Türkiye’nin farklı illerinden gelen çok sayıda akademisyen, Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde düzenlenen “4. Ulusal Membran Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumu”nda bir araya geldi.
Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumda, mevcut ve gelecek nesillerin, temiz suya erişimlerini sağlamak amacıyla ortaya konan arıtma teknolojilerinden birisi olan “membran” ele alındı.
Sempozyumda, MEMTEK 2015 Organizasyon Komitesi adına bir konuşma yapan Doç. Dr. Nevzat Özgü Yiğit, membran teknolojilerinin önemi hakkında bilgi vererek günümüzde milyarlarca dolarlık bir pazara sahip olan membran endüstrisinin su sektöründeki en önemli aktörlerden birisi olduğunu söyledi. Yiğit, “Üretim, Ar-Ge ve nitelikli eleman yetiştirilmesi bağlamında yerli kapasitenin oluşturularak kullanılmaya başlanması ve dışa bağımlılığın azaltılması, membran pazarında bir oyuncu haline gelmenin ilk adımıdır.” dedi.
Mühendislik Fakültesinin akademik- idari yapılanması hakkında bilgi veren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi, Çevre Mühendisliği Bölümünün hem fakültenin hem de üniversitemizin önemli bölümlerinden olduğunu dile getirerek “4. Ulusal Membran Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumu”na ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.
İlerleyen zamanlarda suyun daha da önem kazanacağını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan da “Suyumuz kaybolmuyor ama kirleniyor. Membran teknolojileri su çalışmaları için büyük önem taşıyor. Ülkemize ve dünyaya bilgilerini iletecek akademisyenlere başarılar diliyorum.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür plaketi takdim edildi.
Sempozyumda, “Membranlar ile içme suyu arıtımı”, “Membranlar ile evsel atıksu arıtımı ve geri kazanımı”, “Membranlar ile endüstriyel atıksu arıtımı ve geri kazanımı”, “Membran Biyoreaktörler”, “Hibrit membran prosesleri”, “Desalinasyon prosesleri”, “Membranlarin tıkanma mekanizması ve kontrolü”, “Proses optimizasyonu ve enerji verimliliği”, “Yenilikçi membran materyalleri ve modül geliştirme”, “Yenilikçi membran prosesleri”, “Simülasyon ve modelleme”, “Uygulama örnekleri” konuları tartışıldı.