FLAMİNGOLAR BURDUR'U TERK ETMEMİŞ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, Burdur'a bağlı Yeşilova ilçesi Çorak Gölü'nde 5 binin üzerinde flamingonun bulunduğunu açıkladı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, Burdur'a bağlı Yeşilova ilçesi Çorak Gölü'nde 5 binin üzerinde flamingonun bulunduğunu açıkladı. Flamingoların Burdur'u terk ettiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Yılmaz, "Bu yıl Yarışlı Gölü'ne gelmediler ama tam olarak mermer ocaklarına bağlamak doğru değildir. Şu anda Burdur'a bağlı Yeşilova ilçesi Çorak Gölü'nde 5 binin üzerinde flamingo bulunuyor" dedi.
"MERMER OCAKLARINA BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL"
Flamingoların bu yıl Yarışlı Gölü yerine Çorak Gölü'nü tercih etmelerinin sebebini mermer ocaklarına bağlamanın doğru olmadığını dile getiren Yılmaz, "Son günlerde basında bazı haberler görüyoruz Yarışlı Gölü'ndeki flamingolarla ilgili. Flamingoların geçtiğimiz yıllarda alanı kullandığı halde bu yıl Yarışlı Gölü'ne gelmediği, burayı kullanmadıkları ve bunun sebebinin de etrafındaki mermer ocakları olduğu yönünde haberler var. Bu konuyu insanlarımız merak ediyorlar, gerçekten mermer ocakları yüzünden mi gelmiyorlar diye. Bizim ilimizde bulunan flamingoların tercih ettiği Çorak Göl, Yarışlı Gölü gibi göller aslında sığ olmalarına rağmen tam olarak flamingoların sevdiği besinleri de içermiyor aslında ama bir nevi zorunluluktan geliyorlar diye düşünüyorum. Bu yıl gelmediler ama tam olarak mermer ocaklarına bağlamak doğru değildir. Bilimsel bir çalışma sonucu söylenmiş bir şey değil diye düşünüyorum. Bunu söyleyebilmek için belki uzun yıllar takip etmek ve bilim insanlarının bu konuda çalışma yapması ve ona göre konuşması gerekir diye düşünüyorum" dedi.
"5 BİNİN ÜZERİNDE FLAMİNGO ÇORAK GÖLÜ'NDE"
Flamingoların bu yıl Çorak Gölü'nü tercih ettiğini ve 5 binin üzerinde flamingonun Çorak Gölü'nden beslendiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu yıl flamingolar Yarışlı Gölü'nde değil ama Yeşilova ilçemizin Çorak Gölü diğer adıyla Bayındır ya da Akgöl dediğimiz göldeler ve sayıları 5 binin üzerinde flamingo şu anda orada bulunuyorlar ve besin ihtiyaçlarını oradan karşılıyorlar. Belki orayı daha güvenli buluyorlar, daha çok besin ihtiyacını karşılıyorlar, bunun sebebini araştırmak tabi ki bilim insanlarına düşer ama şu an için net olarak şu sebepten dolayı orayı terk ettiler demenin çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Mutlaka ekosisteme insan aktivitesinin her türlüsü zarar veriyor, etkiliyor. Az ya da çok etrafındaki mermer ocakları mutlaka etkiliyor oradaki canlı yaşamını ama bunun bilimsel olarak araştırılması gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
"FLAMİNGOLAR ALKALİ, TUZLU VE SIĞ SULARDA BESLENİYOR"
Flamingoların alkali, tuzlu ve sığ sularda yaşadığını ve beslendiğini anlatan Yılmaz, "Konuyu incelediğimiz zaman geçtiğimiz yıllarda değişik sayılarda flamingolar Yarışlı Gölü'nü tercih ediyorlardı. Bu gölü tercih etmelerinin bir sebebi var, bunun gibi bazı gölleri tercih etmelerinin bir sebebi var. Flamingolar, daha çok alkali, tuzlu ve sığ göllerde bulunuyorlar. Tuzlu sularda yaşayan zooplankton türleriyle besleniyorlar, en önemli besin kaynaklarıdır. Ülkemizde bu şartları sağlayan önemli birkaç tane alan var. Mesela Tuz Gölü, Gediz Deltası, Adana'daki Akyatan Lagünü gibi bu alanları en çok tercih ediyorlar. Bu alanlarda buldukları mavi yeşil algler dediğimiz diğer zooplankton türleri, onları bulamadıkları zaman diğer yosunlar gibi bunlarla besleniyorlar. Gagaları eğiktir ve gagalarıyla çamurlu, sığ sulardan aldıkları besini süzerler ve onunla beslenirler, renkleri de bundan kaynaklanır zaten besinlerin içindeki karotin maddesinden dolayı pembemsidir" diye konuştu.