New Horizons'ın yolladığı görüntüde, Kerberos'un, buzlu cisimlerin birbirine çarpıp eklemlenmesi sonucu oluştuğu sanılan iki loba sahip olduğu dikkati çekiyor.
Kerberos'un büyük lobunun bir ucundan diğer ucuna olan mesafesi 8 kilometre, küçük lobunun çapının ise 5 kilometre olduğu tahmin ediliyor.
Plüton'un diğer küçük uydusu Styx'in de Kerberos ile benzer boyutlarda olduğu belirtiliyor.
Bilim adamları, uyduların, ışığın yaklaşık yüzde ellisini yansıttığını, bunun üzerlerini kaplayan buzlu alanların çok temiz olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Kerberos'a ait yeni görüntünün, Plüton'u incelemek için ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından fırlatılan New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracına ait Lorri kamerasıyla 400 bin kilometreden daha yakın bir mesafeden çekildiği bildirildi.
Plüton'dan yaklaşık 60 bin kilometre uzaklıkta yörüngede dönen Kerberos, diğer uydular Niks ve Hydra arasında bulunuyor ve gezegenin en dıştaki 2. uydusu. Plüton'un en baskın uydusunun Charon olduğu biliniyor.
Plüton'un daha önce yayımlanan fotoğraflarında gezegenin yüzeyinde kum tepecikleri olduğu sanılan yükseltiler, vadiler, yüzen buz kütleleri ve etrafında puslu bir katman görülmüştü.
Araştırmacılar, Plüton'da dağ benzeri yapıların bulunduğunu ve buzlarla kaplı dağların 3 bin 400 metre yüksekliğe sahip olduğunu açıklamıştı. Dağların yaşının 100 milyon yıldan daha genç olduğunu tahmin eden araştırmacılar, "Bu da cüce gezegenin jeolojik olarak aktif olduğunu gösteriyor" değerlendirmesi yapmıştı.
Güneş Sistemi'ndeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan "New Horizons", 9 yıl 6 aydır görev yapıyor. "New Horizons", Plüton dışında uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'da da keşiflerde bulunuyor.