Isparta için “İyi Tarım, İyi Gelecek”
İl Müdürlüğümüz tarafından İlimiz ve İlçelerinde faaliyet göstermekte olan üretici örgütlerine yönelik olarak İyi Tarım Uygulamaları konusunda toplantı yapıldı.
İnsan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel kalıntılar içermeyen, çevreyi kirletmeden veya doğal dengeye zarar vermeden üretilen, üretimi sırasında üretimle ilgili insanların veya diğer canlıların refahının olumsuz olarak etkilenmediği, üretimi sırasında tüketicinin bulunduğu ülkenin tarımsal mevzuatı ve ürünün yetiştirildiği ülkenin tarımsal mevzuatına uygun olarak yapılan ve tüm bu işlemlerin kayıt altına alınarak kontrol edilen ve sertifikalandıran üretim şekli olan İyi Tarım Uygulamaları, İlimizde her geçen yıl artarak gelişmektedir.
Isparta üreticisi ürettiği elmanın, kirazın, kayısının, üzümün, Gül’ün kalitesini yeterli görmeyerek bunlara pazarda artı avantaj sağlayacak Bireysel İyi Tarım Sertifikalı (Seçenek-1) ile Grup İyi Tarım (Seçenek-2) Sertifikalı üretimle de kendine haklı bir farkındalık ve cazibe merkezi oluşturmaya çalışmaktadır.
Bu bağlamda, İlimiz ve İlçelerinde faaliyet göstermekte olan üretici örgütlerinden Tarım Kredi Kooperatifleri Müdürleri, Ziraat Odaları Başkanları, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanları, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, İlçe Tarım Müdürlerimiz ile ilgili çiftçilerimizin yoğun ilgi ve katılımı ile bir toplantı düzenlenmiştir.
Toplantıda İl Müdürümüz Cenk ŞÖLEN yaptığı konuşmasında: “Markalaşmaya gidilmeli, bunun için de İyi Tarım Uygulamaları Isparta için çok önemli bir fırsattır. Ziraat Odaları başkanlarımızın, Tarımsal Kalkınma Kooperatif yöneticilerinin yada Damızlık Sığır Yetiştiricileri ile Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik başkanlarımızın üreticilerimizi organize ederek hemen bu sezon İyi Tarım Uygulamalarına başlamaları gerektiğini, üretim öncesi sübvanseli kredilerin cazip olduğunu, üretim sonrası yapılan alan bazlı Bakanlığımız desteğinin bulunduğunu, ayrıca TKDK’ nın yeni çağrı döneminde proje bazlı desteklerinin olacağını” söyledi. Ayrıca, Ocak ayı sonuna kadar İlçe Müdürlüklerimizin de eylem planı hazırlayarak bölgelerinde mutlaka en az bir üründe İTU (İyi Tarım Uygulamaları) çalışması yapmaları talimatını da iletti.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan ECAS Belgelendirme&Denetim Ltd Şti. Genel Müdürü Osman TEKİNARSLAN; “Bir Isparta’lı olarak memleketimin üreticisinin diğer illerdekilerden farklı olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu ve gerek iyi tarım gerekse organik tarımda Isparta’lı hemşerilerine hizmet vermekten onur duyacağını, her zaman çiftçilerimizin hizmetinde olduğunu” ifade etti.
Diğer bir konuşmacı olarak davet edilen Gülbudak Tarım İşletmeleri temsilcisi Hasan İNCE’de: “Uzun yıllardır İyi Tarım ve Globalgap Sertifikalı üretim yaptıklarını, bu nedenle pazarlama da diğer firmalardan hep bir adım önde olduklarını ve bunun kendileri cazibe oluşturduğunu ifade ederek bundan sonraki yıllarda İTU Sertifikası olmayan ürün almayacaklarını” belirtti.
Toplantının ikinci bölümü de soru-cevap şeklinde interaktif olarak oldukça verimli bir şekilde gerçekleşmiştir.