isparta-oto-ekspertiz
CHP Isparta Milletvekili İrfan BAKIR'ın bütçe konuşması
Isparta Haberleri
G.Tarihi: 05.03.2016 20:37
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Teşekkür ederim Sayın Başkan.
     Sayın Başkan, değerli Milletvekilleri, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarım ve ekranları başında bizleri izleyen değerli vatandaşlarım, sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.
Bugün şehit olan Kahraman Türk askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.
      
  Devlet Kurumlarının hepsi elbette ayrı bir öneme sahiptir ancak DSİ Genel Müdürlüğü’nün ülke ekonomisinde, tarımda, sosyal hayatta ve doğal hayatta ne denli bir öneme sahip olduğunu hepimiz iyi bilmeli ve duyarlı olmalıdır. DSİ, ülkemizde enerjiden-sulamaya, taşkın korumadan-içme sularına, barajlardan-göletlere kadar birçok projeye damgasını vurmuş, yaklaşık olarak 11 milyar lira yatırım bütçesi olan en köklü kurumlarından birisidir. 
      En az DSİ kadar öneme sahip olan bir başka şeyde DSİ personelidir. DSİ personelinin bir an önce özlük haklarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ekonomik nedenlerle teknik personel sürekli ayrılmaktadır. Bu da DSİ’nin kan kaybetmesine neden olmaktadır. 
Tüm kurumlarda olduğu gibi DSİ’de de temizlik, güvenlik, şoför ve nitelikli eleman pozisyonunda taşeron olarak çalışanlar mevcuttur. Milyarlık projeler üzerinde çalışan bu arkadaşlarımız her taşeron işçi gibi sıkıntı çekmektedir. Bir an önce bu işçilerin asıl işleri belirlenip kadroya alınması gereklidir. 
        HES’lerden sürekli olarak bahsediyoruz. HES projeleri çevreye ve doğaya duyarlı olması tarımsal sulama içme-kullanma suyu temini balıkçılık ve doğal hayatı koruma bilinciyle yapılmalıdır. Ülkemizin bilhassa batı tarafındaki HES’lerin Pompaj Depolamalı HES’lere dönüştürülmesi, yeni yapılacak HES’lerin pompaj depolamalı olarak, rüzgar ve güneş enerji santralleriyle birlikte planlanması önem arz etmektedir.
DSİ inşa ettiği tesislerin çoğunu sulama birliklerine, kooperatiflere, köylere ve belediyelere devretmiştir. Sulama Birliklerinin kapalı sisteme geçebilmeleri için ödemesi gereken katkı payını ödeyememesi durumunda Meclis kararı ile fesih kararı alıp, İl Özel İdaresine devredilmesi söz konusudur. Birçok Sulama Birliği, İl Özel İdaresine devredilmek üzere fesih kararı almıştır. 
Ancak devir işleminin gerçekleşebilmesi için Birliklerin borçsuz olma şartı aranmaktadır. Bu kürsüden sesleniyorum, enerji maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu ve çiftçinin para kazanamadığı bir ülkede bu birliklerin borçsuz olması sizce mümkün müdür? Bu duruma daha ne kadar sessiz kalacaksınız?

Bu noktada maliyetin %1’inin katılımcı, %99’unun devlet tarafından karşılandığı bir sistemde bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Devlet eliyle karşılanan maliyetin ise 25 yılda değil gerekirse 50 yılda geri ödenmesi doğru olacaktır.
Sulama sezonu yaklaşırken bakım-onarım çalışmalarına bir an önce başlanması gerekmektedir. Çözüm üretilmez ise araziler sulanamayacak, zaten yüksek girdi maliyetleriyle boğuşan çiftçimizin sorunlarına bir de sulama sorunu eklenerek, büyük bir mağduriyet yaşanacaktır.

Fesihle birlikte personelin durumunda da belirsizlik söz konusudur. Durumları tartışmalı konuma gelen sulama emekçilerinin ve TEDAŞ’ın özelleştirilmesinden sonra bünyesine alınan ve iş akitleri fesih edilen tüm taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi ve ya başka kurumlara atanması da çok önemlidir.
Yer altı sulama kooperatiflerinin durumu da farklı değildir. İl Özel İdaresi bedelsiz yaparken DSİ’nin yaptığı sulama şebeke maliyetlerinin 15 yıl olan geri ödeme süresinin tekrar 30 yıla çıkarılmalıdır.


Değerli Milletvekilleri,
Sulama konusu hayati bir konudur. Direkt vatandaşın işi, aşı, ekmeğiyle ilgilidir. Vatandaş tarlasını zamanında sulasın ki, gelir sağlayabilsin. Birlikler su veremediğinde üretici bu durumdan kötü bir biçimde etkilenecektir. Köklü çözümleri devlet üretmek zorunda, sulama sistemlerinde yapılacak yatırımlar vatandaşında, birliklerinde gücünün çok üzerinde. Şu anda kullanılan 40-50 yıllık şebekelerle verim alınamayacağı çok açıktır. Unutmayalım gübresiz, ilaçsız ekolojik tarım yapabilirsiniz; ama susuz yapamazsınız. Dolayısıyla modern sulama sistemlerine geçişi hızlandırmalıyız.
Ülkemizde enerji maliyetlerinin yüksekliğinden hat safhada etkilenen sulama birlikleri ve kooperatiflere yüzde 30 oranında destekleme ve enerjide KDV’ nin %1’e indirilmesi hususunda mutlaka bir adım atılmalıdır. 

Değerli Milletvekilleri;
Birliklerin enerji dağıtım şirketlerine biriken borcu ödenemez duruma gelmiştir. Bu borçlara bir çözüm üretilip, kurumsal yapıları güçlendirilmeden su yönetiminde yeniden yapılandırma çalışmaları çok büyük bir eksiklik taşıyacaktır.

Bunun için;
*Öncelikle birliklerinin ve sulama kooperatiflerinin yüksek miktardaki borçlarının faizlerinin silinip, takside bağlanması, 
*Tarımı destekleme kapsamında kullandıkları enerjide birim fiyatının düşürülmesi,
*Tükettikleri enerjiyi kendilerinin üretebilmesi için yani rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji sistemlerinin devlet tarafından desteklenerek yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, çiftçinin kullandığı her türlü girdinin minimum düzeye indirilmesinden yanayız. Örneğin seçim beyannamemizde de yer alan mazottan ötv’nin kaldırılması projesi uygulansaydı, vatandaşlarımızı çok rahatlatacaktı. 
Küçük çiftçilerimizi desteklemeyi başaramazsak köyden kente göçünde önüne geçemeyeceğimiz çok açıktır. 2002 yılından bu yana tarım sektörünün istihdama katkısı yüzde 34.9’dan yüzde 20.4’e kadar gerilemiştir. 
Bunun sonucunda il merkezleri hızla büyürken, bazı köylerimizde neredeyse ikamet eden kalmamıştır. 

Sayın Milletvekilleri,

Su kanununa da değinmek istiyorum. Yasa tasarısında sulama birlikleri ve kooperatifler yeterli yer bulamamaktadır. Oysa ülke su kaynaklarının yaklaşık %64 gibi büyük bir bölümü tarımda kullanılmaktadır. Sulama birlikleri ve kooperatifler de tarımsal sulamayı kullanan çiftçilerin temsil edildiği en önemli temsilci durumunda olup, su yönetiminin planlamasının her aşamasında yer almalıdır.

Bir başka konu da kaçak kuyu meselesidir. Bizim yeni su kanunundan beklentimiz, kaçak kuyuların kayıt altına alınarak tekniğe uygun su kuyularının açılması, yer altı suyu kirliliğinin ve aşırı su çekiminin önlenebileceği bir düzenlemedir. Sulama birliklerinin ve kooperatiflerin borçlarından dolayı çalışamaz halde olması vatandaşı kaçak kuyu açmaya teşvik etmektedir. Sulama sahaları içerisinde sondaj kuyusu açmanın yasak olduğunun bilinmesine rağmen vatandaşlarımız, çaresizlikten kaçak kuyu açmaktadırlar. Dolayısıyla yasaklamak yerine çözüm üretmemiz gerekmektedir. 

Sulama birlikleri ve kooperatiflerin sorunlarına çözüm üretildiği takdirde, kaçak kuyuların açımı da hızla düşecektir. 
Kaçak kuyuların önünü açan bir diğer uygulamada havzaların sondaj iznine kapatılmasıdır. Yeraltı suları tüzüğünde deponun kontrollü kullanımı savunulmaktadır. Devlette sosyal adalet ilkesine göre her vatandaşın YAS arama belgesi alarak sondaj açma hakkı olmalıdır. Ancak tüketimin kontrollü yapılabilmesi için DSİ ve ilgili Bakanlık tarafından projeler üretilmelidir. 

Sonuç olarak DSİ Genel Müdürlüğü’ nün vatandaşın işini zorlaştıracak değil, kolaylaştıracak çözümler üretmesi önemlidir. Tabi bu projeler üretilirken doğaya ve çevreye de azami özen gösterilmelidir. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi olarak doğaya ve çevreye zarar vermeyen politikalara her zaman katkı koyacak, yanlışlarınızı da her zaman söylemeye devam edeceğiz.
 Sözlerime son verirken bütçe görüşmelerinde, komisyon çalışmalarında emeği geçen Milletvekili arkadaşlarıma ve bürokratlara, DSİ projelerinin gerçekleşmesi için, canla başla çalışan personelimize teşekkür ediyor, bütçenin ülkemize hayırlı olmasını diliyor,

Saygılarımı sunuyorum.

 
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
isparta-askeri-malzeme-urunler-bot-outdoor-giyim

isparta-in-giyim-ürünleri-magazasi

isparta-detayli-oto-yikama

turker-kapinda

isparta-ambalaj-kullan-at-malzemeleri

isparta-cam-balkon-albert-genau-ucuz-kampanyaifiyatlari

isparta-KONTEYNER-PRAFABRİK-EV-KONUT-UCUZ-KAMPANYA-DAVRAZ

isparta-temizlik-sirketi-telefon

isparta-aktar-baharat-bitkisel-yaglari

isparta-protez-peruk-perma-anatomik-sac-kesimi-boyama

isparta-pastane-yas-pasta-siparis

isparta-laptop-tablet-tamiri

isparta-samziman-tamiri-MMT-vites-toyota-servisi

ISPARTA uygun avm

isparta-gunes-elektrik-paneli

isparta-sanziman-hidrolik-direksiyon-tamiri

ısparta gül lokumu

ısparta cam balkon

ısparta duşakabin

ISPARTA bilgisayar tamiri

ısparta kasap

ISPARTA sineklik

süpürge toz torbası

Gücü Etkisinde
Isparta Haberleri
Isparta Reklam

ÇOK OKUNANLAR