“Isparta, çok çalışmak için bahanemiz olmayan bir şehir”
Milli Eğitim Müdürü Şahan Çöker, Isparta’nın eğitim alt yapısı bakımından son derece iyi konumda olduğunu belirterek, “Velilerin de eğitime ilgisi oldukça yüksek. Kısacası Isparta çok çalışmak için bahanemiz olmayan bir şehir” dedi.
Balıkesir Milli Eğitim İl Müdürlüğü görevinden, Isparta Milli Eğitim İl Müdürlüğüne atanan ve geçtiğimiz hafta yeni görevine başlayan çiçeği burnunda Milli Eğitim Müdürü Şahan Çöker, ilk özel röportajını DEMOKRAT’a verdi.
ÇÖKER; “YILLARCA BÜYÜK ŞEHİRLERDE YÖNETİCİLİK YAPTIM”
Gazetemizden Yunus Özler’in sorularını yanıtlayan İl Müdürü Çöker, önemli açıklamalarda bulundu. İşte o röportaj:
DEMOKRAT: Müdürüm, öncelikle Isparta’ya hoş geldiniz. Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?
ÇÖKER: Tokat 1964 doğumluyum. Ama hayatımın büyük kısmı memleketim dışında geçti. 19 senedir de İzmir’de görev yapıyorum. Bir öğretmenin çalışabileceği bütün alanlarda çalıştım diyebilirim. Öğretmenlikle başladım sırasıyla Okul Teknik Müdür Yardımcılığı, Okul ve Kurum Müdürlüğü, İlçe Şube Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Şube Müdürlüğü, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı ve son olarak da sekiz aydır Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulundum.
“STRATEJİK PROJELER ÜZERİNDE ÇALIŞTIM”
İzmir’de bulunduğum süre içinde Mesleki eğitim, strateji, özel büro, insan kaynakları, mesleki eğitim, Öğretmene hizmet ve sosyal işler, AR – GE, projeler, koordinatörlük gibi birimlere baktım. Mesleki Eğitim Geliştirme Projesi (MEGEP) Ege Bölge Koordinatörüydüm. Ayrıca Türkiye de ilk olarak bir büyük şehrin 5 yıllık stratejik planını hazırladım. Bayraklı gibi 320 bin nüfuslu bir metropol ilçenin kurucu ilçe müdürlüğünü yaparak 6 yıl sürdürdüm. Birçok büyük projeyi yönettim. Genelde alanda öğretmen, öğrenci ve velilerimle çalışıyorum. Alanda çalışmanın ciddi faydalarını gördüm.
“ÇOK ÇALIŞMAK İÇİN BAHANEMİZ OLMAYAN BİR ŞEHİR”
DEMOKRAT: Isparta da eğitim hakkında ilk izlenimleriniz nelerdir?
ÇÖKER: Göreve başlayalı çok az bir süre oldu. Şu an dersimi çalışıyorum. Yani Isparta dersini çalışıyorum. Gerekli brifing ve bilgileri aldıktan sonra okulları ve kurumları ziyaret edeceğim. Doğal olarak bilmediğim bir şehrin müdürü olmak istemiyorum. Ama ilk aldığım verilere bakacak olursak gerek fiziksel olarak, gerek insan kaynakları olarak birçok problemini çözmüş bir şehir.
Tüm Türkiye tekli eğitime geçmek için derslik edindirme çabasındayken Isparta tekli eğitime bir okul dışında geçmiş görünüyor. Velilerin eğitime ilgisi oldukça yüksek. Yine ölçülebilir değerlere baktığımızda birçok alanda başarılı ve Türkiye’de ilk 10 içinde yer alıyor. Sözün kısası çok çalışmak için bahanemiz olmayan bir şehir. Benden önce emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
“ÇALIŞMA PROGRAMI OLUŞTURUN SAYIN VALİMİZE SUNACAĞIM”
DEMOKRAT: Yapacağınız çalışmalar hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
ÇÖKER: Öncelikle Isparta eğitiminin fotoğrafını çekmek istiyorum. Bu bilgilerden sonra planlama ve uygulama aşamasına geçebiliriz. Her yöre hatta her okul, her öğrenci özeldir. Yukarıdan planladığınız ya da talimatlandırdığınız işlemler her bünyeye uygun olmayabilir. Onun için alanda çalıştığımı söyledim. Geliştirilmesi gereken yönler her okula göre farklılık gösterebilir. Kısa bir süre içinde ön çalışmalarımı bitirip, akademik başarı, Değerler eğitimi, kültürel, sosyal, sportif faaliyetler, okul aile ve toplum ilişkileri gibi konularda iş planımızı oluşturup sayın valimize arz edeceğim.
“SAYIN VALİMİZİN İLK TALİMATLARI BU YÖNDE”
Ancak ilk olarak merkezi ortak sınavların öğrenci ve veliler üzerinde yarattığı bir baskı var. FETÖ gibi bir örgüt bile varlığını bu açık üzerinden oluşturmuş. Milli Eğitim olarak veliye ciddi ek külfet getiren pedagojik olarak eğitim sistemini çökerten dershane bataklığından sistemi kurtarmaya çalışıyoruz. Bu konuda bakanlığımız birçok önlem almıştır. Maalesef özel ders veya etüt adı altında zaman zaman merdiven altında gayrı resmi oluşumlarla karşılaşıyoruz. Sayın valimizin de ilk talimatları bu yöndedir. Biz binlerce çocuğumuz için ücretsiz destek kursları açtık.
“EĞİTİMİN NİTELİK VE KALİTESİNİ ARTIRACAĞIZ”
Veli ve çocuklarımız üzerindeki baskıyı kaldırmak için bu kurslarımızın niteliği ve kalitesi çok önemlidir. İlk haftadan itibaren bu kurslar için kolları sıvayıp çalışmaya başlayacağız. Ben ve ekibim bu hafta sonu kursların başında olacak. Yine sınava hazırlanan 8 ve 12.ci sınıf öğrencilerimizin her biri için bir danışman öğretmen belirleyerek süreç içinde destek olmaya çalışacağız. Ayrıca kendim de bir meslek dersi öğretmeni olarak mesleki eğitim ve istihdam konusunda sektörle birebir çalışmalarımız olacak. Bakanlığımızın bu konuda birçok yeni açılımı var.
“BAKANLIK DÜZEYİNDEKİ TOPLANTIYI ISPARTA’DA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Önümüzdeki hafta mesleki eğitim konusunda yeni yapılanma ve teşviklerle ilgili bakanlık yöneticilerimiz ve sektöründe katılacağı son derece önemli bir toplantıyı Isparta’da gerçekleştireceğiz.
“MAVERA ŞAİRLERİNDENİM”
DEMOKRAT: Müdürüm bir de şair yönünüz var. Bu konu basında sıkça yer aldı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
ÇÖKER: Balıkesir’e giderken yazılarımı takip eden İHA muhabiri bir arkadaşın geçtiği haberdi. Isparta’ya gelirken de yerel basınımız o haberden yola çıkarak şairliğimi ön plana çıkarmışlar. Yıllarca İzmir’de görev yaptım. Kimse bu konuyla ilgili tanımaz beni. Yıllar önce Yerel TV’de yaptığım bir edebiyat programı bile hala yapıyor gibi sunulmuş. Evet, edebiyatla da uğraşıyorum. Ancak popülizme karşıyım. Genelde Sosyal ve toplumsal konularda yazdım. Şiirden çok makale ve fikir yazıları yayınladım. Yedi Güzel Adamın adeta bir fikir okulu haline getirdiği Mavera şairlerindenim.
“ÇOCUKLARIN; GELECEĞİN İLİM, İRFAN, FİKİR ADAMLARI OLMALARI İÇİN ÇALIŞIYORUM”
Erdem Beyazıt abimiz döneminde orada yazdım. Bunun dışında yüzlerce yayın organında yazılarım yayınlandı. Ülke, kelime, gerçek hayat, mavera, dolunay, ikindi yazıları, Hece bunlardan bazılarıdır. Halen Diriliş Postası Gazetesinde makalelerim yayınlanıyor. Türkiye Yazarlar Birliği Üyesiyim. ‘Sarı ceketli yalnızlık’ kitabım Vadi yayınlarından, ‘Hüzün entarisi’ adlı kitabım da Okur kitaplığı tarafından yayınlandı. Genelde İstanbul merkezli yayın ilişkilerim var. Çalıştığım yerlerde bu konuda isdadı olan çocukları tespit ederek velileriyle de konuşarak destek oluyorum. Geleceğin ilim, irfan, fikir adamları olmaları için çalışıyorum. Yazan çocuklar yetiştirmeye onları edebiyata, kültüre , okumaya, sanata yönlendirmeye özen gösteriyorum. Birçok çocuğumuzun kitabının yayınlanmasına vesile oldum. Toplumda yetişecek bireylerin entelektüel birikimleri ülkemizin geleceği açısından önemlidir.
DEMOKRAT: Sayın Müdürüm, Isparta’daki ilk röportajınızı bize verdiğiniz için teşekkür ederiz ve görevinizde üstün başarılar dileriz.
ÇÖKER: Ben de teşekkür ederim. Umarım çok çalışarak Ispartalı çocuklarımıza daha faydalı hizmet üretmek nasip olur. Rabbim utandırmasın.