Isparta Kara Hava Okulu. İşte Milli Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'deki en büyük yatırımı.
Bazı sorunlar nedeniyle 5 ay duraklayan Kara Havacılık Okulu inşaatı mayıs ayı ile birlikte yeniden hızlandı. Haziran ayı itibariyle şantiyede çalışan sayısını 300'e çıkaran yüklenici firmanın yasal süresi 13 Aralık'ta bitiyor.
Havaalanı yanında 6 milyon m2'lik alan içerisinde konuşlanacak Isparta Kara Hava Okulu iskan tesisleri, 2 uçak pisti, 120 uçaklık park yeri, helikopter peronları, 4 adet bakım hangarı ile 58 binadan oluşacak.
Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin en büyük yatırımını Isparta'da gerçekleştiriyor. Yükleniciliğini Koçoğlu firmasının yaptığı Isparta Kara Havacılık Okulu İskan Tesisleri inşaatı tamamlandıktan sonra Güvercinlik'teki havacılık okulu ilimize getirilecek. Genelkurmay Başkanlığı havacılık personelinin yanı sıra anlaşma yapılan başka ülkelerin askerlerinin havacılık eğitimleri Isparta'da verilecek. Isparta Kara Havacılık Okulu'nda ilk etapta 750 kadrolu personelin görev yapacağı, eğitim dönemleri içerisinde ise bu sayının 300'ü geçeceği bildirildi.
VE İNŞAAT HIZLANDI
Bazı ekonomik sorunlar nedeniyle 6 milyon m2'lik Kara Havacılık Okulu İskan Tesisleri inşaatında duraklama yaşayan yüklenici firma, mayıs ayı itibariyle yeniden çalşımalara başladı. 190 kişiyle şantiye faaliyetlerini yürüten Koçoğlu, dev proje için haziran ayında çalışan sayısını 300'e çıkardı. Haziran-2015'de tamamlanması gereken Isparta Kara Havacılık Okulu inşaatı, yüklenici firmaya verilen ek süre nedeniyle Aralık-2015'de tamamlanacak. Firmanın son iş teslim tarihi 13 Aralık. Ancak çalışmaların kasım ayı içerisinde tamamlanıp, iskan tesislerinin Genelkurmay Başkanlığı'na teslim edileceği belirtiliyor.
6 HEKTARLIK PROJE SAHASI
Akdeniz Genel Yayın Yönetmeni Soner Toros, çok merak edilen Kara Havacılık Okulu inşaat sahasına girdi ve yetkililerden bilgi aldı. Kara Havacılık Okulu Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Tuğrul Öğrüce, 31 yıldır birlikte çalıştığı ekibiyle birlikte dev projeyi Akdeniz'e anlattı. Kara Havacılık Okulu iskan tesisleri inşaatının 6 milyon m2'lik alan içerisinde gerçekleştirildiğini anlatan İnşaat Mühendisi Öğrüce, projenin toplam maliyetinin 149 milyon TL olduğunu açıkladı. Mayıs ayı itibariyle inşaata hız verdiklerini, haziran ayı içerisinde çalışan sayısını 300'e çıkaracaklarını belirten Öğrüce, şu bilgilendirmeyi yaptı:
"Projemiz iki bölüme ayrılıyor. Pistler ve peronlar diğeri ise yapılar. Proje kapsamında 2 uçak pisti yapıyoruz. Toplam inşaat alanı 600 bin m2. Pist sahası ve peronlarda 120 uçaklık park yeri oluşturacağız. Pistlerimiz Süleyman Demirel Havaalanı ile entegreli olacak. Birbirine geçiş sağlanabilecek. Projenin diğer bir ayağı da binalar. 8 bin m2'lik oturma alanında 58 bina yapıyoruz. 4 tane hangar binası, komutanlık, öğretim başkanlığı, intikal yatakhaneler, uçuk kontrol, cephanelikler, mühimmat depoları, nizamiye ve benzeri binalar projede yer alacak. Şu anda inşaat yüzde 94 fiziki gerçekleşme aşamasında. Gece-gündüz çalışarak projeyi süresinden önce bitirip, teslim etmek istiyoruz."
KAÇ KİŞİ ÇALIŞACAK?
Proje Müdürü Tuğrul Öğrüce, Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinden duyduklarına göre Isparta Kara Hava Okulu'nda 750 kadrolu personelin görev yapacağını anlattı. Genelkurmay Başkanlığı pilot adaylarının eğitiminin yanı sıra başka ülkelerin askerlerinin de eğitimlerinin burada yapılacağı yönünde bilgiye sahip olduklarını belirten Öğrüce, yatırımın Isparta için çok önemli olduğunun altını çizdi. 35 yıllık şanrtiyecilik hayatında Türkiye'de ve yurt dışında birçok projede görev aldığını belirten Öğrüce, Isparta Kara Havacılık Okulu Projesi'nin Milli Savunma Bakanlığı'nın en büyük yatırımı olduğunu söyledi.
SU VE DOĞALGAZ
Kara Havacılık Okulu Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Öğrüce, iskan tesisleri su ihtiyacının Senir Kasabası'ndan karşılanacağını söyledi. Isınma için de fuel oil mazot sistemi kurulduğunu ancak doğalgaza dönüşüm sağlanabilceğini bildirdi.
LOJMANLAR
Öte yandan edinilen bilgilere göre, Genelkurmay Başkanlığı, Isparta Kara Havacılık Okulu personelinin ihtiyacı olan lojmanlar konusunda da yatırıma başladı. Subay Lojmanlarında eski binalar yıkılarak yerine 7 blok yapılacak. Binalar yapıldıktan sonra mevcutun 4 kat fazlası lojman elde edilecek. Yine Subay Lojmanları içerisinde Kara Havacılık Okulu komutanı paşa için lojman yapıldığını da edinilen bilgiler arasında.
Akdeniz