Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da nisan ayının ortalarında başlayan gül sezonunda elde edilen rekolte, gül üreticilerini ve firmalarını memnun etti.
Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayının ortalarında başlayan ve yaklaşık 2 ay süren gül çiçeği hasat döneminin sona erdiğini söyledi.
Sezon boyunca ufak sorunlarla karşılaştıklarını ancak sezonu kazasız atlatabildiklerini ifade eden Çelik, önemli olanın üreticilerin büyük bir sıkıntıya uğramadan sezonu geçirmesi olduğunu, bunu da başardıklarını anlattı.
"Üretimimiz 6 bin tonun altına düşmedi"
"Geçen yıla oranla bu yıl çok daha iyi bir sezon geçirdiğimizi söyleyebiliriz" diyen Çelik, "Çünkü geçen yıl çok düşük rekoltelerde kalmıştık. Bu yıl üretimimiz önemli bir artışla 6 bin tonun altına düşmedi. Firmalar bazında rakamları almak zor olduğu için kesin bir şey söylemiyoruz ama 6 bin tonun üzerinde olması muhtemeldir" dedi.
Çelik, gül çiçeğinden parfümeri sanayisinde kullanılmak üzere gül yağı ve gül konkreti (katı gül yağı) çıkardıklarını anlatarak, gül yağı imalatının bu yıl bin kilogramın altında olmadığını, konkretin de 15 ton civarında gerçekleştiğini kaydetti.
GÜLBİRLİK olarak temmuz ayının ortalarında elde edecekleri gül yağının satılması için başta Fransızlar olmak üzere birçok müşteriyle görüşmeye başlayacaklarını ifade eden Çelik, "Buradan elde ettiğimiz gelirle üretici ortaklarımıza gülün kilogram başına vereceğimiz en iyi fiyatı vereceğiz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi üretici, alın terinin karşılığını en iyi şekilde alacaktır." diye konuştu.