Yalvaç'ta geçen yıl yaşanan kazanın ardından 17 işçi yaşamını yitirirken, bu kez de acı haber Manisa'dan geldi. 15 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından gözler yeniden Karayollarında denetim eksikliğine ve mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara çevrildi. Yalvaç'ta meydana gelen kazanın ardından TBMM'de tarım işçilerinin sorunlarının araştırılmasına yönelik bir komisyon kurulmuş, barınma, eğitim, güvenlik gibi konularda çözüm önerileri belirlenmişti. Manisa'daki kazanın ardından akıllara bu çözüm önerileri geldi.
Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde kasasında tarım işçisi taşıyan kamyonet, süt tankeri ile çarpıştı. Kazada kamyonette bulunan 15 kişi öldü 2 kişi yaralandı. Yaşanan bu olayın ardından akıllara geçen yıl Yalvaç'ta meydana gelen kaza akıllara geldi. Yalvaç'taki kazada 17 tarım işçisi hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından ise TBMM'de komisyon kurularak, tarım işçilerinin sorunları tespit edilmişti. Dün Gölmarmara'da meydana gelen kaza ise meclis çalışmalarını tekrar gündeme getirdi.
Karayolları Trafik Kanununa göre araç dışında yolcu taşınması yasak. Dolayısıyla kamyonetle işçi taşınmaması gerekiyor. Genel Müdür Kasım Özer, "6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu'na göre o kamyoneti işveren temin etmiş ise sorumluluk ona ait. Ancak işçiler kendileri tutmuş ise bu durumda konu sadece Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine aykırı hareket etme suçuna girer" dedi. Özer, İş Güvenliği Kanunu'nun iş yerinde güvenli ve sağlıklı bir ortamda çalışmayı düzenlediğini belirterek, "Dolayısıyla bu olay için bakıldığında iş güvenliği çalışma yeri olan tarlada başlar. Oraya kadar olan kısım ilgili diğer kanunlar yönünden incelenmelidir" dedi.
3.5 MİLYON MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİNİN SORUNLARI İÇİN MECLİS RAPOR YAZDI
Kasım ayında Isparta'nın Yalvaç ilçesinde 17 tarım işçisinin yaşamını yitirmesinin ardından TBMM'de mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılmasına yönelik bir komisyon kurulmuştu. 3 aylık çalışmanın ardından komisyon, 6.5 milyon tarım işçisinin yarısını oluşturan mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım, barınma, eğitim, güvenlik sorunlarına yönelik raporunu tamamlamıştı. Komisyon çalışmaları sırasında Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçilerini taşıyan aracın ters yöne girmesi sonucu 13 işçi hayatını kaybetmişti.
İşçilerin barınma, eğitim, güvenlik sorunlarının çözümü için detaylı önerilerin yer aldığı raporda ulaşım sorunlarına ilişkin şu tespitler yapılmıştı:
-Göç dönemlerinde şehirlerarası ulaşımlarında tren seferleri veya vagon sayısı artırılmalı ve tren ücretlerinde indirim yapılması suretiyle; işçilerin daha ucuz ve güvenli olan tren yolculuklarına yönlendirilmeleri teşvik edilmeli.
-Mevsimlik tarım işçilerinin göç güzergahlarına ilişkin harita oluşturularak tarım işçilerinin ulaşım güvenliğine yönelik trafik denetimleri yapılmalı.
-Aşırı yolcu taşımaya bağlı kaza ve yaralanmaları önlemek için yoksul ailelerin ulaşım giderleri imkanlar ölçüsünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ilgili sosyal yardım fonlarından karşılanması sağlanmalı.
-Karayolları Trafik Yönetmeliği, uzun mesafelerde araç kasalarında yolcu taşınmasını yasaklayacak şekilde değiştirilmeli.
-Lastik tekerlekli tarım traktörleri ile insan taşınması yalnızca kısa mesafede yapılabilmeli.
-Mevsimlik gezici tarım işçilerinin ulaşımını sağlayan araçlar için alınmak zorunda olunan D3/D4 belgesi yerine daha düşük bir bedelle özel bir belge verilmesi sağlanmalı.
-Başbakanlık genelgesinin, mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım sırasında kamuya ait alan ve tesislerden yararlanma imkanı sağlanmasını öngören 3. Maddesi hayata geçirilmeli.