Vatandaşlara, kış mevsimi hazırlık sürecinde kritik bir uyarı geldi. Baca yangınları en çok kış aylarında meydana geliyor. Bu yangınların sebebini temizlenmeyen bacalar oluşturuyor. Pek çok insanın zehirlenmesine de yol baca yangınlarına karşı Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, önemli uyarılarda bulundu...
YANGINLARIN YÜZDE 17’Sİ BACALARDAN KAYNAKLANIYOR
Kış aylarına yaklaşılan şu günlerde Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, vatandaşlara çağrıda bulunarak başta baca temizlikleri olmak üzere, gerekli tedbirlerin alınması yönünde uyarılarda bulundu.
Bacalarda biriken kurumların potansiyel yangın tehlikesi oluşturduğu ve vatandaşların kış öncesi mutlaka bacalarını temizletmesi gerektiğini söyleyen Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Halil Açar, “Baca yangınları en çok kış aylarında meydana gelmektedir. Isparta’daki binalarda oluşan yangınların yüzde 17’si bacalardan kaynaklanmaktadır” dedi.
Kış mevsimi başlamadan soba ve kalorifer bacalarının temizliğinin yapılmasının can ve mal emniyeti bakımından büyük önem taşıdığına dikkat çeken İtfaiye Müdürü Halil Açar, “Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Bu nedenle her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Ayrıca çıkan yangınlarda da ciddi maddi zarar meydana gelmektedir.
Sonbaharda veya kış sonrası ilkbaharda gündeme gelen teknik konulardan biri olan baca temizliği, soba zehirlenmelerinin de önüne geçiyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken, oluşan partiküller de bacalarda ciddi tıkanıklara sebebiyet veriyor. Temiz bir bacanın, yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağladığı ve çevre kirliliğini de önlediği ortadadır” görüşlerinde bulundu.
Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Halil Açar baca temizliği ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede önemli uyarılarda da bulundu:
“Baca çıkışları aşırı rüzgârlara karşı tedbir için, en az çatı seviyesinden 100 santimetreden yüksek olmalı. Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli. Yılda 2 kez bacalar temizlettirilmeli. Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye 112 aranmalıdır”