Isparta'yı içme suyu rezervi açısından rahatlatacak, Eğirdir Gölü'nden su çekimi gerekliliğini ortadan kaldıracak Darıderesi 2 Göleti'nin ihalesi tamamlandı, yer teslimi yapıldı, Bakan Eroğlu'nun katılımıyla temel atma töreni yapıldı. Ancak...
Devlet Su İşleri 18.Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ihale şartnamesine göre, yılda 6 milyon 3 su alınabilecek Darıderesi 2 Göleti'nde toprak dolgu tekniği öngördü. Ancak göletin dolgusu için kullanılacak toprak, söz konusu alanın mera alanı statüsünde olduğu için alınamıyor. DSİ'nin projede beton dolgu değişikliği için çalışma yürüttüğü öğrenildi.
Belediye: Önce ishale hattı yapılsın
Isparta Belediyesi'nin Darıderesi 2 Göleti yapım sürecinde önce ishale hattının sonra göletin yapılması yönündeki talebinin resmi yazı ile DSİ 18.Bölge Müdürlüğü'ne iletildiği bildirildi. Belediye yönetimi, Darıderesi 2 Gölet işi kapsamındaki ishale hattının biran önce yapılarak suyu cazibeli olarak su şebekesine getirilmesini, böylece yıllık 1.5 milyonluk elektrik maliyetinden kurtarılmasını hesaplıyor.
Isparta Belediyesi'nin şehrin gelecekteki içme suyu ihtiyacının karşılanması ve kaynak suyunun cazibeli olarak su şebekesine getirilmesi için uzun yıllardır üzerinde durduğu Darıderesi 2 Göleti'nde en önemli aşama aşıldı. Ancak Isparta için bu denli önemli olan projede küçük bir sorunla karşılaşıldı. Bu sorun nedeniyle ihalesi tamamlanan, yer teslimi gerçekleştirilen hatta devlet töreniyle temeli atılan gölet projesinin bitiminin gecikmesi gündemde.
Akdeniz muhabirinin edindiği bilgiye göre, DSİ 18.Bölge Müdürlüğü tarafından ihale süreci tamamlanan Darıderesi 2 Göleti'nden yıllık en az 6 milyon m3 su alınarak, şehir içme suyu şebekesine verilmesi hedefleniyor. Gölet Projesi, Darıderesi 1 Göleti'nden su seçmek için harcanan elektrik maliyeti ile Isparta'nın içme suyu için yetersiz kalan miktarın Eğirdir Gölü'nden çekilmesi gereğinin ortadan kalkması açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda DSİ tarafından ihale süreci tamamlanan Darıderesi 2 Göleti'nin yer teslimi yapıldıktan sonra 1 Kasım seçimleri öncesinde Isparta'ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla temeli atıldı. Yüklenici firma, göletin yapım sürecini hemen başlattı ama ihalenin teknik şartnamesine yönelik çalışmada basit ama çok önemli bir sorunla karşılaşıldı. DSİ tarafından hazırlanan ihale şartnamesine göre, Darıderesi 2 Göleti'nda toprak dolgu tekniği uygulanması öngörüldü. Ancak göletin dolgusu için kullanılacak toprak, belirlenen bölgede çekilemiyor. Zira mera sorunu ve Mera Kanunu devreye giryor. Yüklenici firma dolayısıyla DSİ, toprak dolgu için gereken malzemeyi belirlenen alanın mera tespitli olması nedeniyle çekemiyor. Bu nedenle henüz göletin dolgu çalışmasına başlanamadı.
DSİ Bölge Müdürlüğü'nün sorunun hızlı bir şekilde çözümü için proje tadilatı çalışmasına başladığı öğrenildi. Projede beton dolgu uygulaması için değişiklik yapıldıktan sonra dolgu çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Bu arada yüklenici firmanın beton dolguya yönelik hazırlıklara başladığı, şimdilik 2-3 araçla harfiyat alım çalışması yürüttüğü belirtildi. Proje tadilatı için gerekli olan bürokratik sürecin tamamlandıktan sonra gölet inşaatının beton dolgu tekniği ile devam edeceği ancak bu işlemin iş bitiminde gecikmeye neden olacağı edinilen bilgiler arasında.
Belediye: Önce ishale hattı yapılsın
DSİ'nin yatırım projeleri arasındaki Darıderesi 2 Göleti'nin biran önce bitmesi Isparta Belediyesi açısından önem arzediyor. Zira Belediye, şehir içme suyu ihtiyacını karşılamak için daha önce DSİ tarafından tahsis edilen Darıderesi 1 Göleti'nden su kullanıyor. Belediye, bu suyu cazibeli konumda olmadığı için pompajla bakıyor. Bunun da Belediyeye elektrik maliyeti yıllık yaklaşık 1.5 milyon TL. Darıderesi 1 Göleti ile diğer menba kaynaklarının yeterli olmadığı dönemlerde ise Eğirdir Gölü sistemine başvuruluyor. O da ayrı bir maliyet. Darıderesi 2 Göleti'nin konumu suyun cazibeli olarak Belediye şehir şebekesine getirilmesine imkan tanıyor. Bu da elektrik maliyetini ortadan kaldırıyor. Darıderesi 2 Göleti ve ishale hatları devreye girdiği andan itibaren Belediye yıllık 1.5 milyon TL'lik elektrik faturası yükünden kurtulacak. Diğer önemli bir konu da Eğirdir Gölü'nden ya hiç ya da çok az miktarda su çekimi yapılmış olacak.
Isparta Belediyesi, bu durumdan hareketle DSİ 18.Bölge Müdürlüğü'ne resmi yazıyla başvurarak Darıderesi 2 Gölet işi kapsamında ishale hatları inşaatına öncelik verilmesini istedi. Belediye, proje kapsamında önce ishale hatlarının yapılarak Darıderesi 1'e akan yıllık 6 milyon m3 suyun cazibeli olarak şehir şebekesine getirmeyi hedefliyor. Gölet inşaatının ise sonradan yapılabileceği belirtiliyor. DSİ'nin bu yöndeki talebi nasıl karşılayacağı merakla bekleniyor.