Isparta halısı Senir'de yaşatılıyor
İl Özel İdaresi'nden kapanan Sümer Halı Fabrikası'nın tezgahlarını ve halı ipliklerini temin eden Senir Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla açtığı kurs sayesinde 7 yıldır Isparta halısı dokutuyor. Dokunan halılar İstanbul, Ankara ve Antalya'da alıcı buluyor. Bir tarafta Isparta halıcılık geleneği devam ettiriliyor, diğer taraftan da kasabalı bayanlar gelir elde ediyor. 'Öldü, bitti, artık dokunmuyor' gibi söylemlerin hedefindeki Isparta halıcılığının Senir'de yaşadığı tespit edildi. Sümer Halı Fabrikası'nın kapanmasıyla 'son kale'sini' kaybeden Isparta halıcılık kültürü ve geleneği, 7 yıldır Senir'de yaşatılıyor.
Senir Belediyesi'nin Halı Atölyesi'nde kasabalı bayanlar halı dokuyor, satıyor ve gelir elde ediyor. Atölye aynı zamanda bir terapi merkezi. Senir Belediye Başkanı Kazım Önder Varol, 7 yıldır halı atölyesinin faaliyette olduğunu söyledi. Halı tezgahlarının ve halı iplerinin kapanan Sümer Halı Fabrikası'na ait olduğunu belirten Varol, şöyle konuştu: "7 yıl önce Sümerhalı kapandığında stoktaki ipler ve tezgahlar İl Özel İdaresi'ne devredilmişti. Oradan biz talep ettik. Tezgahları ve stok ipleri temin ettik. İlk önce İş-Kur aracılığıyla bir proje yaptık. Sonra Halk Eğitim Merkezi ile devam ettik. 7 yıldır kurs veriliyor
. 12 ay boyunca hocalarımız burada halıcılık kursu veriyor. İp, tezgah ve diğer giderleri Belediye olarak karşılınıyor. Isparta halısı ilimiz için tarih, kültür ve değer. Bu değeri biz Senir Belediyesi olarak yaşatmaya devam ediyor. Hocalarımızın önderliğinde burada dokunan halılar İstanbul, Ankara, Antalya'da satışa sunuluyor. Satılamayan ürünler kursiyerlerimizin çocuklarına çeyiz oluyor.
Evlerinde kullanıyorlar. Dokudukları halıları kendileri satıyorlar. Alah'ın izniyle daha uzun yıllar devam edecek." Halk Eğitim Merkezi Halı Atölyesi Hocası İlknur Altınkurt da dokunan halıların Antalya, İstanbul ve Antalya'da alıcı bulduğunu söyledi. Altınkurt, "Halk Eğitim bünyesinde 7 yıldır kurs düzenliyoruz. Bayanlarla birlikte güzel zaman geçiriyoruz. Senirli bayanlarımız için büyük avantaj. Evde olsalar nasıl vakit geçirecekler?
Halı dokuyoruz, konuşuyoruz, eğleniyoruz. Bayanlar için terapi merkezi gibi. Bir halı 2-3 ayda dokunuyor. Çok fazla tanıtımımız yok ama duyanlar oluyor. Geliyorlar, taleplerini iletiyorlar. Metrakaresini 240 TL'den satıyoruz. Bir halı dokuyan bayanımız 1000 TL gelir elde ediyor" dedi.