Eski Isparta Konakları Masalarınızı süsleyecek ..
Ahşap el sanatları ustası Fatih Mehmet Sezer, özellikle Damgacı Sokakta bulunan eski Isparta Konakları’nın ahşap maketlerini tamamen el işçiliği ile yaparak masa üstü kalemliklere dönüştürdü. Şimdi Fatih ustanın el emeği göz nuru Isparta konakları kent tanımı açısından Safranbolu evleriyle yarışıyor…
Fatih Mehmet Sezer… Isparta’da ahşap el sanatları denilince akla gelen belki de tek isim… Aslen Karadenizli bir Isparta aşığı Fatih Usta… “Çocuklarım torunlarım burada doğdu, Isparta benim için adından aşkla söz edilecek bir kent” diyor.
Marifetli elleri, yüreğinin sesini dinliyor Fatih Usta’nın; bir taraftan memleketi olan Karadeniz’in hırçın sularında yüzen takaları, gemileri ahşap oyma sanatıyla maketleştiriyor… O maketlere bakarken bir kulağınıza tulum sesi çalınıyor Karadeniz yaylalarından, bir kulağınızda kemençe sesleri…
KONAKLARIN PENCERELERİNDEN KİRKİT SESLERİ…
ISPARTA TÜRKÜLERİ YANKILANIYOR
Karadeniz sevdasının üstüne Isparta aşkı eklenince o maharetli eller ahşaba adeta can veriyor. Damgacı sokaktaki o Isparta tarihini, Isparta kokusunu veren tarihi konaklar yeniden inşa ediliyor Fatih Ustanın elinde… En ince ayrıntıları bile atlanmadan ahşapla adeta dans ediyor Fatih usta ve eski Isparta evleri ortaya çıkıyor. Birinin penceresinden kulağınıza eski bir Isparta türküsü çalıveriyor “Evlerinin önü mersin” diye… Birinin penceresinden gelin olacak bir kızın çeyizine koşan halı tehgahından kirkit sesleri yankılanıyor…
PEMBE KÖŞK TAMAM…
Fatih ustanın şu anda üzerinde çalıştığı proje minyatür Isparta evleri… Projenin ilk objesi ise şu anda El Ele Derneği tarafından kullanılan Pembe Köşk… İl Yapıldığı yıllarda sağlık ocağı olarak kullanılan daha sonra uzun süre boş kalan, ardından da Isparta Gazeteciler Derneği’ne tahsis edilen Pembe Köşk şu anda El Ele Derneği tarından kullanılıyor.
Fatih usta önce Pembe Köşkün çizimlerini tamamlamış ardından da o çizimleri el emeği göz nuru ile minyatür maket haline getirmiş. Proje aslında Safranbolu Evlerinden esinlenerek ortaya çıkmış.
EL EMEĞİ GÖZ NURU DEDİKLERİ TAM OLARAK BU…
Fatih Usta proje detaylarını Demokrat ekibine şöyle anlatıyor; “Bu proje Safranbolu evlerinden doğan bir proje. Safranbolu evleri diye yapılanlar düz, standart tek tip evler. Ben bire bir Isparta’daki tarihi konakların, evlerin maketlerini yapıyorum. Bütün ayrıntıları bire bir yapıyoruz. Çizimleri çok zor oluyor. İlk etapta el ele derneğinin kullandığı binayı çizdim. Diğerlerini de çizmeye başladım. Kısa sürede tamamlayacağız. Mesela Hafız İbrahim Demiralay konağı var. Orayı yapacağız. Daha bir çok ev ve konak var. Tamamen el emeği göz nuru. Ben el emeğinin, göz nurunun çiğnenmesine göz yummayacağım. Anlayana davul zurna…”
HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUM
Projeye Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte başladıklarını anlatan Fatih usta BAKA’ya biraz sitemli aslında… Gelin onu da Fatih ustadan dinleyelim; “Bu projeye BAKA ile başlamıştık. BAKA daha sonra proje onaylanmadı dedi. Ama ben kendi olanaklarımla projeye devam ettim. Bu saatten sonra da müracaat etmem. Bana başla sen diyerek liste yaptılar, malzeme listesi yaptılar. Sen al başla dediler. Ama şimdi kendi kendime devam ediyorum. Malzeme parasını o dönemde BAKA ile işbirliği içinde olan El Ele derneği ödedi. Benim dernekle bir problemim yok. Ben hayallerimi gerçekleştiriyorum şu anda”
Fatih usta “Burada söz konusu olan, Isparta’nın tanıtımı aslında. Bir Safranbolu da bu oluyorsa Isparta’da neden olmasın. Neden minyatür evlerle tarihimizi yansıtmayalım” diye ekliyor gülümseyerek…
ÇAYI İÇİLECEK ANADOLU İNSANI
Eğer siz de Fatih ustanın ahşap el sanatları atölyesine uğrayarak o güzel çalışmaları görmek ve edinmek istiyorsanız Fatih usta, sizi Tuhafiyeciler Sitesi ikinci bodrum da bekliyor. Bir de bizden bir not düşelim; çayı içilecek güzel yürekli bir Anadolu insanı Fatih usta…