Gül'ün yağ'a dönüşen zahmetli yolculuğu
Isparta'da toplanan gül, zahmetli işlemlerden sonrain ardından fabrikalarda gül yağına dönüşüyor. Elde edilen yağ, Fransa başta olmak üzere birçok ülkeye kilosu 9 bin avrodan satılıyor.
Isparta gülleri, zahmetli işlemlerin ardından fabrikalarda gül yağına dönüşüyor. Dünya gül başkenti haline gelen Isparta'da, yaklaşık 20 bin dekarlık alanda 12 bin kişinin ürettiğiIsparta gülü, yağ üretimi ve güçlü kokusuyla başta Fransa şirketleri olmak üzere, dünyada önde gelen parfüm üreticilerinin öncelikli tercihi arasında yer alıyor.
10 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
Her yıl mayıs ayının ortalarında başlanan hasadı 25 gün süren gül, zorlu yolculuğun ardından pazarlamaya hazır hale geliyor.
Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü HASAN Çelik, dünyadaki sayılı parfümeri şirketlerinin kaliteli parfüm için Ispartagülünü tercih ettiğini vurgulayarak, Fransa başta olmak üzere İngiltere, Belçika veHindistan'ın da aralarında bulunduğu 10 ülkeye gül yağı ihraç ettiklerini kaydetti. Ortalama 4 ton gülden 1 kilogram yağ çıkarıldığını kaydeden Çelik, Isparta genelindeki üretiminin 6-7 bin ton arasında olduğunu, buradan elde edilen yağın ortalama 9 bin avrodan satıldığını söyledi.