İlacını yurt dışından getirmek zorunda kalan hastaların bundan sonra Ankara yada İstanbul’da bulunan merkezlere başvurmasına gerek kalmadı. Hastaların yurtdışından ilaç getirmek içinIsparta’daki herhangi bir eczaneye başvurması yeterli olacak.
Türk Eczacıları Birliği (Teb), yurtdışından ilaç getirtmek zorunda kalan hastaların işlemlerini kolaylaştırmak üzere yeni bir uygulama başlatıyor.
Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın “Düne kadar sadece Teb’in Ankara ve İstanbul’daki iki merkezine yapılabilen ilaç başvuruları artık Türkiye genelindeki 25 bin eczaneden birine yapılabilecek. Böylece hastalar bu iki merkeze evrak göndermek için kargo, posta ücreti ödemek zorunda kalmayacakları gibi; reçete hatası, evrak eksikliği nedeniyle uzayan süreç de kısalmış olacak.
Geçen hafta yaşanan bir gelişme sonucu Türkiye piyasasında ruhsatlı olmayan 600 kalem kadar ilacın başvurusu artık tüm Türkiye’deki eczanelere yapılabilecek. Çünkü ilaç başvurusu yapılan eczane, hastanın reçetesini inceleyerek eksiklik ya da hata durumunda anında uyarıda bulunacak. Böylece hasta reçeteyi yazdırdığı sağlık kurumundan uzaklaşmadan düzeltme imkanı bulacak ve yurtdışı ilaç başvurusu en doğru şekilde yapılacağından gecikmeler son bulacak” dedi.
“İLAÇ VE SAĞLIK TİCARİ BİR MAL DEĞİLDİR”
Garğın, yurtdışından ilaç getirme işleminin özel şirketlerce de yapılmasına izin verilmesi görüşüne de karşı çıkarak, “Bu hizmetin tamamen kar amacı güden özel şirketler aracılığıyla da yapılmasına müsaade edilmesi halinde, hastalarımızın ve kamu maliyesinin ciddi zarar göreceğini belirtmek isteriz. Bulunamayan ilaçlar ile ilgili yapılması gereken, bu hizmeti olabildiğince çok özel firmaya vererek getirtmek değil, yetkililerin kontrolü ile, ruhsatı olmayan ilaçlara ruhsat verilmesidir. Unutulmamalıdır ki; ilaç ve sağlık ticari bir mal değildir. İlaç rekabet kavramı ile karşı karşıya geldiğinde, insan sağlığı hiçe sayılacak ve artık ‘para’ konuşacaktır” uyarısı yaptı.
SGK, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getiriyor. Konuyla ilgili bilgi veren Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, ilaç fiyat farklarının arttığını belirterek, “Taban Birim Fiyat Uygulaması sistemine geçilmesi sonucunda vatandaşlar eczanelerimize geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler” dedi.
15. Bölge Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, SGK’nın 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getirdiğini belirtti. Buna göre taban fiyat uygulamasıyla birlikte SGK yılda yaklaşık 200 milyon TL kar sağlarken bu para vatandaşın cebinden çıkacak. Mide, kalp, tansiyon gibi ilaçlara ödenecek katkı payı iki kat artacak.
SGK’nın SUT’ta yaptığı diğer bir değişiklik ile şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşlara verilen mevcut raporlarıyla direk olarak eczaneden ilaç alma hakkı ortadan kalkıyor. Bundan böyle hastalar kullanmaları gereken ilaçları raporlu bile olsa her defasında hekime reçete ettirecek.
Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile vatandaş 1 Ekim’den itibaren bazı ilaçlara iki kata varan oranda fazla katkı payı ödeyecek. Bunlar arasında mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım ve diyabet ilaçları da bulunuyor. Yeni düzenleme ile ilgili bilgi veren 15. Bölge Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği’nin Eşdeğer İlaç Uygulamasına ilişkin maddesini temmuz ayında yeniden düzenlemişti. 1 Ekim itibariyle 13 etkin maddenin toplam 15 eşdeğer grubunda Taban birim fiyat uygulaması’na geçilecek. Böylece ilaç fiyatları için ödenecek fark artacak. Hatta bazı ilaçların fiyatları iki katına çıkacak” dedi.
218 İLAÇ ETKİLENECEK
SGK’nın belirlediği 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç bulunduğuna dikkat çeken Garğın “İsmi, Taban Birim Fiyat Uygulaması olan bu sisteme geçilmesi sonucu vatandaşlar eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler. Vatandaşlar, eczanelerimize geldiklerinde halen ilaç katılım payı, muayene ücreti, reçete parası (3 kutuya kadar 3 TL, sonra kutu başına 1 lira olarak) ve ucuz ilaca göre kendi ilacının farkını ödüyor. Bu yeni uygulama, hastanın cebinden çıkan paranın artmasına neden olacak” dedi.
İLAÇ İÇİN RAPOR YETMEYECEK
SGK’nın getirdiği bir diğer değişikliğinde raporlu ilaç konusunda olduğunu söyleyen Garğın “Söz konusu değişiklik ile şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşlar, artık mevcut raporlarıyla direk olarak eczaneden ilaç alamayacak. Hastalar kullanmaları gereken ilaçları her defasında hekime reçete ettirecek. Kronik hastalığı olan vatandaşlar üç veya altı aylık raporları bittikten sonra yeniden rapor almak, ilaçlarını reçete ettirmek için doktora gitmek zorunda kalmıyor, hem doktor hem de vatandaşın yükü hafifletiliyordu. Hastalar aile hekimine giderek istedikleri zaman kontrollerini yaptırabiliyorlardı” diye konuştu.
DEVLETE TASARRUF, VATANDAŞA YÜK
Taban birim fiyat uygulaması ile SGK yaklaşık 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç için 200 milyon lira tasarruf yapacak. Vatandaşın ödeyeceği fark ise bazı ilaçlarda iki katına çıkacak. Konuyla ilgili bilgi veren Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, ilaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın, SGK’nın belirlediği fiyatın ödeneceğini belirterek “Bu demek oluyor ki neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak. Başlangıç paketi olarak ilk grupta yer alan mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit b, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre, vatandaşlar raporlu olsalar bile, ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar artacak” şeklinde konuştu.
TEB DANIŞTAY’A BAŞVURDU
Garğın eşdeğer ilaç uygulamasının 2005 yılında başladığına dikkat çekerek “Sağlık Uygulama Tebliği gereği ilaçta eşdeğer uygulaması söz konusu idi. 2005 yılında başlayan bu uygulama gereği eşdeğer diye belirtilen ilaçlar arasından SGK aynı grup ilaçlardan en ucuzunun %30 fazlasını ödüyordu. Bu zamanla 2014’e kadar %15’e, sonra %10’a düştü. 1 ekim itibari ile bu sıfıra düşüyor. Yani aynı eşdeğer gruptan ilaçların devlet en ucuzunu ödeyecek. Bir 3 farklı ilaç varsa 10 TL-12TL ve 14 TL’den doktorunuz size bu ilaçlardan 14 TL olanını yazdığında en ucuz ilacı devlet ödeyecek diğer 4 TL’lik farkı vatandaş cebinden ödeyecek. Biz Türk Eczacılar Birliği olarak gerekli başvuruları yaptık. SGK’nın bu tebliği ile getirilen uygulamanın durdurulması yönünde Danıştay’a başvuru yaptık. Danıştay’ın kararına göre 1 Ekim’de başlayan bu uygulama durdurulabilir. Biz şuanda eczacılar olarak vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Vatandaş kullandığı ilaca daha fazla ödediğinde öncelikle bizi sorumlu olarak görüyor. Fakat bu tamamen eczacıların dışında olan bir konu” dedi.