Ege Tabip Odaları Bölge Toplantısı Manisa‘da gerçekleştirildi. Toplantıya Manisa, Aydın, Denizli, İzmir, Muğla, Uşak, Antalya, Isparta Tabip Odaları temsilcileri ve Merkez konseyinden Fatih Sürenkök ile Hande Arpat katıldı.
Siyasi partilerin sağlık programları bağlamında seçim sonrası Türkiye sağlık ortamı, sağlıkta dönüşümün çıktıları ve şiddet, Aile Hekimliği nöbetleri ve gelinen nokta, çalışan ve emekli hekimlerin özlük haklarının tartışıldığı toplantıda ayrıca çevre politikalarının sağlık üzerine etkileri ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp fakültesi Hastanesinde yaşanan şiddet te ele alındı.
Toplantı sonucunda aşağıdaki kararlar alındı:
Türkiye’de meclise girmeye hak kazanmış siyasi partilerin sağlık politikaları incelendiğinde iyi hekimlik değerlerine yakın, özlük haklarımızda düzeltmeye giden politikaları ve insanca çalışabileceğimiz bir sağlık ortamını savunanlar olduğu gibi bunların çok uzağında olan söylemler de vardır. Hekimler Türkiye’de sağlıklı yaşam hakkını savunmaktadırlar. Kendilerinin de insanca yaşaması için özlük haklarının ve maaşlarının artırılması gerekmektedir.
Sağlık ortamında yaşanan şiddet her geçen gün aramızdan birilerini daha almaktadır. Bunun son örnekleri Manisa’da kurşunla yaralanan Dr. Yener Bakan ve maalesef acısı hala çok taze olan Dr. Kâmil Furtun’dur. Öfkemiz ve üzüntümüz her geçen gün artmaktadır. Görünen odur ki bu yönetim, bu bakanlık, bu idare hekimine sahip çıkmamıştır, sağlık hizmeti sunduğumuz hastanelerimiz güvenli olmaktan çıkmıştır. SABİM ise ayrı bir şiddet kaynağı olarak durmaktadır.
Tıp eğitimi sağlıkta dönüşüme feda edilmiştir. Her geçen gün bir yenisi eklenen tıp fakültelerinde yeterli eğitim almadan hekimler mezun olmaktadır. Ayrıca asistanlar yeterli uzmanlık eğitimi almamakta ve insanüstü bir çabayla çalışmaktadırlar.
Milletvekili olarak seçilen hekimlerle önümüzdeki dönemde görüşülüp ne istediğimiz, neden istediğimiz anlatılmalı; emekliliğe yansıyan, insanca yaşayabileceğimiz, üzerimizde performans baskısının olmadığı bir ücret talebimiz doğrultusunda yasaların bu meclisten çıkarılması, SABİM, BİMER gibi şikâyet kurullarının ortadan kaldırılması, şiddeti önleyecek yasaların çıkarılması ve hekimlerin insanca çalışma ortamlarına sahip olması, tıp eğitiminin ve uzmanlık eğitiminin düzeltilmesi, hekimlerin üzerinde ki siyasi, toplumsal baskının azaltılması için uğraşılmalıdır.Ayrıca hekim milletvekillerine parti programlarında ki sağlık ortamına dair taahhütlerinin takipçisi olacağımız da belirtilmelidir.
Gerek ulusal gerekse uluslararası yasalarla tanımlanan güvenli çalışma ortamını sağlamak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. Bizler bağlayıcılığı olan, altına imza atılmış bu yasaların uygulanmasını sağlamayan Sağlık Bakanlığına yönelik gerekirse hukuki mücadelenin de başlatılması gerektiği düşüncesindeyiz.
Aile hekimlerine nöbet adı altında getirilen angarya ile mücadeleye devam edilmeli ve destek olunmalıdır.20,21,22 Mayıs tarihlerinde yapılan grev eylemi yurt genelinde başarılı geçmiştir. Aile hekimlerinin özlük haklarının düzeltilmesi, angaryanın kaldırılması, artık uygulanmaya başlanan cezaların iptali için çalışılmalıdır.