Tarihi Üzüm Pazarı'nın özel projelendirme alanına ait Koruma Amaçlı İmar Planı Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunuldu. Kurul, planda sunulan üç alternatiften birisini uygulamaya sokacak. Ancak, Üzüm Pazar, esnaf, alternatiflerden hangisi uygulanırsa uygulansın kendilerine zarar vermeyecek şekilde yapılmasını istiyor.
Çarşı esnafları Koruma Kuruluna sunulan bu üç alternatifin de şuandaki yapıdan daha iyi olacağı düşüncesinde değil ve en güzel uygulamanın şuandaki hali olduğu görüşünde.
PARLAR; KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI ANITLAR KURULU'NA SUNULDU"
Tarihi Üzüm Pazarı'nın içinde yani Sit Alanı içinde 16 adet Tarihi Tescilli bina olduğunu vurgulayan Üzüm Pazarı esnaflarından Nuri Parlar, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; "Belediyemiz, Tarihi Üzüm Pazarı'mızın özel projelendirme alanına ait Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması için çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar tamamlanıp Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gitmiş vaziyette. Ancak, Koruma Kurulumuzun istediği bir takım şeyler var. Onlar tekrar yerine getirilmez üzere projeyi yapan ilgili firmaya iletilmiş durumda.
"TESCİLLİ BİNALARIN RÖLEVE PLANLARI ÇIKARTILACAK"
Bunlar ise şunlar; Çarşımızın içinde yani Sit Alanı içinde 16 adet Tarihi Tescilli bina var. Bu 16 adet tescilli binanın röleve planlarının çıkartılması. Ayrıca, çarşımızda yer alan diğer binaların da imar durumlarının çıkartılmasıdır. Şuan bu çalışmalar devam etmekte. Dükkan, dükkan tespitleri yapılarak bu çalışmalar tamamlandıktan sonra tekrar kurulun gündemine gelmiş olacak.
"ÜST ÖRTÜ KONUSUNDA ORTAYA 3 SEÇENEK ÇIKTI"
Dolayısıyla, bu noktada ortaya üç seçenek çıkmış durumdadır. Aslında bize sorarsanız Tarihi Çarşımız için en uygun yapı şuandaki yapıdır. Çünkü, öngörülen üç seçenek de çarşımızı tam olarak örtmemektedir. Bu özel projelendirme alanı içerisinde geliştirilen projede üst örtü ile ilgili olarak ise üç tane seçenek var. Bunlar Koruma Kurulu'na iletilmiş vaziyettedir. Zaten şuandaki üst örtü mutlaka kaldırılacak. Bunlardan bir tanesi yani kaldırılacak üst örtü için geliştirilen üç seçenekten birisi olan her işyerinin ön cephesine tarihi dokuya uygun olarak tentene yapılması. Her dükkan için münferit ve bağımsız olarak.
"BİZE GÖRE EN UYGUNU ŞUANDAKİ KULLANIMDA OLAN ÖRTÜ"
Bir diğeri, Çarşımızda bulunan 16 adet tarihi eser binanın iç kısımlarının açık kalarak, diğer kısımlarının renkli camlarla kapatılması yönünde bir seçenek var. Üçüncüsü ise tarihi çarşının tamamının bir uzay çatı sistemiyle kapatılması. Tabi bize göre yani burada ticari faaliyetini sürdüren onlarca işyerine göre en uygunu şuanda kullanımda olan üst örtüşüdür. Çünkü, düşünülen üç ayrı alternatif uygulamada da çarşımızın üstünün tamamen örtülmesi sağlanmayacak. Bahsettiğim üçüncü seçenek olan uzay çatı konusunun kurulda kabul göreceğini zannetmiyoruz.
"KURUL, OLAYI BİR BÜTÜN OLARAK GÖRMEK İSTİYOR"
Zira, bizim Isparta'daki karşımızdaki sit alanı yani Bedesten ve arkasında yer alan Mahalledeki Damgacı Sokak ve diğer tarihi dokular bir bütün olarak geliyor. Bedesten Kapalı Çarşısı, Ulu Camii ve Mimar Sinan Camii. Bu büyük kentsel sit alanı içerisinde özellikle istedikleri bir husus var. Ulu Camiinden Mimar Sinan Camiine baktığımızda olayı bir bütün olarak görmek istiyorlar. Tabi, biraz önce üçüncü seçenek olarak bahsettiğim uzay çatı projesi bunu kapatacağı için hem bu yönüyle hem yüksek maliyetten dolayı bunun kabul göreceğini düşünmüyoruz.
"ERTELEME SÜRECİNDEKİ SON DURUMU BİLMİYORUZ"
Çarşı esnafımız, Koruma Kuruluna sunulan bu üç alternatifin de şuandaki yapıdan daha iyi olacağı düşüncesinde değil çarşı esnafımız. Bilindiği gibi, çarşımızdaki bu üst örtünün sökülmesi konusu geçtiğimiz yıl gündeme gelmişti. O zaman sağolsunlar sayın Valimiz Vahdettin Özkan devreye girmesi ve Belediye Başkanlığımızın da çalışmalarıyla bu söküm ve kaldırılma işi ertelenmişti. Bu ertelenme sürecinin sonuna gelinip gelinmediğini bilmiyoruz.
"HANGİSİ OLURSA OLSUN ESNAFIMIZ ZARAR GÖRMESİN"
Bu konuda inşallah yenisi yapılıncaya kadar bu mevcut üst örtünün kalması esnafın yararına olacaktır. Şuanda burada alt yapı ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı. Tabi, alt yapı yapılmadan üst örtünün kaldırılmasında esnafımızın bir mağduriyeti söz konusu olacaktır. İnşaallah esnafımızın da temennisi alt yapı tamamlandıktan sonra üst örtü de kaldırılır. Öyle zannediyorum ki, Koruma Kurulu'nun bu önümüzdeki 3 - 4 aylık süre içerisinde bu istenilen eksiklikler tamamlandıktan sonra Koruma Kurulu'nun gündemine tekrar gelecek ve Çarşımızın üst örtüsüyle ilgili karar da o zaman verilmiş olacaktır" dedi.
Demokrat