Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülen Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi ile çiftçilere, tarım sektöründe alternatif ürün yetiştirme imkânı sağlanacak. İlk etapta 25 ilde uygulanan proje kapsamında, Ispartanın lavantası gibi daha birçok ıtri ve tıbbi bitki çiftçiler için alternatif ürün haline gelecek. Şu anda altın değerinde olan ıtri ve tıbbi bitkiler doğada gelişigüzel toplanıyor. Bakanlık bunun önüne geçmek ve çiftçiye alternatif ürün sunmak adına proje geliştirdi. Bu bitkilerimizin çoğunun toplama aşamasında yanlış yollar izlenmemesi ve kültürel olarak tarımının yapılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak çiftçinin toplamaktan ziyade üretimini yapması amaçlanıyor. Özellikle kırsal kesimlerde daha yaygın olduğu için çiftçilerin alternatif ürün yetiştirmelerini ve gelirini yükseltmelerini amacıyla geliştirilen proje Ispartanın da içinde bulunduğu 25 ili kapsıyor.
3 YILLIK BİR PROJE
Öte yandan proje 3 yıllık bir çalışmayı kapsayacak. Bu anlamda çiftçilerden olumlu tepkiler geliyor. Bu süreçte biyolojik çeşitliliğe ve tarımsal değerlere sahip çıkılması da hedefleniyor. Projeyle var olan türlerin yok olmaması için tarımı yapılacak.
DEKAR BAŞI DEVLET DESTEĞİ GELİYOR
Diğer taraftan Isparta lavantasına dekar başına 100 lira devlet desteği verileceği de edinilen bilgiler arasında. Bakanlık özellikle bu tür bitkilerde yurtiçi tüketimden ziyade ihracata yönelinmesini istiyor.