ISPARTA EKONOMİSİNE TKDK DOPİNGİ!!
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun, IPARD II 3. Başvuru Çağrı Dönemi 27.04.2018 tarihi itibariyle sona erdi.
Tıbbi Aromatik bitkilerin üretimi işlenmesi ve pazarlanması, Kırsal Turizm, Arıcılık, Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürünler, Kültür Balıkçılığı, Makine–Ekipman Parkları ve Yenilenebilir Enerji yatırımları ile Besi ve Süt Hayvancılığının desteklendiği bu çağrı döneminde toplam yatırım bütçesi 45,5 Milyon TL olan 50 proje kabul edildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman GÜLCÜ, Isparta ekonomisinin TKDK destekleriyle büyümeye, istihdam yaratmaya AB standartlarında güçlü ve sürdürülebilir yeni işletmeler kurulmaya devam ettiğini söyledi.
Ayrıca Gülcü, bu çağrı döneminde TKDK’nın bayan ve genç yatırımcılar için uygulamış olduğu pozitif ayrımcılık politikasının da meyvelerini verdiğini ve 50 projenin 22’sinin bayan, 34’ünün ise 40 yaş altı genç yatırımcılar tarafından sunulduğunu ifade etti.
3. Başvuru çağrı döneminde, Isparta’mızda alınan 50 projenin değerlendirme sürecinin başladığını ve bu projelerinin tamamının uygun görülmesi durumunda önümüzdeki 8-10 ay gibi kısa bir süre içinde Isparta’da 45,5 Milyon TL’lik yatırım yapılacağını ve buna karşılık, 26,2 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirileceğini ve bu işletmelerde 150-200 yeni istihdam alanı sağlanacağını söyleyen İl Koordinatörü Gülcü;
Bu dönemde, Tıbbi Aromatik Bitkiler Üretimi ve İşlemesi alanında: 22, Arıcılık sektöründe: 5, Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürünler alanında: 4, Kırsal Turizm sektöründe: 6, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde: 1, Makine-Ekipman Parklarında: 1, Yenilenebilir Enerji sektöründe: 4, Süt Hayvancılığında:5 ve Besi Hayvancılığında: 2 olmak üzere toplam 50 proje alındığını ve hemen hemen tüm sektörlerde homojen bir dağılım oluşunun aslında Isparta’nın proje potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Proje sahiplerine TKDK’ya olan güven ve ilgililerinden dolayı teşekkür eden Prof.Dr. Gülcü sözlerine şöyle devam etti.. Bugüne kadar TKDK Isparta İl Koordinatörlüğü olarak Isparta’mıza değişik sektörlerde yeni işletmeler ve yeni değerler kazandırdık. Aynı hızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kurum olarak amacımız İlimize AB standartlarında modern, verimli, sürdürülebilir ve istihdam yaratan yeni işletmeler kazandırmaktır. Bu amaçla yoğun bir gayret gösteriyoruz. Tüm vatandaşlarımızı ve üreticilerimizi TKDK hibelerinden yararlanmak üzere proje hazırlamaya davet ediyorum dedi.