ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Türkiye rakamları ile doğru orantılı olarak gerileyen ihracat rakamları ile ilgili açıklama yaptı. Sarıkaya, “Kimse umutsuzluğa kapılmasın.2016 yılından umutluyuz ”dedi.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı rakamlara göre, Türkiye rakamlarındaki yüzde 8.7 gerilemenin Isparta’ya da yansıdığını söyledi. Yaşanan gerilemenin 2015 yılında ortaya çıkan küresel sorunlardan kaynaklandığını belirten Sarıkaya, “Ancak biz 2016 yılından umutluyuz, ülkemizin gelişimi istikrarlı bir şekilde ilerliyor, ilimiz de her zaman Türkiye ile doğru orantılı gidiyor ihracatımızdaki gerilemeden dolayı kimse umutsuzluğa kapılmasın.”dedi.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak ihracatın artması ve yurtdışı bağlantılarını güçlendirmek adına yurtdışı iş gezileri başta olmak üzere birçok faaliyette bulunduklarını anlatan Sarıkaya şu açıklamayı yaptı:
İŞTE RAKAMLAR
“Türkiye’de 2015 yılı ihracat rakamları ülke genelinde 2014 yılına göre %8,7 kayıpla 143 Milyar 730 Milyon Dolar ile gerçekleşmiştir.
Bunu takiben ne yazık ilimiz ihracat rakamı da bir önceki yıla göre %9,79 kayıp ile 206 Milyon 901 Bin 510 Dolar olarak gerçekleşmiştir.
İl olarak yaşanan kaybımıza ülke ve sektör bazlı bakacak olursak; 2015 yılında 38 Milyon Dolar İhracat ile Çin Halk Cumhuriyeti başı çekmektedir ve 2014 yılına göre bu ülkeye ihracatta 3 Milyon Dolarlık artış gözlenmektedir. İkinci sırada 20 Milyon Dolar ile Fransa yer almakta ve bir önceki yıla göre ihracat rakamımızda 1 Milyon Dolarlık bir kayıp gözlenmektedir. Takiben ihracatımızda 15 Milyon Dolar ile Almanya ve 11 Milyon Dolar ile İngiltere gelmektedir.
Sektörel anlamda artış gösterdiğimiz sektörler şu şekilde;
2014 yılında 1 Milyon Dolar düzeylerinde olan Halı ihracatımız 5 Milyon Dolar düzeylerine çıkmış durumda.
İklimlendirme sanayimiz (kalorifer kazanı, radyatör, boyler vb.) istikrarını koruyarak biraz da artış gerçekleştirerek 2014’te 12 Milyon Dolar olan rakamı 14 Milyon Dolar düzeylerine çıkarmıştır.
Su ürünleri sektöründe ise 2 Milyon Dolar olan ihracatımız 3 Milyon Dolar düzeyine ulaşmıştır.
Tekstil Hammaddesi (iplik) üretimimizde ise rakamımız 14 Milyon Dolardan 15 Milyon Dolara ulaşmıştır.
KAYIP YAŞADIĞIMIZ SEKTÖRLER
En büyük kalemlerimizden olan çimento ihracatımız 21 Milyon Dolar düzeyinden 11 Milyon Dolar düzeyine gerileyip ihracat rakamımızda 10 Milyon Dolarlık bir kayıp oluşturmuştur. Bunun sebebi de gerek ülke içinde yaşadığımız sorunlar gerekse de çimentomuzu genelde uzak kıta ülkelerine ihraç ediyor olmamız ve bu ülkelerin çok da istikrarlı bir yönetim ve ekonomik yapıya sahip olmalarından dolayı sektörde dalgalanmalar olmaktadır.
Mobilya-kâğıt orman ürünleri sektöründe 17 Milyon Dolarlık ihracatımız 16 Milyona gerileyip 1 Milyon dolarlık bir kayıp yaşanmıştır.
Hazır Giyim sektöründe kaybımız büyük olup 11 Milyon Dolarlık ihracatımız 4 Milyon Dolar düzeylerine gerilemiş olup buradaki kaybımız da 7 Milyon dolar düzeyindedir. Burada Avrupa ülkelerinin yaşamış olduğu ekonomik bunalım ihracat rakamımızı ciddi anlamda etki altına almıştır.
Kimyevi madde sektöründe (gül yağı vb.) çok bir kaybımız olmasa da gerek ekonomik gerek de sektörel üretim anlamında yaşanan doğal sebeplerden dolayı 28 Milyon Dolarlık ihracat 27 Milyon Dolara gerilemiştir.
Mermer ihracatında 2013 yılından beri olan düşüş devem etmektedir. 2013’te 79 Milyon Dolar olan ihracat 2014 yılından 70 Milyon Dolara, 2015 yılında ise gerileme hızı biraz yavaşlasa da 68 Milyon Dolara gerilemiş olup 2 Milyon Dolar 1 yıllık, 11 Milyon Dolar 2 yıllık bir kayıp söz konusudur. Buradaki ne büyük sebep ise Çin Halk Cumhuriyeti’nin mermer ithalatında almış olduğu tedbirlerdir.
Meyve sebze mamulleri (meyve suyu vb) sektöründe ise 23 Milyon Dolar olan ihracat rakamımız 16 Milyon Dolara gerilemiş olup toplamda 7 Milyon Dolarlık bir kayıp söz konusudur. Bunun da en büyük sebebi ise Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik bunalımdır.
Süs bitkileri sektöründe de bir önceki yıla göre 1 Milyon dolarlık bir kaybımız söz konusudur.
Yaş meyve sebze (kiraz, elma vb.) sektöründe 2014’te 16 Milyon Dolar olan ihracat 13 Milyon Dolara gerilemiş olup 3 Milyon Dolarlık bir kayıp söz konusudur. Buradaki düşüşün en büyük sebebi don olayı ile üretimin düşmesi ve konjonktürel olarak fiyatlarında düşüş göstermesidir.
Son rakamlar ışığında sektör bazlı ilimizde ilk sırayı 68 Milyon 784 Bin 190 Dolar ile mermer ihracatı, ikinci sırayı 27 Milyon 384 Bin 960 Dolar ile Kimyevi Maddeler (gülyağı vb.) almakta ve üçüncü sırayı ise 16 Milyon 526 Bin 280 Dolar ile meyve sebze mamulleri sektörü almaktadır.
Görüldüğü üzere ihracat rakamımızın düşüş sebepleri arasında Ortadoğu ve komşularımızda yaşanan sorunlar, Avrupa’daki ekonomik kriz, doğal sebeplerden kaynaklanan üretim düşüşleri, ülke politikaları ve 2015 yılında ülke olarak yaşadığımız sıkıntılı süreçlerin olması yer almaktadır.
Eğer şartlar beklediğimiz gibi gitseydi 2015 yılı Isparta ihracat rakamı beklentimiz şu anki rakamın en az 50 Milyon dolar üzerinde olup 260 Milyon Dolar ile yılı kapatmamızdı.
İLİMİZİN VERİMLİ TOPRAKLARINI DEĞERLENDİRMELİYİZ
Ülke olarak 2015 yılı içerisinde siyasi, askeri, ekonomik gibi birçok alanda sıkıntılı bir yıl atlattık. Buna rağmen ihracat rakamlarımızdaki bu düşüş aslında çok görülmemelidir. Bu rakamlar göstermektedir ki Türkiye’de gelişmiş bir ülke olarak ekonomik faaliyetlerini, her ne kadar sorun yaşasa da, küçük kayıplar ile yerine getirebilmektedir.
Bütün bunlara rağmen birçok yönüyle verimli topraklara sahip olan ilimizde ihracat potansiyeli çok yüksek ürünler mevcut. Pazar payı değerlendirildiğinde öz kaynaklarımızın pazarlanmasında ve ihracatının yapılmasında hiçbir engel olmadığını düşünüyorum. İlimizin kalkınma sürecine katkı sağlayacak kendi öz değerlerimizi daha fazla tanıtmalı ve daha fazla pazarlamalıyız. Katma değeri yüksek ürünlerimizin çoğunu hammadde olarak ihraç ediyoruz. Ancak sanayicilerimiz ve firmalarımız araştırma geliştirme faaliyetlerine önem vererek, öz değerlerimizi daha fazla katma değerle pazarlama imkânına sahipler. Bunun için küresel pazar payını artırmalı. Daha yüksek kaliteli mallar üretmeli, kalite ve teknolojiyi artırmalıyız. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda yurtdışı iş gezilerimiz ve bağlantılarımızla gereken önemi her zaman verdiğimize inanıyorum. Üyelerimizin de bizim düzenlediğimiz yurtdışı iş gezilerimize katılmasını bekliyoruz.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu kadar krize rağmen ülke ve ilimiz olarak yapmış olduğumuz ihracat rakamı ve artık ülke olarak istikrara da ulaştığımızı düşünerek 2016 yılından oldukça ümitliyiz ve üyemiz ihracatçılarımızın da çalışması ile bu yıl yaşamış olduğumuz açığı 2016 yılında telafi edeceğimizi düşünmekteyiz.”