Sağlam OSGB Genel Müdürü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hüseyin Bal, Isparta'nın iş güvenliği konusuna diğer illere göre daha çok önem verdiğini söyledi.
Daha çok iş güvenliği
Sağlam OSGB Genel Müdürü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hüseyin Bal, 01.01.2016 tarihi itibariyle Bakanlığın aldığı tedbirlerle bir işçiye güvenlik adına daha çok zaman ayrılacağını ve herşeyin kayıtlı hale getirildiğini söyledi. Devletin 2012 tarihinde yürürlüğe koyduğu İş Güvenliği Kanunu, 2016'ya girerken daha oturmuş ve önemi daha çok anlaşılır hal aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 01.01.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe giden değişiklikleriyle az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli statüdeki işyerlerinde eğitim ve denetim için bir işçiye ayrılan zaman dilimini artırdı. Kayıtsız yapılan iş ve işlemler artık kayıtlı hale geldi. İş güvenliği uzmanlarının yaptığı her uygulama anında Bakanlık sistemine girilecek. Sağlam OSGB Genel Müdürü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hüseyin Bal, 2016 yılının bu alanda milat yılı olacağını iddia etti. Isparta'nın iş güvenliğine önem veren bir kent olduğunu belirten Bal, şu açıklamayı yaptı:
BİR İŞÇİ İÇİN AYLIK 40 DAKİKA GÜVENLİK MESAİSİ
"2016 yılı itibariyle İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi sürelerinde bir artış oldu. 01.01.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Az tehlikeli statüsünde işçi çalıştıran işyerlerinde işçi başına ayrılan süre yaklaşık aylık 5 dakika idi, şimdi bu süre 10 dakikaya çıktı. Az tehlikeli sınıfta bir personel için en az 10 dakika hizmet vermek zorundayız. Bir iş güvenliği uzmanının 195 saat hakkı var. Bu daha fazla işgüvenliği uzmanı istihdamı demek. Tehlikeli sınıfta 8 dakikadan 20 dakikaya çıktı. Çok tehlikeli sınıfta 12 dakikadan 40 dakikaya çıktı. Bir işçiye en az 40 dakika vakit ayırmamız gerekiyor. Şimdi Bakanlık bir sistem geliştirdi. İşyerine gitmemeyle ilgili tedbir getirdi. İşyerine gidince kayıt altına alınacak ve sisteme bildirilecek. Ne yapıldı ise bu bakanlığa bildirilecek. İş kazaları olduğunda iş güvenliği sürecine ve meşguliyetine bakılacak. Daha sonradan tarih atıp, imza atmalar bu iş artık kalktı. Herşey kayıt altına alınıyor. Bu düzenlemelerin bir kısmı yürürlüğe girdi, bir kısmıyla ilgili de çalışmalar yapılıyor.
SERTİFİKALI ÇALIŞAN DÖNEMİ BAŞLIYOR
Önemi daha çok ortaya çıkacak. İşyeri güvenliği uzmanı bulunduruluyordu, 'işyeri hekimine ne gerek var' diye bakılıyordu. Bu süreç şimdi aşıldı. Önceden eksik bulunduğu zaman 3-5 gün süre verilirdi. Şimdi maksimum 30 güne çıkarıldı. En ufak civataya kadar bakıyorlar. Bakanlığın en çok dikkat ettiği mesleki eğitim sertifikasyon süreci. Halk Eğitim Merkezi ve YBEM gibi merkezlerin verdiği sertifika programları. Sertifikasız işçi alınmaması, çalıştırılmaması noktasına doğru gidiliyor. Süreç boruya doğru gidiyor. Kanunlara atıf yapılıyor, 'iyi değil' diye. Hiç de öyle değil. Kanunlar gerçekten mükemmel yazılmış. Ama uygulama noktasında biraz zamana ihtiyaç var. Bazı şeyleri görerek, yaşayarak yapan milletiz." Öte yandan Sağlam OSGB Genel Müdürü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hüseyin Bal, şirketlerinde 8 iş güvenliği uzmanı, 3 işyeri hekimi, 2 diğer sağlık personeli istihdam ettiklerini bildirdi.