isparta-ozel-guvenlikisparta-oto-ekspertiz
GÖLCÜK KRATER GÖLÜ HER AN PATLAYABİLİR !
ISPARTA
G.Tarihi: 02.10.2014 22:10
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporu
 En son 24 Bin yıl önce patlayan Gölcük Volkanı’nın mutlak surette TÜBİTAK, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından ‘izlemeye’ alınması gerekiyor.

GELDİ, İNCELEDİ, YAZDI

Dünyada 110 Ülkede edisyonu olan Evrensel Dergi NATIONAL GEOGRAPHIC, Aralık 2013 yayınında Isparta’yı kapak yaptı:  ‘Anadolu’nun Volkanları: Ya Patlarsa…’  Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, 6 Milyon yıl önce oluşan Gölcük Volkanı’nın patlama riskinin var olduğu saptamasında bulundu; ‘mutlak surette ‘Volkan İzleme Ağı’ kurulmalıdır’ şeklinde görüş belirtti.

 24 BİN YILDIR SUSKUN

 Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özgür’den de değerlendirmeler alan Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Gölcük Volkanı’nın en son 24 Bin yıl önce patladığını yazdı. Isparta’nın volkan eteklerinde kurulmasına şaşırdığını anlatan Bilim İnsanı, “eğer bir patlama olursa, lav ve küller gölün suyuyla birlikte şehre boşalır” dedi.



 YA PATLARSA !...

6 Milyon yıl önce oluşan Gölcük Volkanı, hâlâ aktif. Ve Isparta, en son 24 Bin yıl önce patladığı tespit edilen Gölcük Volkanı eteklerinde kurulmuş bir kent. Bilim İnsanları Gölcük Volkanı’nın patlama riski taşıdığı tezinde birleşiyor.

110 ÜLKEDE YAYIN YAPAN DERGİDE ISPARTA KAPAK OLDU

Dünyada 110 Ülkede edisyonu bulunan National Geographic Dergisi, Aralık 2013 sayısında ‘Anadolu’nun Volkanları: Ya Patlarsa’ başlıklı Belgesel yayımladı. 32 sayfa ayrılan Belgesel’de Isparta’ya ilişkin çarpıcı veriler yer aldı.Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Gölcük Volkanı’na geldi, incelemelerde bulundu ve bilimsel makale kaleme aldı. Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Isparta Volkanı’nın (Gölcük) mutlak surette İzleme Ağı’na alınması gerektiği saptamasında bulundu.

ŞEHİR VOLKAN ETRAFINDA KURULMUŞ ! ŞAŞIRDIM

Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Isparta’nın Volkan etrafında kurulmuş olmasına şaşırdığını söyledi. Özesmi, makalesinde özetle şu saptamalarda bulundu: “Anadolu’nun yüzlerce yıldır suskun aktif volkanları, düzenli izlenmezlerse tehlikeli olabilir.Eğer bir patlama olursa, lav ve küller, gölün suyuyla birlikte şehre boşalabilir1750 m Rakım’daki Gölcük Volkanı, sürekli izleme hattında değil Yakın dönemde gaz çıkışlarıyla gündeme gelen Gölcük Volkanı’nın eteklerinde yer alan Isparta’nın ışıkları, gecenin karanlığında gökyüzüne yansıyor. Eğer bir patlama olursa, lav ve küller, gölün suyuyla birlikte şehre boşalabilir.

PROF. ÖZGÜR NE DEMİŞTİ ?

National Geographic Dergisi, Anadolu Volkanları Belgeseli’nde Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özgür’ün de görüşlerine yer verdi. Özgür, Gölcük Volkanı’nın her an patlama riskinin bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Nevzat Özgür, 1988 yılından bu yana Gölcük Volkanı’na çalıştığını ifade etti.Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük Yanardağı'nın genç ve aktif bir volkan olduğunu belirterek, ‘Sürekli gözlem altında tutulmalı’ dedi. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi eski Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük volkanizmasıyla ilgili ikisi ulusal, biri uluslararası 3 araştırma projesi yapıldığını söyledi. Bölgede 1988'den bu yana çalışma yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Özgür, hazırlanan çalışmaların ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanarak Isparta ve Gölcük Yanardağı'nın tüm dünyaya tanıtıldığını ifade etti.Gölcük Yanardağı'nın genç ve aktif bir volkanizma olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özgür, bu yüzden volkandaki hareketlerin düzenli olarak izlenmesi gerektiğini belirtti. Gölcük Yanardağı'nda radyojenik yaş tayinleri yaptıklarını ve buna göre, yaklaşık 6 milyon yıl önce başlayan bir volkanizmanın varlığından haberdar olduklarını ifade eden Özgür, "Daha sonra bu volkanizmanın zamanla sustuğunu ve bir müddet sonra tekrar aktif olduğunu gördük. En son 24 bin yıl önce patlayan volkan, her an patlayabilir. Gölcük kraterinin sürekli gözlem altında tutulması için istasyon kurulmalı" dedi.Gölcük Krater Gölü yüzeyinde gaz kabarcıkları görülmesi üzerine SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ekipleri bölgede inceleme yapmıştı.Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi eski Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük Krater Gölü bir süre önce bir uğultu duyulduğunu, daha sonra göl yüzeyinde patlayan gaz kabarcıklarını görüldüğünü anlattı.Özgür, şöyle dedi“Bunun üzerine alanda inceleme başlattık. Gazlar büyük olasılıkta derindeki magma odasından kaynaklanıyor Gölcük Yanardağı'nın da içinde bulunduğu Toroslar ile Akdeniz'de kuzey-güney yönünde bir kesit aldık.Kuzeyden Girit ve Kıbrıs'tan giden bir bindirme sonucu Gölcük'ün altında deprem sıklığını görmekteyiz. Bu depremler nedeniyle Gölcük Yanardağı'nın altında parçalanma, ergime söz konusu. Krater gölünde görülen gaz kabarcıkları da bu parçalanma sonucu ortaya çıkmış olabilir”  superhaber.biz haber merkezi
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
isparta-oto-gizli-ozellik-acma

isparta-OTO-SES-MULTİMEDYA-CARPLAY

isparta-askeri-malzeme-urunler-bot-outdoor-giyim

isparta-askeri-malzeme-urunler-bot-outdoor-giyim

isparta-in-giyim-ürünleri-magazasi

isparta-detayli-oto-yikama

turker-kapinda

isparta-ambalaj-kullan-at-malzemeleri

isparta-cam-balkon-albert-genau-ucuz-kampanyaifiyatlari

isparta-KONTEYNER-PRAFABRİK-EV-KONUT-UCUZ-KAMPANYA-DAVRAZ

isparta-temizlik-sirketi-telefon

isparta-aktar-baharat-bitkisel-yaglari

isparta-protez-peruk-perma-anatomik-sac-kesimi-boyama

isparta-pastane-yas-pasta-siparis

isparta-samziman-tamiri-MMT-vites-toyota-servisi

isparta-gunes-elektrik-paneli

isparta-sanziman-hidrolik-direksiyon-tamiri

ısparta gül lokumu

ısparta cam balkon

ısparta duşakabin

ISPARTA bilgisayar tamiri

ısparta kasap

ISPARTA sineklik

süpürge toz torbası

Gücü Etkisinde
Isparta Haberleri
Isparta Reklam

ÇOK OKUNANLAR