Vali Vahdettin Özkan, 1 Milyar 045 Milyon Avro bütçesi olan IPARD II Programı’na «Itri/ Tıbbi ve Aromatik Bitki» Yetiştirme/ İşleme/ Pazarlanması Faaliyetleri’nin de yer alacağını açıkladı: Isparta, Türkiye’nin Itri/ Tıbbi ve Aromatik Bitki Vadisi olur. Bu alanda sonsuz gücü var.
ARALIK’TA BAŞLIYOR
Vali Özkan, IPARD II’nin Aralık 2015’te başlayacağını söyledi. Tıbbi ve Aromatik Bitki için 5 Bin ile 500 Avro arasında yüzde 65’i hibe olmak üzere finansal kaynak aktarılacağını söyledi.
74 BİTKİ DESTEK ALACAK
TKDK Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü ise Isparta’da 74 Itri/ Tıbbi ve Aromatik Bitki’nin destek kapsamında olacağını söyledi. Doç. Dr. Gülcü, «program 2020 yılına kadar sürecek. Isparta’ya engin bir fırsat çıktı» dedi.
-
Kıt’a Avrupa’sından daha fazla Ende
ISPARTA IPARD II HİBE DESTEK PROGRAMI ARACILIĞIYLA 2020 YILINA KADAR AROMATİK BİTKİLERDE YATIRIM ÜSSÜ OLABİLİR
“Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında tıbbi ve aromatik özelliği olan bitki üretimi için depo binaları ve makine garajlarının inşasının veya modernizasyonunun, bahçe ve tarla ekipmanlarının satın alınmasının, tıbbi ve aromatik özelliği olan bitkilerin depolanması, havalandırılması, kurutulması, işlenmesi ve pazarlanması için tesis inşasının ve ekipman satın alınmasının destekleneceğini belirti.
Gülcü, “Her bir yatırım için uygun harcamaların toplam değeri 5 bin Euro’dan düşük 500 bin Euro’dan yüksek olamaz. Minimum 5 bin Euro, maksimum 500 bin Euro’ya kadar yapılacak yatırımların IPARD 2 ile birlikte artık %65 geri ödemesiz hibe olarak destekleneceğini ifade etti. Ayrıca proje sahiplerinin yapacak oldukları yatırımlarda %65 hibenin yanı sıra KDV, ÖTV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gümrük Vergisi gibi vergilerden de muaf olacaktır” dedi.
Gereken ilgi gösterildiği taktirde Isparta’nın, iklimi ve yüksek tarım potansiyeli ile tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği alanında yatırımlar için çok uygun olduğunu özellikle yağı çıkarılan bitkilerde sanayi potansiyeli de düşünüldüğünde çok önemli bir alt yapısı olduğunu belirten Gülcü; “Destek kapsamında olan Tıbbi-Aromatik bitkilerimiz;
2020 yılına kadar yürütülecek IPARD II hibe destek programının toplam bütçesinin 1 milyar 045 Milyon Euro olduğunu bildiren Gülcü, Isparta’nın bu hibelerden azami derecede faydalanması gerektiğini söyledi. IPARD II hazırlıklarımızı hızla sürdürüyoruz. 2016 Yılbaşından önce IPARD II’nin ilk çağrısına çıkmayı planlıyoruz. Ispartalı girişimcileri, üreticileri ve Isparta’ya yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıları kurumumuza bekliyoruz. IPARD II’de IPARD I kapsamında desteklediğimiz sektörlere Mantar yetiştiriciliği, Manda sütü ve eti üretimi, Yenilenebilir enerji kaynakları, yumurta tavukçuluğunda modernizasyon, kaz yetiştiriciliği gibi yeni sektörler eklenmiştir hibe oranları da artmıştır. Aralık ayı içinde IPARD II ile ilgili tanıtım faaliyetlerimize hız vereceğiz.
İŞTE O GÜZEL LİSTE
Öte yandan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü, IPARD II kapsamında olan 74 Itri/ Tıbbi ve Aromatik Bitki Listesi’ni şöyle paylaştı:
Gül
Lavanta
Adaçayı
Anason
Aslanpençesi
Aspir
Biberiye
Civanperçemi
Çakşır
Çemen
Çörekotu
Çöven
Dağ Çayı
Dereotu
Devedikeni
Ebegümeci
Ekinezya
Fesleğen
Göl Soğanı
Hardal
Haşhaş
Hint Yağı
Hodan
Isırgan Otu
Kapari/ Kebere
Kekik
Kırmızı Biber
Kimyon
Kişniş
Kuşburnu
Lavanta
Maydanoz
Mayıs Papatyası
Melek Otu
Mersin
Meyankökü
Nane
Oğul Otu
Öksürük Otu
Pelin
Rezene
Safran
Salep
Sarı Kantaron
Sarımsak
Sumak
Şerbetçiotu
Zencefil
Zerdeçal
Üzerlik Otu
Hardal
Yağ Gülü
Goji Berry
Hünnap
Gümüş Düğme
Pire Otu
Şevketi Bostan
Meryem Ana
Çobançantası
Geven
Eşek Hıyarı
Nezle Otu
Kısa Mahmut
Defne
Hatmi
Alıç
Domuz Turpu
Yüksekotu
Çörekotu
Altınotu
Karahindiba
Karaasma
Kuzukulağı
Ihlamur