Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin ortaklığıyla düzenlenen ve Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. M. Numan OĞUZ, Doç. Dr. Özkan ELMAZ ve Doç. Dr. Nuri MAMAK’ın moderatör olarak katkı sağladığı Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı, 22 Ocak 2015 tarihinde Antalya Akra Barut Otel'de yapıldı. Çalıştayın açılışına Rektör Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, BAGEV Başkan Vekili İbrahim Solak, Antalya ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Ziraat Bankası Antalya Bölge Başkanı Fatih Şahan'ın yanı sıra Burdur, Isparta, Çanakkale, Elazığ, İstanbul'dan çok sayıda akademisyen, küçükbaş hayvan yetiştiricisi ve sektör temsilcisi katıldı. BAGEV Başkan Vekili İbrahim Solak, açılışta yaptığı konuşmada, Batı Akdeniz'de küçükbaş hayvancılığın yerinde istihdamın sigortası olduğunu belirterek, sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini görüşmek üzere çalıştay düzenlediklerini belirtti. Solak, "Amacımız kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üreticiler ve tüketicilerin sorunlarını bizzat onlardan dinleyerek, bizlerle birlikte olan değerli akademisyenlerin katkılarıyla bölgemiz adına ortak bir dil oluşturmaktır" dedi.
HAYVAN SAYISI ARTINCA ET VE SÜT ÜRETİMİ DE ARTTI
Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, TÜİK verilerine dayanarak hayvan varlığıyla ilgili bilgi verdi. Türkiye'de 29,2 milyon baş koyun, 9,2 milyon baş keçi varlığı bulunduğunu belirten Öztürk, 2010'dan itibaren küçükbaş hayvan üretiminde artış yaşandığını söyledi. Hayvan varlığındaki artışa bağlı olarak et ve süt üretiminde de artış görüldüğünü söyleyen Öztürk, "Küçükbaş hayvanlardan 2013 yılında 103 bin tona yakın koyun, 23 bin ton yakın keçi olmak üzere toplam 126 bin ton et elde edildi. Aynı yıl keçi ve koyunlardan toplam 1,5 milyon ton da süt üretildi" dedi. Batı Akdeniz Bölgesi'nin Türkiye keçi varlığının yüzde 9'unu, koyun varlığının ise 2,6'sını barındırdığını kaydeden Öztürk, "Batı Akdeniz bölgesinde bulunan 3 ilimizin toplam keçi sütü üretimi 42 bin 591 ton olup Türkiye üretiminin yüzde 10'udur.
FRENE BASILMASAYDI BİTECEKTİ
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, "Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği tam anlamıyla bir memleket meselesidir" dedi. 1990'lı yıllarda küçükbaş hayvancılığının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Saatcı, "Belli bir yerde frene basılmasaydı yok olup gidecekti" dedi. Koyun ve keçinin toprak altındaki altın madeni kadar değerli olduğunu ifade eden Saatcı, büyük bir coğrafyaya sahip Türkiye'de farklı hayvancılık faaliyetleri yürütmenin mümkün olduğunu vurguladı. Saatcı, "Küçükbaşı bu işin içine çektiğimizde her bölgede farklı hayvancılık faaliyetleri yapabiliriz" dedi. Teke yöresinin bir kültür olduğunu ve bu kültürü oluşturanın da keçi olduğunu kaydeden Saatcı, "Keçi gittiği takdirde kültür de kaybolacaktır"dedi. .
ET AÇIĞINI KAPATMANIN TEK YOLU KÜÇÜKBAŞTIR
Akdeniz havzası Avrupa ülkelerinin genç yaştaki oğlak etini tüketen ülkeler olduğunu belirten Saatcı, artan talebin karşılanamadığını kaydetti. Saatcı şunları kaydetti:
"Bizim şartlarımız organik yetiştiriciliğe çok yakın. Biliyoruz ki organik yetiştiriciliğin bir takım kıstasları var. Buna uyulduğu takdirde et ve süt gibi çok değerli iki tane madde üretilir. İşte biz bunu genel anlamda organik yetiştiriciliğine soktuğumuz takdirde çok rahat bir şekilde Akdeniz bölgesine satmış oluruz. Avrupa piyasasına baktığımız zaman dışarıdan aldığı tek kırmızı et kalemi koyun eti. Kendisine yetmiyor, dışarıdan temin ediyor. Daha çok Avustralya'dan alıyor. Biz hemen yanı başındayız. Kriterlerimizi tamamladığımız zaman küçükbaş yetiştiriciliğinde gerçekten çok ciddi bir pazar olur. Bırakın dışarıyı ülkemizdeki kırmızı et açığı tamamen kapanır. Et açığını kapatmanın tek yolu küçükbaştır"
Ziraat Bankası Antalya Bölge Başkanı Fatih Şahan da banka olarak üreticiye yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verirken, çalıştayın başarılı geçmesini diledi.
Konuşmaların ardından oluşturulan masalarda, 'Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Sürü Yönetimi ve Kayıt Sistemi', 'Çobanlık Mesleği veya Sürü Yöneticisinin Sorunları', 'Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Besleme', 'Mera – Otlak ve Orman İlişkisi', 'Bölgemizde Yetiştirilen Irklar ve Yapılan Islah Çalışmaları', 'Hayvan Hastalıkları ile Mücadele', 'Üretim Planlaması ve Pazarlama', 'Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Ruhsatlandırma ve Yetkilendirme Süreci', 'Küçükbaş Hayvancılıkta İzlenen Politikalar', 'Küçükbaş Et Tüketiminde Tüketici Tercihleri' konuları tartışıldı.