Çağın Hastalığı Diyabet SDÜ Hastanesi'nde Ele Alındı
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından “Diyabetsiz Yaşam için Diyabeti Fark Edin” başlığı altında bir konferans düzenlendi. Diyabet konusunda farkındalık oluşturmak ve bireyleri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen konferansı, SDÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz verdi.
Korkmaz, ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına neden olan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalık olması nedeniyle modern çağımızın hastalığı olarak adlandırılan diyabet hakkında bilgiler verdi.
Böbrek hastalıkları, kalp krizi ve felç riskini arttıran diyabetin; ağız kuruması, kilo kaybı, aşırı susama, yorgunluk, bulanık görme, iyileşmeyen uzun süreli yaralar, deride kabarma ve kaşıntı gibi belirtileri olduğunu söyleyen Korkmaz, obezite, hipertansiyon, kolestrol yüksekliği, gebeliğe bağlı diyabet hastalığı geçirmek gibi sağlık sorunları olan, kortizon içeren ilaçlar kullanan, 40 yaş ve üzeri kişilerde diyabet riskinin daha yüksek olduğunu belirtti.
Tedavide en önemli faktörlerin “beslenme” ve “egzersiz” olduğuna değinen Korkmaz; beslenme ve egzersiz düzeninin kişiye göre yapılması gerektiğini vurgulayarak “Genel olarak şeker hastaları çoğu şeyi yiyebilir ancak önemli olan, belirli miktarlarda yemesi ve alması gereken besinleri doğru seçebilmesidir. Egzersiz olarak da genellikle haftada 3 gün 45 dk tempolu yürüyüş yapılmasını öneriyoruz.” dedi.
Korkmaz, kişilerin kan şekeri ve kan basıncı ölçümü, ayak muayenesi, idrarda protein varlığına yönelik test, göz muayenesi, diş kontrolleri ve kalp grafisi yaptırmasının diyabette koruyucu önlemlerden olmasının yanı sıra şeker hastalarının kişiye özel değişmekle birlikte ortalama 3 ile 6 ayda bir kontrole gitmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.