Ormanların Koruyucu Muhafızları Kırmızı Karıncalar İş Başında
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 6 milyon kırmızı karıncayı,Isparta'da ormanları koruması için zararlı böceklerin yoğun olduğu bölgelere nakletti.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, orman varlığını tehdit eden zararlı böceklere karşı tabii yöntemler kullanılmaya devam ediyor.
Ekolojik dengenin tabii yöntemlerle korunması amacıyla birçok projeyi hayata geçiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Isparta'da iğne yapraklı ağaçlara zarar veren böceklerle biyolojik mücadele kapsamında 20 yuvada yaşayan 6 milyon kırmızı karıncayı yeni görev alanlarına nakletti.
Orman Genel Müdürlüğü Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'nün görev sahası içerisindeki Sedir ağaçlarına zarar veren böceklerin tabiattaki en büyük düşmanlarından olan kırmızı karıncalar, her yılın Nisan ayında tabii hayat alanlarından alınarak, zararlı böceklerle mücadele kapsamında ihtiyaç duyulan ormanlık alanlara götürülüyor.
Karıncaların yuvalarından çıkmadan taşınmasını sağlamak amacıyla sabahın ilk ışıklarında arazi araçlarıyla yola çıkan ekipler, zorlu arazi şartlarından geçerek önceden tespit edilen yuvalara ulaşıyor ve bölgede koloninin devamı için gerekli olan kraliçe karıncaları bulmak için yoğun bir çaba sarf ediyor.
Koloninin devamını sağlayacak kadar kraliçe karıncayı elde eden ekipler, uygun kasalara koydukları karıncaları yeni yaşam alanlarına taşıyor. Karıncalar geldikleri bölgeyi keşfedene kadar da taşınan yerde oluşturulan yuvalara besin ihtiyaçlarını karşılamaları için şeker bırakılıyor.
"Orman zararlılarıyla biyolojik mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyanın en çalışkan varlığı olarak bilinen karıncaların bir türü olan kırmızı orman karıncasının ormanları zararlı böceklere karşı korurken, orman ekosistemine de olumlu katkılar yaptığını belirtti.
Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Zararlı böceklerle mücadele ormanların sağlığı açısından çok önemli. Zira bu böcekler ormanlara yangınlardan bile daha fazla zarar veriyor. Ayrıca bu karıncalar zararlı türlerin popülasyonlarını sınırlama görevlerinin yanında toprak düzenleyici görevleri, çeşitli faaliyetler sonucu bal arıların artışı ve buna bağlı bal veriminin artması ile bitki tohumlarının etrafa dağıtılmasıyla orman için yardımcı filizlerin oluşmasını da sağlıyor. Biz de Bakanlık olarak orman zararlıları ile mücadelede biyolojik mücadelenin daha da yaygınlaştırılması yönünde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz."