ANA HEDEF ANADOLU MEDENİYETİNİN
ETNOGRAFYASINI ORTAYA ÇIKARMAKTI
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, ISMEK Biriminde incelemelerde bulundu. Başkan Günaydın burada ipek iplikle, ipek kumaş üzerine yapılan çalışmaları ve gelinen son nokta hakkında ISMEK hocalarıyla bir toplantı düzenledi. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, yaptıkları çalışmalarla geçmişle, çağdaşlığı buluşturduklarını söylerken, Isparta İşi olarak yeni başlattıkları çalışmaların belli bir aşamaya ulaştığını kaydetti.
Bayan hocalar tarafından gerçekleştirilen çalışmaları değerlendiren Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, yapılan çalışmaların geçen aylarda Gökkubbe Fuar Merkezinde düzenlenen sergi ile Ispartalılarla buluşturulduğunu hatırlattı. Belli bir aşamaya gelindiğini ancak durmayacaklarını ve çalışmaları daha ileri boyutlara taşıyacaklarını belirten Başkan Günaydın, “Yaptığımız bu işleri çok daha üst noktalara taşımak istiyoruz. Ana hedefimiz Anadolu medeniyetinin etnografyasını ortaya çıkarmaktı. Bunu gerçekleştirdik. Bunu da ISMEK’teki hocalarımızla ortaya çıkardık” dedi.
Yaptıkları çalışmaları bir başlangıç olarak kabul ettiklerini dile getiren Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Şimdi bu çalışmaları daha farklı boyutlara taşımak istiyoruz. Hesap işi, kanaviçe ve birçok çeşitli işleme metotları var. Bunlar Anadolu etnografyamızın ana köklü çeşitleri. Şimdi ise biz bunlara ilave olarak yeni tasarımlar, yeni modeller oluşturuyoruz. Bunları da Isparta işi olarak geleceğimize ve medeniyetimize teslim etmek istiyoruz. Isparta işini ortaya çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan çalışmaların Gökçay Kavşağında inşa ettikleri Etnografya Müzesinin yanına planlanan ve 400 metre uzunluğuna sahip olacak yeni müzede sergileneceğini söyleyen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, yeni müzenin imar sorunlarının çözüldüğünü ve ihale aşamasına getirildiğini anlattı. Günaydın, “Bu müzemizde tarihi unsurlar da yer alacak. Yeni müzede yer alacaklardan bir tanesi de ISMEK tarafından yapılan bu çalışmalardan oluşacak. Artık sandıklarda kaybolan değil, müzede herkesin görmesine vesile olacak. Bu da müzecilik tarihinde bir reform oluşturacak. Bunu bilimsel yönden ele aldığımızda tarihimize bir şeyler koyuyoruz. Bu düşünceler, ekoller, tasarımlar ilk defa Isparta’da olacak. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın Türk Milletimize kültürel bakımdan da hayırlı uğurlu olsun temennisinde bulunuyorum” görüşlerinde bulundu.