GELİŞMİŞ KÜLTÜR VE MÜZELERE SAHİP OLACAK
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Kirazlıdere’ye Dede Korkut Müzesi ve Kafeteryası ile yine mevcut Etografya Müzesinin devamı olarak da Ergenekon Müzesi, Isparta’nın Cumhuriyet öncesi 550 yıllık Osmanlı tarihine ait belgelerin yer alacağı yeni müzeler yapılacağını duyurdu. Her iki müzenin proje çalışmalarında sona gelindiğini dile getiren Başkan Günaydın, ihalelerinin önümüzdeki günlerde yapılacağını duyurdu. Günaydın, “Böylece bu müzelerimiz Türk Devletlerine de ışık tutacak. Bunlar Isparta’da yaşayacak, tarihe büyük damgalar vuracak. Şehrimiz gelişmiş kültür ve müzelere sahip olacak” dedi.
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Kirazlıdere’ye uygulanacak olan Dede Korkut Müzesi ve Kafeteryası ile Gökçay girişinde yer alan Etnografya Müzesine ilave olarak yapacakları Ergenekon Müzesi ve Osmanlı belgeleriyle Isparta Müzesi hakkında bilgiler verdi. Başkan Günaydın, “Ergenekon destanı, dünyada nerede bir Türk varsa onu ilgilendiren önemli bir destandır. Ergenekon destanını çürütmek ve Türk Milletini ortadan kaldırmak isteyen güçler oldu. 160 metre boyunda yapılmış bir müzemiz vardı. Şimdi o müzemize ilave olarak uygulayacağımız yerle ilgili alanın tahsisleri de bitti. Devletimiz bu tahsisi yapmış durumda, teşekkür ediyorum. Ergenekon Müzesi kuruluyor şu anda. Mevcut müzemize 400 metre daha ilave ediliyor. Bin ton mermerden işlenen Ergenekon ağırlıklı bir müze olacak. Yakın bir tarihte ihalesini yapacağız. Böylelikle bizim destanlarımızı çürütmek isteyenlere karşı da bu destanların gerçeği ortaya çıkmış olacak. Dünyada nerede bir Türk varsa bu müze onlarla ilgi kuracağı büyük bir kültür müzesi olacak.
Bununla da kalmadık, Kirazlıdere projesi üzerinde uzun süredir çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 15 Temmuz’u da gördükten sonra bizim Dede Korkut’larımız var. Tarihimizde önemli olaylarımız var. Dede Korkut büyük bir destan olmasına rağmen bu konuyu da çürütmek isteyen, yok etmek isteyenlere karşı da Kirazlıdere’ye de kafeterya, restoran projesi yapmamıza rağmen bu projeyi iptal ettik. Şu anda yeni bir proje üzerinde çalışılıyor ve bunun objeleri de Ahşap Sanat Merkezimizde yapılıyor. Bu destanlar, Dede Korkut’lar burada tarihe naklediliyor. Onu da müze objeleriyle birlikte Kirazlıdere’de Dede Korkut Müzesi ve yapacağımız büyük bir kafeterya alanında yer alacak. Bundan dolayı Kirazlıdere için daha önce hazırladığımız projemiz iptal edildi. En kısa zamanda bu projeyi Isparta’mıza hediye edeceğiz. Dede Korkut Destanına ait 12 dua var. Bunlar da o müzede canlandırılacak. Böylece bu müze tüm Türk Devletlerine de ışık tutacak. Bunlar Isparta’da yaşayacak, tarihe de büyük damgalar vuracak.
Yapmış olduğumuz Etnografya Müzemiz kendisini kanıtlamış durumdadır. Toros kilimleriyle de Türk tarihini ortaya koyduğumuz müze oldu. Isparta’mız süratle bir değer içerisine girmektedir. Bu ek müze ve Dede Korkut Müzesi ve kafeteryasının ihalelerini de yakın bir tarihte yapıyoruz. İçerisine koyacağımız objelerimizi de ayrı ayrı hem heykeltıraşlarımız hem de Ahşap Sanat Merkezimizle hazırlıyoruz. Yine tarihten gelen Osmanlı belgelerinin müzede yerleştirilmesini gerçekleştireceğiz. Cumhuriyet öncesi 550 yıllık Isparta tarihi de müzemizde yer alacak. Artık Isparta olarak hem Osmanlı tarihini hem bizim büyük destanlarımızı ortaya çıkaracağız. Isparta ayrı bir gelişmiş kültür ve müzelere sahip olacak. Şimdiden bu çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.