TÜRK MİLLETİ’NİN SONSUZA KADAR PAYİDAR KALACAĞININ İFADESİDİR
Isparta Belediyesi tarafından Batıkent Mahallesi’ne 50 dönümlük alanda, 9 bin metrekaresi 100 metre çapında fuar alanı olarak inşa edilen Gökkube’nin toplam 80 metrekareden oluşan ana giriş kapısının yapımı tamamlandı. Belediyenin Ahşap Ağaç Oymacılığı Sanat Merkezi’nce 14 aylık bir çalışma sonucu tamamlanan ve tamamı el işçiliği, göz nuru olan kapının montajına başlandı.
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Gökkubbe’nin ana giriş kapısının montaj çalışmalarını yerinde inceledi. 8 metre yüksekliğinde, 10 metre genişliğinde, 3 girişli ve 4 kanatlı olarak hazırlanan kapıda Osmanlı ve Selçuklu motifleri ile Isparta’yı sembolize eden gül motifleri kullanılırken, kapıda Türk boyları ve Türk Bayrağı’nın sembolleri işlendi. Sedir ağacı kullanılan kapının yan kanatları kündekari, orta kanatları ise oymadan yapıldı. Kapının iç kısmında ise yine Bursa Ulu Camii’ndeki minberde bulunan güneş sistemi işlendi.
Selçuklu ve Osmanlı döneminde kapının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, tamamlanan kapının montajına başladıklarını söylerken, montaj çalışmalarının birkaç gün içerisinde tamamlanacağını kaydetti.
Kapıda 24 Türk boyunun isimlerinin bir hilal içerisinde yer aldığını söyleyen Başkan Günaydın, “Türk boylarını, cumhuriyetle birleştiren büyük bir millet olduğumuzu, gücü ve bağımsızlığı burada ifade ediyor” dedi.
14 aylık çalışmanın tamamen el işçiliği, göz nuru ile dolu olduğunu aktaran Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kapının en üst bölümünde ise Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bir hilal uğruna ya Rab! Ne güneşler batıyor’ sözünün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazısıyla ahşaba işlendiğini kaydetti. Günaydın, “Bu da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu, ilelebet yaşayacağının ispatıdır” derken, kapının milleti, büyüklüğü, kültürel, mirası tarihi ortaya çıkardığını kaydetti.
Kapının sanat tarihinde de önemli bir yer alacağını aktaran Başkan Günaydın, yine bugüne kadar yapılan ve yapılacak olan müzelerin, kapıların, Dede Korkut heykelinin kullanımla bütünleştirildiğini aktarırken, yaşanabilir en iyi il olabilmenin yanı sıra Türk’ün büyüklüğünü, özelliğini anlatacak yapılara da ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Günaydın, “Öğrencilerimiz ve Isparta halkımız özlük ve kimliğini, tarihini bu kapıda görecekler. Bu kapı Türk Milleti’nin sonsuza kadar payidar kalacağının ifadesidir. Bu eserler ihanet şebekelerini kahredecektir” dedi.