ISPARTA BELEDİYESİ ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLADI
Düzenli Çöp Depolama Alanı’nda çöpten enerji üretimine geçildi. Günde 325 ton çöpün depolandığı alanda kurulan tesis saatte 2,5 ile 3,5 Megavat arasında elektrik enerjisi üretebilecek. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, “Türkiye’deki enerji sıkıntısına bir damla katkı sağlamış oluyoruz. Kamu yararına, insan hayrına hizmet ederek kazanıyoruz” derken tesis kurulumu için belediye kasasından tek bir kuruş çıkmazken, belediye sözleşme gereği üretilen enerji bedelinin yüzde 52’lik kısmına her ay kasasına gelir olarak koyacak.
Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanı Tesisleri’nde, çöpten enerji üretimine geçildi. Isparta’nın Koçtepe Köyü mevkiinde bulunan ve günde 325 ton çöpün dökülerek, depolandığı alanda kurulan tesislerde saatte 2,5 ile 3,5 Megavat elektrik enerjisi üretilebilecek. Tesisin yatırım maliyeti 7 milyon lira olurken, Isparta Belediyesi’nin kasasından hiçbir yatırım bedeli çıkmadı ve aylık üretilen enerji bedelinin yüzde 52’lik oranı ise belediyenin kasasına girmiş olacak. ‘Bu en verimli yatırımlardan birisidir’ diyen Başkan Günaydın, “Türkiye’deki enerji sıkıntısına bir damla katkı sağlamış oluyoruz. Kamu yararına, insan hayrına hizmet ederek kazanıyoruz” dedi.
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanı Tesisleri’nde beraberinde meclis üyeleri ve belediye ekibiyle birlikte incelemelerde bulundu. Bir süre önce çöpten enerji üretimi ile ilgili olarak ihalesi gerçekleştirilen ve yapımı tamamlanarak ilk deneme üretimine başlayan tesislerde, sistemi kuran firma yetkililerinden bilgiler aldı.
Tesislerin önümüzdeki günlerde resmi açılışının gerçekleştirileceğini söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, yaptığı incelemeler ve ilk verilere göre verilen sözün üzerinde enerji üretilebileceğinin ortaya çıktığını kaydetti. Tesislerde üretilen enerji miktarının ortalama 500 bin liralık bir gelir sağlayacağını ve bunun yüzde 52’lik bir diliminin belediyenin kasasına gireceğini dile getiren Başkan Günaydın, bu yüzde 52’lik dilimle gerçekleştirilen ihalenin Türkiye’deki bu tip bir yatırımda en yüksek paylardan olduğunu kaydetti.
Gerçekleştirilen bu yatırımın milli bir kazanç olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ülkenin enerji konusundaki ihtiyacının ve dışa bağımlılığının ortada olduğunu, bundan dolayı yaptıkları bu yatırımdan dolayı da mutluluk duyduğunu aktardı.
Isparta Belediyesi’nin kurduğu fabrikalarıyla, yaptığı yatırımlarıyla her yerde kazanç sağlayan bir belediye olduğuna işaret eden Başkan Günaydın, “Yapılan bu yatırımla da aylık ciddi bir kazanç elde edeceğiz. Türkiye’nin enerji sıkıntısına da bir damla katkı sağlamış olacağız. Bu tesislerde dünya standartlarında malzemeler kullanıldı. Tesisimizin uzun yıllar dayanıklılığı var. Geleceğe dönük bilinçli bir tesis. Bu yatırımla Isparta’mıza, ülkemize katkıda bulunuyoruz” dedi.
Tesislerin 7 milyon liraya mal olduğunu ve tüm yatırım maliyetini ihaleyi alan firma tarafından yapıldığını aktaran Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Sözleşme gereği tüm maliyeti firma karşıladı. Belediyemizin kasasından tek bir kuruş çıkmadı. Bunun karşılığında belediyemiz yine üretimden aylık 250 bin lira kazanç elde etmiş olacak. Bu en verimli yatırımlardan birisidir. Isparta’mız kazandı” şeklinde konuştu.
Bu tesisin kurulmasında emeği geçen tüm belediye ekibine, sistemi kuran firmaya ve kararların alınmasında kendisine yardımcı olan meclis üyelerine de teşekkür eden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Bu işte Isparta kazandı. Zaten Isparta Belediyesi kaybettiği zaman en fakir belediye oluyor. Milliyetçi Hareket Partisi’nin belediyesi olarak tekrar kazandığımızda da kısa sürede Türkiye’nin en fakir belediyesi olan bir Isparta Belediyesi, Türkiye’nin en zengin belediyesi oluyor. Hep kamu yararına ve insan menfaatine çalışıyoruz. Dolayısıyla kazançlı oluyoruz ve zengin oluyoruz. 207 binlik bir nüfusta Isparta Belediyesi, Türkiye’nin en zengin belediyesidir. Yatırımlarımızı çok rahat yapıyoruz. 3 yıllık bir süremiz daha var, bunda da devasa yatırımlar, sosyal tesisler ve Isparta’nın yaşam kalitesinde çok etkili olacak çalışmalarımız olacak. Demek ki, TUİK’in araştırması da boş değil. Yaşanabilir şehirlerarasında birinci olmanın da bir anlamı olduğu da teyit edilmiş oluyor.
Bütün çalışanlarıma, arkadaşlarıma, bana yardımcı olanlara ve seçimde bana cömertçe oy verenlere, çalışmalarımla herkese hakkını verdiğimi umuyorum ve herkese de teşekkür ediyorum. Oy vermeyen vatandaşlarımızın da takdirlerini bekliyorum. Ülkeye faydalı bir işi kim yaparsa yapsın bunun da takdir edilmesini arzu ediyoruz” görüşlerinde bulundu.
Başkan Günaydın ile birlikte yatırımı inceleyen MHP’li Belediye Meclis Üyeleri de, yapılan yatırımdan dolayı onur ve gurur duyduklarını söylediler. Belediye Meclisi Üyeleri, “Isparta Belediyesi Melis Üyeleri olarak yapılan bu yatırımdan dolayı onur ve gurur duyduk. Çöpten enerji elde ediliyor. Çalışan Başkanımıza ve ekibine, bu tesisleri kuran firmaya teşekkür ediyoruz. Isparta’mıza ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.
Düzenli Çöp Depolama Alanı’ndaki enerji sistemini kuran firmanın Genel Müdürü Halim Dugan da, Isparta’ya kurulan tesisin kendilerinin kurduğu 4.tesis olduğunu söyledi. Dugan, “Buranın benim için başka bir manevi önemi var. Başkanım az önce bahsetti, en yüksek payı kendisi aldı, aynı zamanda milli enerjimizin ve milli işlerimizin en önemli, en kıymetli zamanlarına geldik. Başkanımızda buna çok önem veriyor. Bizde burada bazı milli ekipmanlarımızı kullandık. Bu anlamda çok mutluyuz, çok gururluyuz. Benim için önemli olan bir şey daha var. Başkanımız ve ilgili ekibiyle, kendi firma çalışanlarımız ilmekle oya örer gibi örüp burada bu gazı görmek bizim için onur ve gurur meselesi. Türkiye ortalaması belediye payları yüzde 25-30 arasındaydı. Burada ise çok ciddi rekor bir teklif oldu. Bizim belki firma olarak çok istemediğimiz bir durum ama sonuçta Isparta bizim bir ilimiz. Bu da yatırıma döndüğü için çok mutlu ve gururluyuz. Hayırlı olsun” dedi