Mesleği İnternet Ve Akıllı Telefonlar Bitirdi
Bir zamanların gözdesi kasetler, şimdi teknolojiye yenik düştü.
Plakların yerini alan kasetler yerini CD'lere bırakmış olsa da CD'ler de artık yok olma sürecine doğru gidiyor. Onlarda yerini mp3 ve akıllı telefonlara bıraktı.
1980 ve 90’lı yıllarda, taksi, dolmuş ve minibüslerin de vazgeçilmezi olan müzik kasetleri, artık plaklar gibi tarih oldu. Manolya CD müzik market sahibi Ramazan Eryılmaz; internet çıktı mesleği öldürdü. Yıllar öncesi 25 e yakın kaset dükkanı olan Isparta'da şuan 5 dükkan bulunmaktadır. Geçimimizi artık düğünlerde Fotoğraf ve kamera çekimleri ile gerçekleştiriyoruz. Bu sektör can çekişiyor' diye konuştu.
Plaklar yerini kasetlere, kasetler CD’ye, teknolojinin hızla gelişmesiyle CD’lerde artık yerini mp3 çalarlara, flaş belleklere ve akıllı telefonlara bıraktığını açıklayan Ramazan Eryılmaz; Önce gelişen teknoloji ile araçlardaki kasetçalarlar yerini CD’li radyolar yer aldı. Artık onlarda mp3 ve flaş bellek çalan müzik çalarlara ve akıllı telefonlara bıraktığını söyeldi. 26 yılı aşkın süredir kaset, CD, film satış yaptığını açıkladı. Ramazan Eryılmaz, "Kasetler artık plaklar gibi tarih oldu. Son 10 yılın gözdesi olan CD’lerde artık tarihe karışmak üzere. Artık kaset ve CD satışları hemen hemen kalmadı" dedi.
“BAŞ DÖNRÜREN
GELİŞMEYE YETİŞEMİYORUZ”
Eryılmaz, 26 yılda gelişen teknolojiyi şöyle özetledi: “Safiye Ayla, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, Ümit Besen, Barış Manço, Neşet Ertaş, Barış Manço gibi sanatçıların meşhur olmaya başladığı dönemlerde tanıştık kasetlerle. Bazen evlerde bulunan teyplerde, bazen de 69 model İmpala arabalarımızda dinlerdik kasetleri. Günümüz nesli kalem ile kaset arasındaki ilişkiyi bilmiyor olsa da saatlerce kalemle kaseti geri sarmaya uğraşan 80 ve 90'lar kuşağı ikisi arasındaki ilişkiyi gayet iyi biliyor. Kasetin öneminin büyük olmasından dolayı arabalarda ilk bakılan şey teypleri oluyordu. Ancak kasetler, teknolojiyle girdiği savaştan yenik çıktı ve tarihin tozlu sayfalarında kalmaya mahkum oldu. Kasetlerin yerini bıraktığı CD'ler bile artık yok olma sürecine doğru gidiyor. Bir zamanlar her evde bilgisayarın olması imkansız gibi görülürken, artık her evde internet bulunmakta. Müziği CD'den veya kasetten dinlemek yerine artık internetten dinlemek daha kolay ve daha cazip. Hal böyle olunca da sanatçılar bile artık albüm çıkartmıyor.”
TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜK
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık yeni teknolojik ürünler de ortaya çıkmaya başlıyor. Bir buzdolabı büyüklüğündeki teyplerden müzik dinlerken, küçük bir cep telefonundan bile müzik dinlemek mümkün hale geldi. 1989 yıllarında plaklara büyük ilgi olduğunu söyleyen Eryılmaz, her 15 günde bir İstanbul’a giderek plak getirdiklerini satışlara zar zor yetiştiklerini de belirtti.
O yıllarda plaktan müzik dinlemek bir lüks olduğunu, zenginlik göstergesi olarak değerlendirildiğini da kaydeden Eryılmaz, şimdilerde nostalji tutkunlarının sadece plaktan veya kasetten müzik dinlediklerini de kaydetti.
Teknoloji, birçok mesleğin ve eskiden kalma birçok alışkanlığın yok olmasına neden oluyor. Teknoloji bizlere neyi gösterirse biz ona yöneliyoruz. 1960'larda teknoloji bizlere plağı sundu. 80'lerin başında kaset ile tanıştık. 2000'lerden sonra ise CD'leri piyasaya girdi. CD satışları rekor kırıyordu. Şimdi CD'lerin de sonu gelmeye başladı. Artık internet var ve herkes rahatlıkla girip istediği şarkıyı indirebiliyor. Küçük mp3’lere, akıllı telefonlara yüzlerce müzik yükleyerek istediği yerde, otobüste, trende, uçakta, gemide yolculuk yaparken, yolda yürürken, piknik yaparken bile dinleyebiliyor'diye konuştu.