TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç, Belediye, Özel İdare ve buna bağlı bağımsız bütçeli kuruluşların vergi ve Kalkınma Ajansı’na borçlarının 2’şer aylık dönemler halinde 36 eşit taksitte ödeneceğini söyledi.
Telefon yöntemi ile AKDENİZ’e bilgi paylaşan Bilgiç, şöyle dedi: “- Maden sektöründe emeklilik yaşı 55’ten 50’ye çekildi. Maaşlar Asgari Ücret’in 2 katından az olmayacak. Yeraltındaki işçilere fazla mesai yaptırılamayacak. Cumartesi- Pazar tatil imkânı getirilecek. – Taşeron Sistemi’ne düzenleme getirildi. – 35 Bin Öğretmen atanacak. Ev’de (‘- Temizlikçi olarak’) 10 günden fazla çalışanlar sigortalı olacak. Doğum Borçlanması 2 çocuktu. 3’e çıktı.
Torba Yasa toplumun değişik ve büyük kesiminin beklentilerini karşılayan sıkıntılarına çözüm bulan bir yasa. Burada öncelikli olarak çalışma hayatına yönelik önemli düzenlemeler var. Çalışanlara, memurlara yönelik düzenlemeler var.
Maden sektörüne yönelik düzenlemeler var. Maden işçilerinin ve ailelerine yönelik düzenlemeler. Maden sektöründeki işçilere yönelik iyileştirmeler söz konusu.
SGK yönelik pek çok düzenleme söz konusu. Bir broç yapılandırması var. Vergi borçları, SGK borçları, genel sağlık sigortası borçlarının yapılandırılması, oda ve borsalar birliği borçları, esnaf odaları birliği borçları, sulama birlikleri, kooperatif borçlarının yapılandırılması, tüzel kişiliklerin enerji borçlarına dönük yapılandırmalar var. Belediyelerin kapanan beldelerden dolayı özel idarelerin üzerine gelen borç yükü var. Bu yapılandırılıyor.
Bütün borçların iller bankası da dahil tüm borçların iller bankası yüzde 40 kesinti payı içinde ödenecek. Belediyelerin Kalkınma Ajansına borçlar var. Ajans üzerinden proje üretmiyorlar. Ona da bir yapılandırma imkanı getiriliyor.
Hayatını kaybeden madencilerin SGK olan borçları siliniyor. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına ölüm aylığı. Anne ve babalarda muhtaçlık şartı kalkıyor. Kamu istihdam kontenjanı veriliyor. Konut tahsisi de mümkün olacak.
Maden sektörü için önemli düzlenmeler. Sektördeki işçiler 55 olan yaş 50'ye düştü. Maaşlar asgari ücretin iki katından az olmayacak. Tatil ve vs günler fiili hizmet süresi olarak kabul edilecek.
Yeraltında çalışan madencilere fazla mesai yaptırılamayacak. Son derece önemli. İşten çıkarılması kıdem süresine bakılmaksızın gerekçe ile yapılabilecek. Yıllık izin süreleri 4 gün artırıldı. Cumartesi pazar tatil olma imkanı getirilecek.
Taşeron işçilere yönelik düzenlemeler de var. Taşeron firmaları, alt işverenlere iş verdiğinde işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol edecek. Hak edişlerinden kesilerek bankaya yatırılacak. Ücretlerin düzenli ödemediği görülürse ödenmiyorsa hak edişlerinden kesilecek, işçilerin hesabına yatırılacak. Taşeron firma değişse bile işçi aynı şekilde çalışacak.Kıdem süreleri daha önceki çalışma süreleri de dikkate alınacak.
Kamu, kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin kıdem tazminatı dikkate alınacak. Tazminatı kamu kurumu ödeyecek. 1 yıl olan sözleşmeler 3 yıla kadar yapılabilme imkanı gelecek. Son çalıştığı kamu kuruluşundan kıdem tazminatı ödenecek.
40 bin öğretmen kadrosu ihdas edildi. 35 bini 2014'de kullanılacak. Doğum borçlanmalarında 2 çocuktu 3'e çıktı. Bağ kurlular da bu haktan faydalanabilecek. 1.1 .2015'den itibaren ev hizmetlerinden 10 günden fazla çalışanlar sigortalı olması için düzenleme yapıldı.