Avcı Böcek Üretimi Devam Ediyor
Isparta ili Sav kasabasında bulunan Orman deposundaki laboratuvarda Çam kese böceği ile biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında avcı böcek üretimi devam ediyor.
Ormanlık alanlarımızdaki Çam türlerinde zarar yapan çam kese böceği mart-nisan aylarında Ağaçlara adeta kurumuş görüntüsü veriyor. Bu böcek ağaçların hayatiyetini etkilemeyip ağacı zayıf düşürüyor. Kurumuş gibi görünen ağaçlar vejetasyon mevsimi ile birlikte haziran ayında yeniden yeşilleniyor.
Çam kese böceğinin tabiattaki yırtıcısı olan calosoma sycophanta isimli terminatör böcek doğadan anaçları toplanmak suretiyle laboratuvar ortamında üretilerek, çam kese böceğinin zararlılık yaptığı ormanlara bırakılıyor. Son on yıldır Isparta Orman Bölge Müdürlüğünce 130.000 adet böcek laboratuvar ortamında üretilerek ormanlık sahalara bırakıldı. 2018 yılında 10.000 adet böcek üretilmesi planlanmış olup bu güne kadar 5.400 adet larva üretilmiştir. Üretilen larvalar en az yirmi gün beslenip biyolojik olgunluğuna eriştiğinde çam kese böceğinin zararlılık yaptığı sahalardaki her ağaç dibine bir adet olmak üzere bırakılıyor. Bu böcek günde ortalama on adet tırtıl tüketip, yedi âdetini de parçalıyor. Ortalama 3-4 yıl ömrü olan bir ergin böcek ömrü boyunca ortalama bin adet tırtıl yiyor.
Orman Bölge Müdürlüğünce, Orman Zararlıları ile bir tür mücadele şekli olan biyolojik mücadele önemseniyor. Doğaya ve doğal dengeye olumsuz etkileri nedeniyle kimyasal mücadeleden kesinlikle kaçınılıyor. Doğaya en uygun ve ekosisteme zararı olmayan biyolojik mücadele çalışmaları devam etmekte olup, böylelikle doğal denge ve ekosistem korunmuş oluyor.