Isparta’da maddi durumu zayıf vatandaşların ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla kurulan El Ele Yardımlaşma Derneği, ildeki mültecilerin sorunlarına da çare oluyor.
"BİN KİŞİDEN BİRİ SAHİP ÇIKARSA SORUN ÇÖZÜLÜR"
Geçen yıl El Ele Derneği ve Genç Bilişim ve Yönetişim Derneği ile ortaklaşa yapılan Kültür Elçileri Projesi dahilinde 100 mülteci gence el sanatları dalında eğitim verildiğini belirten El Ele Yardımlaşma Derneği Başkanı Canan Aydın, "Sertifika alan bu gençler, ülkemizde kaldıkları sürece öğrendikleri bu bilgiler sayesinde başka ülkelere gittiklerinde bizim kültür elçiliğimizi yapacaklar. Proje çok başarılı oldu. Kendi ürettikleri eşyaları sattılar.Türkiye'de bir mülteci sorunu ve bu sorunun çözümü için elbette maddi desteğe ihtiyaç var. Şu an 400 bin nüfusluk Isparta'da 4 bini aşkın mülteci var. Biz de buradan bir mülteci bin ensar diyelim. Yani 'bir aile bir mülteciye sahip çıksa bu iş çözülür' diyoruz. Biz dernek olarak 8 yıldır Sudan'dan gelen aileye destek olmaya çalışıyoruz. Anne, derneğimiz bünyesinde çalışıyor. Türkçeyi çok iyi öğrendiler. Keşke herkes bir aileye sahip çıksa devletten beklemeden bu konuklarımızı ağırlasak olmaz mı diye düşünüyorum" dedi.
"AMACIMIZ FARKINDALIK OLUŞTURMAK"
Mülteci ailelerin Türkiye'ye her şeylerini geride bırakmış şekilde geldiklerini kaydedenAydın, "Buraya sadece kendi bedenlerini getiriyorlar. Bugüne kadar bize başvuran tüm mülteci ailelere maddi ve aynı anlamda destek olmaya çalıştık. Amacımız sosyal farkındalık oluşturmak aslında. Bir dernek bunu yapabiliyorsa bir çok aile de bir erzak konusunda maddi olarak mültecilere destek sağlayabilir. Bu insanlar hayatlarını idame ettirmek zorunda. Psikolojik yönden de desteğe ihtiyaçları var. Çocuklar okulda, aileler çevre ile sorunlar yaşayabiliyor. Bizler ensar olarak onlara elimizden gelen yardımı yapmak zorundayız" ifadelerini kaydetti.
ONA ANNE DİYOR
Dernek Başkanı Aydın'a 'anne' diye hitap eden Hayriye Muhammed, kocası Cuma Abdullah çocukları Zeynep (10), Sara Cuma (5), Amina (12) ve Muhammed (9)'le birlikte 8 senedir Isparta'da sığınmacı olarak yaşamını sürdürüyor. İlk geldiğinde çok zorluklar yaşadığını belirten Hayriye Muhammed, "2008 yılında Sudan'dan geldim. İlk geldiğimde çok zorluk yaşadım. Evim yoktu. Hiçbir şeyim yoktu. Annem bana yardım etti. 8 senedir bana bakıyor. Onu çok seviyorum. O bana yardım etti. Ondan çok memnunuz. Ama çocuklarımız okulda sorunlar yaşıyor. Çocuklar açısından rahatım. Isparta'da bizi çok seviyorlar. Buradaki halk da Müslüman. Herkesten Allah razı olsun" diye konuştu.