Şarkikaraağaç eski Belediye Başkanı Şafak Ufacık Ak Parti’nin kurulduğu 2001 yılından bu yana gelişimini ele alarak Şarkikaraağaç ve Isparta’daki yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi. Kongre döneminin bir fırsat olduğunu söyleyen Ufacık “Ak Partinin yerel temsilcilerin kendisini sorgulaması gereken nokta; sen genel merkeze önerdiğin adaylarla Isparta’da yerel seçimlerde kaybediyorsun, ama başbakan hemen ardından yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek başına %55 oy alıyor. Bunu görmeliler, halka inmiyorlar, halkı dinlemiyorlar” dedi.
Yerel seçimlerin kaybedilmesindeki en önemli etkenin Ak Partinin İl yöneticileri ve milletvekilleri arasındaki tartışmalar olduğunu ifade eden Ufacık “yönetim kuruyorsun, yukarıda Başbakan bağırıyor, paralel yapı diye, siz Şarkikaraağaç’ta yönetime 4-5 tane paralel yapı elemanı atıyorsun” diyerek çarpıcı iddialar ortaya attı. İşte Şafak Ufacık’ın yerel seçimler ve Ak Parti üzerine çapıcı tespitleri.
KOORDİNASYON OLMAYINCA
2001 yılında Ak Parti kurulduktan sonra 2002 yılında genel seçimler oldu. 5 milletvekili olan Isparta’da sandıktan 4 Ak Parti 1 CHP milletvekili çıktı. Bu süreç içinde 2004 yerel seçimleri geldi. Ak Parti 2004 yerel seçimlerinde Şarkikaraağaç’ta 700 civarı bir oy alarak üçüncü parti oldu. Bunun esas nedeni dönemin milletvekilleri ve yöneticilerinin halka düzgün koordine olamamasıydı. Daha sonra 2007 genel seçimleri geldiğinde Isparta’da milletvekili sayısı 4’e düştü Ak Parti bunun 3 milletvekili çıkardı. Ben bu arada sıradan bir ak Parti gönüllüsü nefer konumundaydım. Daha sonra yapılan yerel seçimlerde Ak Parti Mevlüt Özdemir’i belediye başkan adayı olarak gösterdi benim parti yönetiminden bu arada ben belediye meclis üyesi olacağım, aday olacağım gibi herhangi bir talebim olmadı. Ak parti 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde Şarkikaraağaç bölgesinde sadece Çiçekpınar Belediye Başkanlığını kazanmıştı oda Erkan Mumcu’nun desteği ile. Erkan Mumcu’nun kontenjanından olan aday gösterilmişti. O süreçte milletvekilleri ile yöneticiler arasında koordinasyon olmayınca Çarıksaraylar Kasabasını kaybetti. Göksöğüt’te bir oyla kaybedildi, ilçe merkezinde kaybetti. Sadece Çiçekpınar’da Bayram Aydemir Belediye Başkanı seçildi. İlçenin iktidar partisinden tek belediye başkanı oldu.
İŞİ MİŞİ BIRAK DEDİLER
Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in desteği ile Mevlüt Özdemir’in aday gösterildiği yerel seçimlerde bizi belediye meclis üyesi adayı olarak yazmışlar aradılar, ben işyerimde idim. Seçim bürosuna gel dediler, ben şuanda gelemem müşteri var dedim. Sen artık belediye meclis üyeliğine adaysın işi mişi bırak dediler bizde aktif olarak siyasete girmiş olduk. Mevlüt Özdemir Belediye Başkanı seçildi. Ankara’daki ticari olaylarından dolayı belli bir zaman sonra görevden alındı ve Şarkikaraağaç Belediyesi başkansız kaldı. Belediye başkanı görevden alınmış ne bir yönetici nede milletvekilleri gelip başkanın yerine yeni başkan seçilecek napacağız. Kimi belediye başkanı seçeceğiz diye istişare etmedi. Biz beş belediye meclis üyesi toplandık kendi aramızda ne yaparız? Kimi belediye başkanı seçelim? Diye kendi aramızda konuştuk. Arkadaşlar beni uygun gördüler. Biz belediye meclisinde seçimlere girdik. Oylamada 5’e 4 oyla belediye başkanlığını aldık.
3 YILDA 19 PROJE
Ben belediye başkanı seçildikten sonra 3 yıl görev yaptım. 3 yıl içinde biz resmi kayıtlı 19 tane proje sunduk. En son Çevre Şehircilik Bakanlığına 240 km alt yapısı olan kanalizasyon projesini %50 hibe kalanını da belediyenin İller Bankasına borçlanması ile yapılacağı şeklinde kabul ettirdik. Bu süreçten sonra ilk etap ihalesini yaptırarak işe başladık. Devam eden süreçte yeniden yerel seçiler geldi. 2014 yerel seçimleri ile ilgili tekrar belediye başkanı olacağız gibi bir kaygıyla falanda çalışmadık. Ama Türkiye’nin de Ak Parti’ye ihtiyacı var. Ha bu arada yapılan genel seçimlerde, yerel seçimlerde aldığımız oyun 570 oy fazlasını alarak genel seçimleri atlattık. 2011 Genel seçimlerinde biz %55 oyu yakalamıştık. Yani Ak Parti kurulduktan sonra %30’larda olan oyunu genel seçimlerde %54-55’lere kadar yükselttik. Sivil toplum kuruluşları, köy muhtarı ile olan diyalogumuz bunda en önemli etkendir. Yerel seçimlere 4 ay kadar zaman kala ben 3 bin haneye ulaşan bir mektup yazdım. Şarkikaraağaçlılara “görev istenmez, görev verilir. Bize yine görev verilirse elimizden geldiğince hizmet ederiz” dedik.
ADAY BELLİYDİ
Adaylık için son gün olan Cuma gününe kadar 4 kişi adaylık başvurusu yapmıştı ve bende ‘sende aday ol diyen’ olmadığı için başvuru yapmamıştım. Öğle sıraları Milletvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç telefon açtı. Sen neden olmadın dedi. Bende benim duyumlarıma göre sizin adayını belli. Parti kararını vermiş, siz başka bir arkadaşı olarak gösteriyorsanız ben bölücülük olmasın diye aday olmadım dedim. Olmaz sende belediye başkanısın ve dosya vermen lazım denildi. Isparta’da yapılan aday tanıtımlarına geldik. Orada salondaki havadan halkın teveccühü belli idi. Partimiz bizi uygun görmedi ve diğer daha önceden aday gösterileceği belli olan arkadaşı aday gösterdi. Ama aday gösterilen arkadaş bir gün olsun belediyeye çıkıp çay içmedi, bir istişare yapmadı. Ama biz bu arada hep dedik ki hangimiz aday gösterilirse gösterilsin, aynı şekilde çalışırız diyoruz. Nedense diğer aday arkadaş bize bir blok koydu ve hiç yan yana gelmedi.
İLÇE BAŞKANI KRİTERLERİ
Isparta il başkanı bu arada belediye başkanlığına aday oldu. Yerine mevcut il başkanımız atandı. Yeni il başkanımız ilçe teşkilatına gelmiş toplantı yapmak için bize de haber verdiler. Gittik selamlaştık. Dediler ki, ilçe başkanımız belediye meclis üyesi olacağımdan dolayı yerine yeni bir ilçe başkanı lazım. Ama ilçe başkanının arabası olacak, üniversite mezunu olacak, genel merkezin kriteri bunlar denildi. Bu şartları taşıyan bir kişi var zaten, önceden planlanmış. Genel merkezin kriterleri bu ise bizde tamam o zaman dedik. Ataması yapıldı. Çiçekpınar önceki belediye başkanı Bayram Aydemir’in aday gösterileceğini biliyorduk ama bizi bir kişide arayıp seni parti olarak bu dönem dinlenmeye aldık, bir nefer olarak bizimle çalışmaya devam et demedi. Ne ilçe başkanı, ne il başkanı nede milletvekilleri bir gün olsun belediye binasına bile çıkmadılar. Ziyaretimize gelmediler. Bu arada biz sustuk tabi çünkü önümüzde bir yerel seçim ardından Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Konuşsak partimiz bundan zarar görebilir dedik.
ÇAR ÇUR ETTİ DEDİLER
Seçim sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından %50 hibe ile yapılan alt yapı projesi ile ilgili basın aracılığı ile yapılan eleştirilere cevap vermediğini söyleyen Ufacık “Bu arada yaptığımız 27 trilyonluk Şarkikaraağaç’ın temel alt yapı projesi ile ilgili yerel televizyona ve basına ‘bizim önceki belediye başkanımız bu projeyi çar çur etti’ diye açıklamalar yapıldı. Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın her televizyona çıktığında alt yapı projelerini anlatarak seçim kazandı. Varsa benim çar çur ettiğim bir nokta devlet sensin, bakanlık orada, bakanlık müfettişleri orada, ben belediye olarak ihaleyi bile kendim yapmadım ki, yeterli personelim olmadığı için ihale yapamıyorum diye yazımı yazdım ihaleyi bile İller Bankası yaptı. Bu söylemlere de o dönem partimiz zarar görmesin diye kulak vermedik” dedi.
PARALEL YAPI İLÇE YÖNETİMİNDE
Seçim sürecine baktığımızda ise çıkardıkları aday Şarkikaraağaç’ta toplum tarafından, sivil toplum kuruluşları tarafından kabul görmedi. Neticede tekrardan 2004’e döndük ve Ak Parti seçimlerden 3. parti oldu. Yerel seçimin kaybedilme nedenlerinin başında Ak Partinin Isparta’daki iç çekişmeleri var. Şimdi yönetim kuruyorsun, yukarıda Başbakan bağırıyor, paralel yapı diye, siz Şarkikaraağaç’ta yönetime 4-5 tane paralel yapı elemanı atıyorsun. Yönetimde aktif olan paralel yapı elemanları seçimde Büyük Birlik Partisinin adayını destekliyor.
CHP’Yİ Mİ DESTEKLEDİ?
Bizim için seçim sürecinde CHP’yi desteklediğimiz dedikoduları çıkarıldı. Bunlar dediler ya, biz Şafak’sız bu seçimi alırız, ona ihtiyacımız yok diye. Seçim sürecinde Ak Partinin seçim bürosu açılışı var. Seçim bürosu açılışına belediyeden anons yapıver diye bile gelmediler. Ak Parti’nin seçim bürosu açılışında ben aday değilim, il başkanı beni eleştiriyor, Mevlüt Özdemir’i eleştiriyor. Bende bunun üzerine seçim bürosu açılışına gitmedim. Onların söylediği de bizim seçim bürosu açılışına gelmedi, CHP’nin seçim bürosu açılışına gitti. Olay şöyle oldu aslında, CHP İl Başkanı seçim bürosu açılışı öncesi geldi. Başkanım seçim bürosu açılışımız var sizi de davet ediyoruz dedi. Bende açılış yapıldıktan sonra hayırlı olsun demeye gittim. Aynı şekilde MHP’de davet etti. Oraya da gidiyordum, baktım aracın hoparlöründen Ak Parti aleyhinde saldırgan cümleler kuruluyor geri döndüm. CHP’nin seçim bürosuna gittim diye CHP’yi destekledim demek mi oluyor. Ankara’da Milletvekili arkadaşlarımız CHP’li milletvekilleri ile BDP’li milletvekilleri ile oturup restaurantlarda yemek yiyip sohbet etmiyor mu? Biz ayrıca Şarkikaraağaç’ta toplumu kaynaştırdık. Hizmet noktasında kimseyi ayırt etmedik. Yasal sınırlar içinde yapılacak işlerinde hepsinin önünü açtık.
YETİŞEMİYORSAN BIRAK
Seçim sonrası günah keçisi ilan edildiğini söyleyen Şafak Ufacık İl Yönetimi ve milletvekillerini eleştirdi. “Seçim kaybedilince bir günah keçisi lazımdı. Şarkikaraağaç’ta bizi buldular. Genel olarak ise biz başbakanımızın hızına yetişemedik dediler. Ya bir tek başbakan tüm Türkiye’ye yetişiyorsa sende bir Isparta’ya yetişeceksin. Hızına yetişemiyorsan bırakacaksın bu işi. Milletvekili Şarkikaraağaçlı, il başkanı Şarkikaraağaçlı, il genel meclis başkanı Şarkikaraağaçlı, siz bu kadar güç Şarkikaraağaç’ta nasıl seçim kaybedersiniz. Kardeşim dayatma ile kimseden oy alamazsın, ben yaptım oldu ile oy falan alınmaz. Vatandaşın kalbini kazanacaksın. Bu arkadaşlar halen daha bunun farkında değiller.
Yerel seçim sonrası İl yönetimi beni disipline vererek CHP’ye çalıştığınız duyumlarımız içinde diye benden savunma istediler. Bende yazılı olarak savunmamı yaparak gönderdim. Daha sonrasında sözlü bir savunma istemediler, sonucunu da bildirmediler.”
HALKA İNMİYORLAR, HALKI DİNLEMİYORLAR
Siyasetin, Ak Partinin yerel temsilcilerin kendisini sorgulaması gereken nokta; sen genel merkeze önerdiğin adaylarla Isparta’da yerel seçimlerde kaybediyorsun, ama başbakan hemen ardından yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek başına %55 oy alıyor. Bunu görmeliler, halka inmiyorlar, halkı dinlemiyorlar. Bu sonuçta bunu gösteriyor.
Türkiye’nin genel siyaseti açısından güçlü bir iktidarın her zaman ihtiyaç olduğu ortada, ama ciddi bir muhalefet eksikliği ve muhalefet hataları var. CHP’nin, yani ana muhalefet partisinin ilk seçimlerde büyük bir oy kaybı yaşacağı görünüyor. Türkiye bugünlerde yaşadığı zor günleri de aşacak. Toplumda paralel yapı denilen kuvvetin bir etkisinin olmadığı görüldü. Günümüzdeki olayları değerlendirirsek güneydoğudaki olaylarda vatandaşın BDP’ye itibar etmediğini de görüyoruz. BDP’li milletvekillerinin kandan beslendiklerini Güneydoğu’daki vatandaşlarımızda görüyor.
KONGRELER BİR FIRSAT
Ak Partide kongre sürecinin bir fırsat olacağına dikkat çeken Ufacık “Ak Parti’de kongre sürecinde umarız geçmişte yapılan hatalar fark edilecektir. Mevcut yönetimi de küstürmeyecek bir şekilde ilçe ve il yönetimlerinin daha kucaklayıcı olarak oluşturulması halinde Türkiye önümüzde ki genel seçimlerden Anayasayı değiştirecek bir milletvekili sayısı çıkaracaktır. Biz ben yokum bu partide olmasın gibi bir anlayışımız olmadı hiçbir zaman” diye konuştu.