isparta-oto-ekspertiz
Hasat dönemi geldi
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
TÜRKİYE ÜRETİMDE DÜNYA 3.’SÜ

Türkiye’nin elma üretiminde Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra üçüncü sırada yer aldığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, Isparta’nın Türkiye’deki elma üretiminin yüzde 22′sine sahip olduğunu belirtti. Isparta’da yetişen elmaların yüzde 65′inin Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde üretildiğini belirten Kutlu, toplamda 210 bin dekarlık alanda elma yetiştirildiğini söyledi. Elmanın geçen yıl Isparta ekonomisine 400 milyon TL kazandırdığının altını çizen Kutlu, “Elma, Isparta ekonomisi açısından oldukça önemli. 15 bin kişi geçimini elmadan sağlıyor.” dedi.

ELMADA KALİTE YÜKSEK

Isparta’da geçen yıl 610 bin ton elma üretildiğini belirten Kutlu, bu yıl bu rakamın üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Elmanın bu yıl 80 kuruş ile 1.20 lira arasında alıcı bulduğunu söyleyen Kutlu, fiyatların üreticiler açısından sevindirici olduğunu kaydetti. Üretilen elmaların genelde iç pazarda tüketildiği bilgisini veren Kutlu, geçen yıl bin 314 ton elmanın yurt dışına ihraç edildiğini, geri kalanın ise iç pazarda tüketildiğini kaydetti. Kutlu, üretilen elmanın yüzde 30′unun ise meyve suyu olarak satıldığını aktardı. Elmaların soğuk hava depoları sayesinde 12 ay boyunca muhafaza edilebildiğini dile getiren Kutlu, “Isparta’da üretilen elmanın yüzde 60′ını muhafaza edecek depoya sahibiz. Bu sebeple üreticilerimiz 12 ay süresince elmayı pazarlayabiliyor.” dedi. Bu yıl elmada kalitenin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Bayram Kutlu elmada altın yıl yaşanmasını beklediklerini söyledi.

HER SENE AYNI TARTIŞMA

Peki her yıl eylül ayında elmada ki sorunları tartışan Isparta diğer zamanlarda ne yapıyor? Isparta kamuoyu haziranda kiraz, temmuz kayısı sorunlarını ele alıyor. Her yıl bir nedenle para etmeyeceği ve satılmayacağı söylenen ürünler hasat sonrasında hiç sorun yokmuş gibi satılıyor ve Isparta üretmeye devam ediyor. Isparta elma ile ilgili üretim ve pazarlama konusunda önemli olanaklara da sahip. Örneğin elmada pazarlama sorununun ortadan kalması için dünya ile rekabet edebilecek fiyata, kaliteli üretim, depolama ve tasnif ile markalaşma öngörülüyor. Bu konuda gerekli maddi kaynağın %75 TKDK’dan sağlanabilir, yeter ki bir ay sonra elma depoya girince de sorunlar hatırlanabilsin!

KİRAZ DÖNEMİNDE ELMA, ELMA DÖNEMİNDE KAYISIYI HATIRLAMIYORUZ!

Isparta Kiraz döneminde elmayı, elma zamanı kayısıyı hatırlamadığı için kronik sorunların tartışmalarını her yıl aynı zamanda yapmaya devam ediyor. Elmada yıllardan bu yana dile getirilen bilinçli ve kaliteli üretim, depolama ve paketleme ile markalaşarak yapılacak satış sorunları aynı şekilde tartışılmaya devam ediyor. Aslında elmada doğru üretimi yaparak etiketleme yolu ile yapılacak markalaşmaya TKDK İl Koordinatörlüğü her türlü desteği veriyor. En iyi şekilde depolama için var olan depolar ve yeni kurulacak depolara destek var. Etiketleme ve doğru tasnifleme konusunda alınacak cihazlara destek var. Pazarlama ağının kurulmasına destek var. AB IPART Programından verilen destek elmanın sorunlarının çözümü için gereken kaynağın yaratılmasına %75 destek veriyor. Eksik olan ise irade.

GİRDİLER KÜÇÜK BAHÇELER NEDENİYLE FAZLA

Isparta’nın dünya piyasaları ile rekabet edebilecek fiyattan üretim yapamamasının temel nedeni ise girdilerin fazla olması olarak gösteriliyor. Oysa Isparta’da belli başlı birkaç firmanın yaptığı büyük üretim dışında birkaç dönümlük arazilerde üretim yapılıyor. Bu durum her çiftçinin ayrı ayrı makine ekipman, mazot, ilaç masrafına girmesine neden oluyor. Yani girdilerin yüksek olmasında da esas sorun küçük bahçeler için harcanan rakamın büyük sonucu. Rusya, Azerbaycan ve Türkmenistan’da Isparta’nın fidanları ile Ispartalı danışmanlar aracılı ile devasa büyüklükte elma bahçeleri kurulduğu dile getiriliyor. Bu durumda Isparta’nın devasa bahçelerin üretimi ile rekabet edebilmesi için bahsi geçen bahçeler verim vermeye başlamadan kendi sorunlarını çözmesi gerekiyor.

Isparta her eylülde olduğu gibi son haftalarda elma üretimini ve pazarlanmasına ilişkin sorunları konuşuyor. Bugünlerde elmayı konuşan Isparta’nın gündeminde haziranda kiraz, temmuzda ise kayısı oluyor. Bir ay sonra elmalar depoya girdiğinde kapanacak olan elma konusu ile ilgili beklide esas sorun 11 ay üretmek için çalıştığımız ürünleri sadece hasat zamanda hatırlamak. Isparta ve ilçelerinde 210 bin dekarlık alanda üretilen elmalardan iri olanları pazara sunulurken, küçük olanları meyve suyu fabrikalarına satılıyor.

Kent ekonomisine büyük katkı sağlayan elmaların turfanda olarak adlandırılanları ağaçlardan toplanmaya başlandı. Genel hasat ise 15 gün içinde başlayacak. Isparta ve ilçelerinde 600 bin tonun üzerinde elma rekoltesi bekleniyor. Elmada kalitenin de oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. Bu yıl için fiyatlar şu an için iyi gidiyor. Bir TL’nin üzerinde fiyatla satılmaya başlanan elmanın sezon sonunda ne halde olacağı ise belirsiz.
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
isparta-askeri-malzeme-urunler-bot-outdoor-giyim

isparta-in-giyim-ürünleri-magazasi

isparta-detayli-oto-yikama

turker-kapinda

isparta-ambalaj-kullan-at-malzemeleri

isparta-cam-balkon-albert-genau-ucuz-kampanyaifiyatlari

isparta-KONTEYNER-PRAFABRİK-EV-KONUT-UCUZ-KAMPANYA-DAVRAZ

isparta-temizlik-sirketi-telefon

isparta-aktar-baharat-bitkisel-yaglari

isparta-protez-peruk-perma-anatomik-sac-kesimi-boyama

isparta-pastane-yas-pasta-siparis

isparta-laptop-tablet-tamiri

isparta-samziman-tamiri-MMT-vites-toyota-servisi

ISPARTA uygun avm

isparta-gunes-elektrik-paneli

isparta-sanziman-hidrolik-direksiyon-tamiri

ısparta gül lokumu

ısparta cam balkon

ısparta duşakabin

ISPARTA bilgisayar tamiri

ısparta kasap

ISPARTA sineklik

süpürge toz torbası

Gücü Etkisinde
Isparta Haberleri
Isparta Reklam

ÇOK OKUNANLAR