polen toplayan böcekler ile böceklerle tozlaşma (döllenme) sağlayan bitkiler arasındaki faydalı ilişki, milyonlarca yıl önceki sürece bağlıdır.
Doğada tozlaşma olayı bitki tür ve çeşidine bağlı olarak su, rüzgar ve arılar yoluyla gerçekleşmektedir. Boğazımızdan geçen her bir meyve sebze ve tarım ürününün 80 Arılara borçluyuz.
Dolayısıyla, bal arısı bitkisel üretimin gerçekleşmesinde ve sürekliliğinde en önemli girdi olup, üründen ürüne, bölgeden bölgeye taşınabilen en önemli tozlaşma faktörüdür.
Bal arıları dünyadaki çiçekli bitkiler florasının yaklaşık 16’sının ve tarımsal üretimi yapılan yaklaşık 400 türün tozlaşmasında aktif olarak görev almaktadır. Tozlaşma yalnız verim miktarı değil, aynı zamanda ürün kalitesi üzerine de son derece önemli etkiye sahiptir. Örneğin yağlı bitki tohumlarında yağ kalitesi, lifli bitkilerde lif oranı ve kalitesi, meyvelerde şekil ve dolgunluk gibi önemli kalite özellikleri tozlaşma ile yakından ilgilidir” şeklinde konuştu.
Arıların insan hayatına hizmetinin paha biçilemez olduğunu vurgulayan Şimşek şunları şöyledi: “Bal arıları idare edilebilme ve tarım alanlarına kolayca taşınma özelliklerine sahiptir.
Bal arıları tarafından gerçekleştirilen tozlaşma hizmetlerinin değeri genellikle milyarlarca dolarla ifade edilmektedir. Yeryüzünde değişik familyalara ait 20.000′ den fazla arı türü bulunmakta ve Apidae familyasındaki Apis cinsine giren türlere bal arısı denmektedir.
Bal arıları insanoğluna bal, bal-mumu, arı zehiri, polen, arısütü ve propolis üretimi ile büyük hizmet sunmaktadır.
Çok değerli ürünlerini insan hizmetine sunmasına karşın, bu böceğin asıl önemi yabani ve kültür bitkilerinde tozlaşma aracılığıyla döllenme olayını gerçekleştirerek meyve ve tohum bağlamaya yardımcı olmasından kaynaklanmaktadır.
Koloni yaşamını sürdürebilmek için doğadan toplamak zorunda olduğu nektar ve poleni almak amacı ile çiçeğe giden bal arısı, insan yaşamı açısından büyük önem taşıyan yüzlerce bitki türünde tozlanmayı sağlar. Tozlanma, döllenmeyi sağlayan ilk eylem ve ürün miktarını belirleyen en önemli faktördür.
Aynı zamanda, meyve şeklini ve büyüklüğünü de etkilemektedir. Polen üretimi, verimli erkek bitkilerde olduğu için bunların dişi çiçekler üzerine taşınarak döllenmeyi sağlayabilmelerinde tozlanma faktörü önemli yere sahiptir.
Dünya üzerindeki bitkilerin 80’inin tozlaşması arılar tarafından sağlanmakta, gerçekleşen polinasyonun (tozlaşma) 85’nin-den fazlası da bal arılarınca yapılmaktadır.
Bal arıları, büyük kolonilere sahip olması, kolayca taşınabilmesi ve yönetilebilmesi nedeniyle birinci derecede tozlaştırıcı olarak kabul edilirler.
Arılar tarım alanlarında ve yabani bitki popülâsyonu düzeyinde de önemli azalmalara yol açmaktadır.” Dedi.!