Otopark imkanı yoksa iki katı ücret alınacak
Isparta Belediye Meclisinin Eylül ayı son toplantısı bugün gerçekleştirildi. Meclis toplantısında otoparklarla ilgili önemli bir karar alındı. Bu karar doğrultusunda küçük parsellerde otopark yapılamaması durumunda iki kat otopark ücreti alınmasına ilişkin karar Belediye Meclisi'nde kabul edildi.
Belediye Meclisi aldığı kararla 600 m2 altında bulunan parsellerde otopark yapılamaması durumunda alınacak otopark ücretini 2 kat olarak belirledi.
Belediye Meclisi Eylül ayı son oturumunda dün Nedim Yürekli başkanlığında toplandı. Toplantıda otopark yapım şartları ve ücretlerinin yeniden görüşülmesi teklifi gündeme geldi. İmar Komisyonu Başkanı Süleyman Gülboy, bu teklifle ilgili alınan kararı açıkladı. Gülboy, “”Komisyonumuzca yapılan inceleme sonucunda standartlara uygun araçların rahat park yapabilmesi için arka bahçede veya yan bahçeye en az 3 metre ilave edilerek yapılması esastır. Bunun sağlanabilmesi için en küçük parsel büyüklüğünün 600 m2 olması gerektiği görülerek, 600 m2 altında bulunan parsellerde otopark yapılamaması durumunda alınacak otopark ücretinin 2 kat olarak uygulanması ayrıca otopark yapılmayacak parsellerin imar çapı verilmesi sırasında belirlenmesi uygun bulunmuştur. Buradan alınacak olan bedellerin yönetmelik gereği yapılacak veya yapılan genel otoparklarda kullanılması uygun bulunmuştur” şeklinde konuştu.
600 DERSEK SIKINTI YAŞARIZ
Bu açıklamanın ardından AK Parti Meclis Üyesi Kadir Özkan, 600 m2 sınırlamasının neye göre tespit edildiğini sordu. Özkan, “Bazı emsalli yerler ya da bitişik, blok nizamlarda zaten kullanılmıyor. Oralarda otopark parası alınmak zorunlu. Kentsel Dönüşümde de bunlar gerçekleşmiyor. Örneğin 6,50, 9,50 olan yerlerde yan parsellerden 3’er metre çekildiği zaman, bazı yerlerde arka bahçe kurtardığı için otopark yapılabiliyor. Bu 300 m2 arsa için de geçerli 400 m2 için de geçerli. 600 m2 dediğimiz zaman bazı küçük parsellerde sıkıntı çıkartırız. Buradaki uygulanacak fiyat ne olacak? Hep küçük parsellerimiz var. Orada 600 dersek sıkıntı yaşarız. Otopark çözülemeyen yerlerde diye bir ibare koyarsak metrekare yerine daha açıklayıcı olur” dedi.
SIĞIYORSA YAPACAK SIĞMIYORSA 2 KAT ÜCRET ÖDEYECEK
Süleyman Gülboy ise Özkan’a şu cevabı verdi: “600 m2’den küçük yerlerde tesis edilecek ya da edilmeyecektir diye kesin bir hüküm yok. Esastır diyoruz. Bir takım parsellerde yapılabilenlerde yapılacak. Yapılamıyorsa imar çaplarında belirtilecek. Sığıyorsa yapacak. Ama sığmıyorsa zorla otopark yap diyemeyeceğimiz için 2 kat ücretini ödeyecek. Bu yönetmelik hükmü. Bizim ilave ettiğimiz hiçbir şey yok. bu konuda detaylı çalıştık. Amacımız şu; göstermelik otopark yapıp sonradan sıkıntıya düşmesin arkadaşlar. Boşu boşuna yer altını kazmayalım, su basmasın, topografyayı bozmayalım” ifadelerini kullandı.