ÇOCUKLARDAN, ÇOCUKLARA TİYATRO
Isparta Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından belediye bünyesinde oluşturulan Belediye Tiyatrosu, ‘Türkçem Eyvah’, ‘Ehliyet Senin Neyine Dön Şinasi Köyüne’ isimli tiyatro oyunlarının ardından şimdide çocuklara yönelik ve çocukların rol aldığı ‘Pırtlatan Bal’ isimli oyunu sahnelendi.
Belediye Tiyatrosu olarak aylardan bu yana gerçekleştirilen çalışmalar sonrasında, çocukların rol aldığı ‘Pırtlatan Bal’ isimli tiyatro oyunu, çocuklara yönelik olarak pazartesi günü Kültür Sineması Salonu’nda iki seans halinde sahnelendi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı dolayısıyla hazırlanan oyun şehirdeki ilkokul öğrencileri tarafından büyük ilgiyle izlendi. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da, tiyatro oyununu ailesiyle birlikte izledi.
Oyunun sonunda çocuk sanatçıları tek tek tebrik eden ve teşekkür plaketi ile çiçek takdim eden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, böylesine güzel bir tiyatroyu sahneleyen tüm sanatçıları ve hocalarını kutlarken, ilk kez sahne alan çocukların rollerini hakkıyla yerine getirdiklerini söyledi. Başkan Günaydın, “Gerek oyuncularımızı, gerekse salonda bulunan öğrencilerimize gelecekte başarılar diliyorum” dedi.
Isparta Belediyesi Tiyatro Hocası Evrim Kargı ve İbrahim Dalfidan’ın yönetmenliğini üstlendiği oyunda Mehmet Ali Çolak, Samet Umut Çolak, Aybüke Yıldırım, Nehir Erdoğan, Furkan Özbey, Ebrar Emine Özbey, Eslem Ayşe Özbey, Kemal Alp Özel, Ertuğrul Uysalgenç, Özge Çoban, Azra Şişman, Gülşen Konur, Tuana Bölükbaşı, Tuğçe Ertem, Ece Karabaş, Güner Alp Büyükküpçü, Efe Mert Kılınç, İnciser İnci, Ceydanur Eruğuz, Ebrar Tokgöz, Nilsu Dalfidan rol aldı.
Paracı bir aile ve bu ailenin cimriliğinin konu edildiği oyun, ailenin hanımının canının bal çekmesiyle başlayan serüvende evin hizmetçisinin 250 gram bal almak amacıyla pazara çıkmasıyla başlıyor. Tam 6 yıl önce yenen balın ardından pazara çıkan hizmetçi balı alır ve karşısına yaşlı bir kadın çıkar. Parası olmayan ve hasta, güzel torunu için bir parça hizmetçiden bal isteyen ancak aşağılanan yaşlı kadın ‘bu balı yiyen herkes pırtlasın’ diyerek beddua eder. Balın tadına bakan evin hizmetçisi başta olmak üzere tüm aile bireyleri her kurdukları cümlenin ardından ‘pırt’ diyerek ses çıkarmaya başlar. Duruma bir çözüm bulamayan aile önce muhtarı ardından da şifa için doktoru yanlarına çağırırlar. Hizmetçiden ne olduğunu öğrenen aile bireyleri ve muhtar ile doktor yaşlı kadının söylemiş olduğu sözler üzerine kadının bulunmasını isterler. Sonunda çarşıda torunu için bir parça bal isteyen yaşlı kadın bulunur ve ailenin yanına getirilir. Kendisinin yapmış olduğu ‘bu baldan yiyen pırt, pırt pırtlasın’ sözünü geri almasını ve normale dönmek istediklerini söyledikleri yaşlı kadın ise bu sözden sadece 3 şartla döneceğini söyler. Öncelikle köydeki tüm küçük çocuklara birer tas bal dağıtılmasını isteyen yaşlı kadın yine köydeki bütün hasta çocuklara paracı ailenin doktor göndermesini ve çocukların her bayram sevindirilmelerini ister. Paracı aile ise buna karşı çıksalar da bir çözüm yolu bulamayınca yaşlı kadının şartlarını kabul etmek zorunda kalırlar ve böylece cimri ve paracı aile bir şekilde paralarını iyi işler için kullanmış olurlar.
v