Doğuya 4 cazibe merkezi
Başbakan Yıldırım, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyerek, ilk kez uygulanacak projeyi açıkladı.
Başbakan Binali Yıldırım, ulusal gazetelerin genel yayın yönetmenlerine önceki gün Çankaya Köşkü'nde verdiği iftarda Türkiye gündemine ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, görevi devraldığı günden itibaren büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu, terörün kalıcı olarak sonlandırılması konusunda atılan önemli adımları anlattı.
Güvenoyu aldıktan hemen sonra Diyarbakır'a giden Yıldırım, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte havalimanı açılışına katıldı. Ayrıca 6-7 milyon kişiye hitap edecek son derece modern bir alan, okul, yol, hastane gibi son derece önemli hizmetlerin açılışını da yaptı. Diyarbakır'da kendilerini çok canlı ve büyük bir kalabalığın karşıladığını söyleyen Yıldırım, “Cumhurbaşkanımız ile bölgeyi dolaştık. Yol boyunca sokaklardan geçerken insanlar yol kenarında ve pencerelerde coşkuyla el sallıyor, bizi selamlıyorlardı. Bazıları ise kendisini saklayarak el sallıyordu” dedi.
HALK GERÇEĞİ GÖRMÜŞ
Bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik pek çok şehirde sürdürülen operasyonlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yıldırım, “'Kurtarılmış mahalle' ilan edilen yerler vardı, hepsi temizlendi. İnsanlar şehirde rahat dolaşır hale geldi. Saha hakimiyeti sağlandı, ciddi bir rahatlama var” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımız, terör örgütünün yaptığı bu işlerin tamamen yanlış olduğu kanaatine varmış. Bu çok önemli. Eskiden bölgede HDP dışındaki tek parti olarak siyasi faaliyetleri yürütmekte bile çok zorlanıyorduk. Şimdi siyaset de rahatlamış. Eskiden bölgede bizim işimiz çok zordu. Şimdi ise terör örgütünün işi çok zor.”
'DEVLET SAHİP ÇIKACAK MI' ENDİŞESİ
Bölgedeki operasyonlardan sonra insanların büyük ölçüde rahatladığını belirten Yıldırım, vatandaşların taşıdığı endişeleri de anlattı. Vatandaşların büyük çoğunluğunun, devlet bize sahip çıkacak mı, düşüncesine sahip olduğunu belirten Yıldırım, “Bu tedirginliği gidermemiz lazım. Bunun için büyük bir plan yaptık. Artık bölgede hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.
ÖNCE FİZİKİ REHABİLİTASYON
Bölgedeki fiziki tahribata da işaret eden Yıldırım, “Bir kere bölgede ciddi bir fiziki tahribat var. 'Devlet yaptı' propagandalarına bakmayın, çünkü bunu evler arasında açtıkları tünellerle, terk ederken yaptıkları tuzaklamalarla tamamen kendileri yaptı. İlk işimiz fiziki rehabilitasyon. Bu enkazları ortadan kaldırarak yepyeni marka şehirler kuracağız. Örgüt insanların kafasını karıştırmak için mücadele etti. Halk da imza verme konusunda başlangıçta biraz tereddüt etti ama sonrasında gayet güzel bir itimat ortamı oluştu, çok güzel yürüyor” diye konuştu.
ACILAR TAMİR EDİLECEK
Bölgedeki çatışma ortamından sonra en çok sosyal tamiratın yapılması gerektiğini anlatan Yıldırım, “Terörün verdiği manevi tahribatı ortadan kaldıracaksınız, acıları tamir edeceksiniz. Çok daha önemlisi de ileriye dönük umutlar oluşturacaksınız. Bunlar kamu eliyle olmaz. Bu, STK'lar, özel sektör ve vatandaşlarla yürüyecek bir projedir” diye anlattı.
PROJELERİ AÇIKLADI
Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir projenin sinyallerini de veren Yıldırım, “Altyapı, sosyal restorasyon, belli bölgelerde zenginlik noktaları oluşturacağız. Bölgede en az dört adet büyük cazibe merkezi oluşturulacak. Bir ilimiz merkez, etrafındaki illerle birlikte özel öneme haiz bölgeler oluşturulacak. Mesela merkezlerden biri Kars olacak. Vatandaş gelecek için İstanbul'a, Avrupa'ya yönelmeyecek” dedi.
İSTANBUL'U ARATMAYACAK
“Merkez şehirlerdeki eğitim ve yaşam standardının İstanbul'dan farkı olmayacak” diyen Yıldırım, şöyle devam etti: “AVM'lerden sinema salonlarına kadar her konuda vatandaşlar istedikleri imkanlara ulaşabilecek. Ayrıca o bölgelerin potansiyeline uygun fabrikalar kurulacak. Kamu-özel sektör işbirliğiyle, yatırım ajansı marifetiyle çok ciddi istihdam alanları oluşturulacak. Bunun için de özel sektörün gidip oralarda yatırım yapması beklenmeyecek.”
BEŞ YILDA 35 MİLYARLIK YATIRIM
Devletin fabrika kurarak alt yapı hazırlayacağını söyleyen Yıldırım, “Fabrikalar yatırımcıya teslim edilecek. Dışarıya yaptığımız hibeleri ayni olarak, Anadolu'dan karşılayacağız. Minimum 5 yıl içinde 30-35 milyar TL'lik yatırım yapılacak. En önemlisi de üretilen ürünlere 5-10 yıllık alım garantisi vereceğiz. Güneydoğu'nun tamamı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin sınır boyları bu projeye dahil edilecek. Devletin özel sektörden yaptığı alımlar o bölgelere kaydırılacak” dedi.