Taklit ürüne el konulabilecek
Marka Danışmanı Metin Arıkaya, özellikle mobilya ve makine imalatı sektöründe yaşanan taklit sorununa yönelik yasal düzenlemeler yapıldığını söyledi. Akdeniz Denge Petent Sahibi, Marka Danışmanı Metin Arıkaya, marka tescili, patent, faydalı model ve tasarım tescili uygulamalarında bazı yasal değişiklikler yapıldığını söyledi. Sinai mülkiyet hakları kanununda yapılan değişiklikle tasarım tescilli olan ürünlerin taklit edilerek piyasaya sunulmasına yönelik ağır cezalar getirildiğini belirten Arıkaya, artık taklitli ürüne el konabileceğinin de altını çizdi. Basın Kulübü'ne konuk olan Marka Danışmanı Metin Arıkaya, marka, patent, faydalı model ve tasarım tesicili konusunda kamuoyunu bilgilendirdi. SDÜ'de öğrenci sayısının artması nedeniyle hizmet sektöründe gelişme yaşandığını belirten Arıkaya, şöyle konuştu:
FRANCHİZİN ANLAŞMASI YAPACAKLAR DİKKAT!
"Günümüzde bir konuda sıkıntı yaşıyoruz. Bize gelip, şikayet edenler oluyor. Üniversitemizin öğrenci sayısının artması nedeniyle kafecilik sektöründe aşırı artış gözlemliyoruz. Son 3 yılda hizmet sektörüne ilişkin çok fazla firma açıldı. Bazıları hazır marka getiriyor. Bazıları ise kendi markalarını oluşturmak istiyor. Dışardan marka getirenler sıkıntı yaşayabiliyor. Franchizing anlaşması yapıyorlar. Bu anlaşma için ciddi paralar ödeniyor. Markayı aldım zannediyorsunuz ama bakıyorsunuz başkasına ait. İstanbul markası diye alıyorsunuz, marka tescilinde Ankara firması çıkıyor. Dolayısıyla tescilsiz bir marka Isparta'ya getirilmiş oluyor.
TASARIM TESCİLİ ARTIYOR
Isparta'daki marka sayısı maalesef çok az. 1333 tescilli markamız. Ama bu kayıt 5 yıllık bir kayıt. 2010 ile 2015 arası döneme ait. 2010 öncesini göremiyoruz. 2016 istatistikleri henüz yayınlanmadı. Patent sayımız 103, faydalı model sayımız 56, tasarım tescili sayısı 473. Tasarım tescilinde rakamlarımız çok iyi. Ama diğer illere göre bakarsak az. Antalya'da 16 bin 672 marka tescili yapılmış. Konya'yı geçmiş durumda. 375 patent yapılmış, 545 faydalı model, 1720 tasarım tescili yapılmış. Antalya'ya kötüyüz, Burdur'a göre çok çok iyi durumdayız. Burdur'da 489 tescilli marka var. 36 patent, 73 faydalı model, 96 tasarım tescili var.
ISPARTA COĞRAFİ İŞARET YÖNÜNDEN GERİDE KALDI
Fakat Burdur'da başka bir şey var. Coğrafi işaret konusunda güzel çalışmalar yapılmış. Burdur şiş, ceviz ezmesi ve Burdur bejini coğrafi işaret alınmış. Isparta'nın sadece gülü ve gülsuyu coğrafi işaretli. Uluborlu Belediyesi'nin kuyruğu sulu ile banak konusunda coğrafi işaret çalışmaları sürüyor. Isparta'nın ekmeği, kebabı coğrafi işaret olarak alınmamış durumda. Kebapla ilgili çalışmanın mutlaka yapılması gerekiyor.
MOBİLYACILAR ODASINA ÇAĞRI
Tasarım tesciline yönelik ihlallerde ürüne el koydurma yaptıramıyorduk. Marka taklidinde ürüne el koyma var ama tasarım tescilinde yoktu. Gidip tespit ettiriyoruz 'tamam gördük. Kayıt altına aldık' deniyordu. Şimdi değişiklik oldu. Ceza davası haline getirilebilecek. Maddi manevi tazminat davası açılabilecek. Ayrıca kopya ürüne el konabiliyor. Mobilyacılarımızı özellikle uyarmak istiyorum. Mobilyacılar Odası Başkanımıza çağrıda bulunmak isityorum. Bu konuda bilgilendirme yapalım. Esnaflarımızı toplayalım biz bilgilendirelim. Geçmişte kopya marka mal satmaktan Kunduracılar Odası esnaflarımız ceza aldı. Mobilyacılar kendi özgün tasarımlarını tescil ettirsinler. Ellerine geçirdikleri kataloğu açıp, ürün geliştirmesinler."