Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ne tedavi amacıyla getirilen bir baykuş türü olan puhu, kendisi beslenemediği için bebek gibi besleniyor.
Denizli'nin Çardak İlçesi Gemiş Beldesi ile Afyonkarahisar'a bağlı Akpınar Köyü sınırlarında yerde yatan puhuyu görenler, Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne durumu bildirdi. Merkez sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, bölgeye giderek bitkin haldeki puhuyu aldı. Rehabilitasyon merkezine getirilen puhunun tedavisine başlayan Öztürk Sarıca, kuşun zehirlenmiş olabileceğini söyledi.
'ENFEKSİYON GEÇİRMİŞ'
Yaptıkları muayenede kuşun enfeksiyona maruz kaldığını ve ateşinin yüksek olduğunu belirlediklerini anlatan Sarıca, "Enfeksiyona bağlı ağız bölgesinde ciddi problemler vardı. Antibiyotik tedavisine aldık. Şimdi biraz daha iyi. Ateşi biraz düştü. Hareketleri biraz daha canlı. Kan dolaşımı ve diğer problemler hızla düzelmeye başladı" dedi.
'ÇOK ZAYIF, KASLARI ERİMİŞ'
Bu tür kuşların dirençli olmalarına rağmen bazı viral enfeksiyon durumlarında hızla kaybedilebildiklerini aktaran Öztürk Sarıca, "Puhu'nun direncini artırmaya ve bakteri üremesini önlemeye çalışıyoruz. Direncine bağlı olarak yaşatmaya çalışacağız. Puhularda enfeksiyon hastalığının tedavisi genelde 1 hafta, 10 gün sürüyor. Daha sonra kuşu güçlendirmeye çalışacağız. Çünkü uzun süredir hasta olduğu belli. Çok zayıf, kasları erimiş durumda. 1 ay besleyip güçlendirmeye çalışacağız. Yeterince güçlü olduğuna karar verdiğimizde uçuş antrenmanlarına başlayacak" diye konuştu.
'BEBEK GİBİ BAKMAK ZORUNDAYIZ'
Hasta olması nedeniyle beslenemeyen hayvanı elle beslediklerini vurgulayan Öztürk Sarıca, "Ona bir süre bebek gibi bakmak zorundayız. Kendisi beslenebilecek düzeye gelene kadar yemekleri kursağına kadar götürmemiz gerekiyor. İlaçlarını da ağızdan şırıngayla veriyoruz. Yeterince güçlü olduğuna karar verdiğimiz zaman bulunduğu bölgede tekrar doğaya kazandırılacak" dedi.