GÖKKUBBE'NİN DEVASA KAPISINDA BİR TARİH GÖMÜLÜ
Isparta'da bulunan bu devasa kapı,Isparta Belediyesi tarafından fuar alanı olarak inşa edilen Gökkube’nin toplam 80 metrekareden oluşan ana giriş kapısıdır ve kapının üzerinde de tarihi yansıtan önemli işlemeler ve figürler bulunmaktadır.
Isparta Belediyesinin Ahşap Ağaç Oymacılığı Sanat Merkezi’nce 14 aylık bir çalışma sonucu tamamlanan ve tamamı el işçiliği, göz nuru olan kapının montajına başlandı. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Gökkubbe’nin ana giriş kapısının montaj çalışmalarını yerinde inceledi. 8 metre yüksekliğinde, 10 metre genişliğinde, 3 girişli ve 4 kanatlı olarak hazırlanan kapıda Osmanlı ve Selçuklu motifleri ile Isparta’yı sembolize eden gül motifleri kullanılırken, kapıda Türk boyları ve Türk Bayrağı’nın sembolleri işlendi. Sedir ağacı kullanılan kapının yan kanatları kündekari, orta kanatları ise oymadan yapıldı. Kapının iç kısmında ise yine Bursa Ulu Camii’ndeki minberde bulunan güneş sistemi işlendi.
İŞTE KAPININ ÖZELLİKLERİ
Kapıda 24 Türk boyunun isimlerinin bir hilal içerisinde yer aldığını söyleyen Başkan Günaydın, “Türk boylarını, cumhuriyetle birleştiren büyük bir millet olduğumuzu, gücü ve bağımsızlığı burada ifade ediyor” dedi. 14 aylık çalışmanın tamamen el işçiliği, göz nuru ile dolu olduğunu aktaran Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kapının en üst bölümünde ise Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bir hilal uğruna ya Rab! Ne güneşler batıyor’ sözünün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazısıyla ahşaba işlendiğini kaydetti. Günaydın, “Bu da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu, ilelebet yaşayacağının ispatıdır” derken, kapının milleti, büyüklüğü, kültürel mirası,tarihi ortaya çıkardığını kaydetti.