Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’i tek başına karşılayan Isparta’da bu yıl 6 bin ton gülçiçeği rekoltesi gerçekleştirildi. Kentte yaşanan don olayına rağmen Isparta’nın gülçiçeğinde dünya liderliğini sürdürdüğünü belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Isparta’ya gülden 20 milyon euroluk bir ihracat girdisi sağlanıyor. Bu pozisyonumuzu kaybetmek istemiyoruz” dedi.
Türkiye’nin gül bahçesi Isparta. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini tek başına karşılayan kentte, Nisan ayında yaşanan don hadisesine rağmen 5 bin 500 ila 6 bin ton arasında gül çiçeği rekoltesi gerçekleşti.
Mayıs ve haziran aylarının serin ve yağışlı geçmesi nedeniyle gül çiçeğindeki zararın kısmen de olsa telafi edildiğini vurgulayan Çelik, “2015 yılı gül çiçeği rekoltesi 5 bin 500 ton ile 6 bin ton aralığında gerçekleşti. Esasen bu yıl bölgemizde don hadisesi yaşanmamış olsaydı gül çiçeği rekoltesinin 7 bin 500 ton ve üzerinde olması bekleniyordu. Dünyanın gülyağı ve gül konkreti ihtiyacı dikkate alındığında, Türkiye ve Bulgaristan’daki rekolte düşüşüne bağlı olarak yeterli miktarda üretim yapıldığını söylemek mümkün değil. Böyle bir durumda arz- talep dengesinde kayma söz konusu oldu. Bu durum hem gül çiçeği hem de gülyağı fiyatlarına yansımıştır. Yapılan görüşmeler neticesinde ürünlerimizin tamamı satıldı” diye konuştu.
Yüzde 20 rekolte kaybına rağmen Isparta’nın gül çiçeğindeki dünya liderliğini sürdürdüğünü ifade eden Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Bu pozisyonu kaybetmek istemiyoruz. O nedenle buna herkesin özveriyle çalışması gerekiyor” dedi.
“20 milyon euroluk ihracat girdisi sağlıyor”
Isparta’ya gül ürünlerinden 20 milyon euroluk ihracat girdisi sağlandığını belirten Gülbirlik Genel Müdürü Çelik, “Üreticiye sağlanan maddi katkı da var. Bu azımsanmayacak bir girdi” diye konuştu.
Önemli olan bu bölgede ne kadar bir çiçek üretildiği, dünya piyasalarına ne kadar ihracat yaptığımızdır. Ben bazı yerlerde şunu gördüm; Gülbirliğin aldığı ürün sadece Isparta’dan alınan ürünmüş gibi lanse edildi. Bu yanlış bir bilgi. Doğrusunu isterseniz sektör agresif bir sektör. Gülbirliğin dışında hangi firmaya gitseniz şu kadar ürün elde ettim demez. Rakibimiz olan ülkeler var. Bazı bilgilerin onlara ulaşması pazarlamada sıkıntı oluşturuyor. Isparta’nın kümülatif olarak ürettiği gülçiçeği, ve diğer ürünler olarak değerlendirmek daha etkili oluyor. Ama şunu biliyoruz; Buna rağmen yani ülkemizdeki don hadisesine rağmen Isparta yine dünyada lider konumda yine yüzde 60’lık kapasiteyi karşılama konusunda lider konumda. Bundan sonraki yıllarda inşallah bu pozisyonunu kaybetmez. Üreticiden başlayarak en üst noktaya kadar herkin özveriyle katkı sağlaması gerekiyor. Gelecekte bu liderliğimiz devam edecektir.
Ne kadar bir girdi sağlandığı konusu var. Geçen yıl 20 milyon Avro’luk bir ihracat girdisi sağlamıştık. Bu yılda rakam değişmedi. Ama bunun ötesinde üreticiye ödenecek bir rakam var bu da 10 milyon Avro’ya tekabül ediyor. Sektörün cirosu üreticiye ödeneceklerle beraber 30 milyon Avro’ya tekabül ediyor. Ayrıca yan kolları sanayiye hizmet sektörüne aktaranlar var bu rakam 30 milyon Avro’nun da üzerine çıkıyor. Isparta gibi bir il için küçümsenemeyecek bir katkı.’’